ASSALAMUALAIKUM.
Teruja dgn kecantikan puding yg dibuat oleh Nor @ Secubit garam.Bahan2 pun semua ada,mangga ada lebih 3 biji kt dalam petiais,agar2 serbuk memang ada stok..apa lagi....Tapi tak guna acuan tupperware,belum beli lg...coming soon nk cari...guna acuan biasa je.Tapi minta maaf Nor,Kak Noor ubahsuai air tu sikit..Jom layan puding mangga yg sedap ni...
Tapi lain kali nk buat lg,sebab tengok Nor punya bhg puding tu tebal...cantik je.
Belajar dari kesilapan...
Terimakasih banyak2 buat penyumbang resepi:- Nor67@Secubit Garam.
Teruja dgn kecantikan puding yg dibuat oleh Nor @ Secubit garam.Bahan2 pun semua ada,mangga ada lebih 3 biji kt dalam petiais,agar2 serbuk memang ada stok..apa lagi....Tapi tak guna acuan tupperware,belum beli lg...coming soon nk cari...guna acuan biasa je.Tapi minta maaf Nor,Kak Noor ubahsuai air tu sikit..Jom layan puding mangga yg sedap ni...
Tapi lain kali nk buat lg,sebab tengok Nor punya bhg puding tu tebal...cantik je.
Belajar dari kesilapan...
Terimakasih banyak2 buat penyumbang resepi:- Nor67@Secubit Garam.
Bahan2:-
Lapisan berkaca (atas)
5 gram serbuk agar2
600 ml air (K.Noor/mama guna 550ml je)
5 s/b gula pasir
buah mangga (potong kiub)
Lapisan bawah (puding)
Lapisan berkaca (atas)
5 gram serbuk agar2
600 ml air (K.Noor/mama guna 550ml je)
5 s/b gula pasir
buah mangga (potong kiub)
Lapisan bawah (puding)
5 gram serbuk agar2
500 ml air (K.Noor/mama letak 450 ml je)
1/2 cawan susu cair
5 s/b gula pasir (ikut manis mangga)
120 ml puree mangga (K Noor blender buah mangga tu)
500 ml air (K.Noor/mama letak 450 ml je)
1/2 cawan susu cair
5 s/b gula pasir (ikut manis mangga)
120 ml puree mangga (K Noor blender buah mangga tu)
Cara2
LAPISAN BERKACA (ATAS)
Masak air bersama serbuk agar2 dan masukkan gula
Masak lagi hingga mendidih.Padamkan api.Ketepikan.
LAPISAN BERKACA (ATAS)
Masak air bersama serbuk agar2 dan masukkan gula
Masak lagi hingga mendidih.Padamkan api.Ketepikan.
LAPISAN PUDING (BAWAH)
Masak air bersama agar2 hingga larut dan masukkan gula
Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair
Bila adunan puding hampir mendidih,padamkan api dan masukkan puree mangga
Masak air bersama agar2 hingga larut dan masukkan gula
Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair
Bila adunan puding hampir mendidih,padamkan api dan masukkan puree mangga
UNTUK MEMBUAT PUDING MANGGA KRISTAL:
Basahkan mould g akan digunakan dgn sedikit air.
Tuangkan adunan atas (berkaca) kedalamnya dan tabur potongan mangga.
Biarkan bahagian atas mengeras.
Cucuk sedikit dgn garfu
Tuang kan adunan puding dgn perlahan hingga habis.
Biarkan sejuk seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm petiais.
Basahkan mould g akan digunakan dgn sedikit air.
Tuangkan adunan atas (berkaca) kedalamnya dan tabur potongan mangga.
Biarkan bahagian atas mengeras.
Cucuk sedikit dgn garfu
Tuang kan adunan puding dgn perlahan hingga habis.
Biarkan sejuk seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm petiais.
S E L A M A T M E N C U B A.
15 comments:
canteknyer!
cantik jugak k.noor buat! mekasih sudi cuba ya.. sedap tak? kena dgn selera tak? hehe
Sha
Thanks ya,baru belajar
K.Nor
Terimakasih Nor,suka rasanya tuanpunya resepi puji..Kak Noor puasa,berbuka nanti br nk rasa.Terimakasih sekali lagi ya..nanti share lagi..nanti nk goreng cendawan crispy pulak..
cantiknya...pasti sedap kan..
kak noor, yg ni agar tp bukan jenis yg jelly nyut2 tu kan?
Nazrah
memang sedap..baru makan td..berbuka...terimakasih pada Nor@ Secubit Garam.
Nuwairani ismail
bukan nyut2 tu,agar-agar.
Assalamualaikum mama..
cantik... kemas gitu... suka makan puding gini tp diana x reti lg buat... sedapnya tu kalau makan sejuk2 kan mama
Diana @ Melley Mey
Wsalam..Diana ikut je cara2 tu,jadilah,mama pun ikut resepi juga,first time buat.
cantik dan tampak sedap...lum rs lg..kalo rs mesti nak lagi kan... :)
Cantiknya....moleknya...sedapnyaaaaa....:)
Mama Gee
bukan cantik je,tp memang sedap..thanks Nor@ Secubit Garam.
Cik Cek
Cantik,molek & sedap..
hidangan sodap bulan poso nanti...heheheh!!!
laparnye..hehe....antara icon-icon facebook yang mungkin anda belum tahu
Post a Comment