.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, April 27, 2011

TALAM YANG MEMBAWA TUAH

ASSALAMUALAIKUM

Ptg td (27/4/2011) Kelas Memasak KEMAS kt tempat mama mengadakan pertandingan kueh talam & hiasan pd tudung saji plastik.Tak kira apa jenis talam pun...mama ni mana lah pandai buat talam,dalam hati tak payah masuk lah,masuk utk hiasan tudung saji tu je.Bila tanya pada kawan2 & minta resepi ada yg kata "Ala saya buat kueh pakai agak-agak je"....macamana la mama yg tak pernah menalam ni nak agak2.Betullah kata orang,manusia ada macam2 jenis dan perangai.....Kena ingat bukan semua kawan yg kita anggap baik,bersikap jujur dgn kita.
Mama pun sejukkan hati," takpa lah nanti aku cari resepi,usaha tangga kejayaan".Jalan2 lah kt bolg rakan2 alam maya....singgah lah kt blog ratu talam,siapa lagi kalau bukan Yatie http://yatiememories.blogspot.com/2011/02/talam-kastard-jagung.html.Cari punya cari berkenan pulak kt TALAM KASTARD JAGUNG.Bahan2 pun semua ada dlm simpanan,menalamlah malam tu.
Alhamdulillah,menjadi pun,nanti nk cuba talam2 yg lain tu.TERIMA KASIH banyak2 kepada YATIE (SINAR KEHIDUPAN).Kuih yg mama buat mendapat tempat (1) pertama.inilah hasilnya......




SANTAN KOTAK TU HIASAN SEMATA2..MAMA GUNA FRESH COCONUT
SANGAT LEMAK.SEBAB TU MENANG AGAKNYA,TP KUIH YATIE NI MEMANG SEDAP...
TERIMA KASIH SEKALI LAGI YATIE...KAD INI KHAS UTK YATIE...



TALAM KASTARD JAGUNG

Bahan:-
Lapisan bawah
11/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim
31/2 cawan santan
1s/t pewarna kuning
1 s/t garam

Lapisan Atas
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung jagung 1 s/b tepung sagu ubi
2 biji telur
2 s/b gula pasir
1 s/t garam
pewarna hijau/pandan

Cara:- (Mama ringkaskan disini)
Lapisan Bawah
Campur semua bahan,kecuali jagung
Blender...baru masukkan jagung
Kacau sekejap atas api (sampai naik wap)
Tuang dlm loyang & kukus 20 minit
*Sapu loyang dgn minyak dan lapik plastik
Lapisan Atas
Blender bahan2
Masak sekejap atas api (cakar dulu permukaan kuih lapisan bawah dgn garfu)
Tuang dan kukus lagi 20 minit/sehingga masak
(Mama balut tutup kukus dgn kain,jadi wap tidak menitik keatas kuih)

 Hadiah tempat pertama
Mangkuk tingkat (tiffin) 4 layer.

PETANDINGAN MENGHIAS TUDUNG SAJI MENGGUNAKAN RIBEN KILAT
ALHAMDULILLLAH DAPAT TEMPAT KEDUA.
SEBELUM

 SELEPAS.
ANTARA TUDUNG SAJI YG BERTANDING
HADIAHNYA
MANGKUK TINGKAT (TIFFIN) 3 LAYER.

29 comments:

Syaheera Safuan said...

tahniah kepada mama saya.
mama saya memang hebat !!
:D

nida razak said...

waa...skali cuba dpt tempat pertama... congrats.. =)

Piasara said...

"assalam..tahniah kak..nampak mcm tk rumit sgt..teringin nak try lah...amik resepi talam tu yer kak....amboii,tudung saji tu pun menarik slps dihias2kan...buat hiasan dinding lawa ni.."

Nieza said...

wahh tahniah kak...hebatlah tu dapat tempat pertama...alhamdulillah rezeki:)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Tahniah..lepas ni mesti ada yg nak order

Yatie said...

Assalamualaikum K.Noorsafone,
Syukur Alhamdulillah....tahniah kak..Yatie tumpang gembira dan berbangga dngn kejayaan ini....izinkan Yatie letak gambar kuih talam yg akak buat bersertakan hadiah sekali di blog Yatie utk di jadikan sebagai kenangan..tq..

Mak Peah Bini Sood said...

Wah brtuahnya kakak menang hadiah best lagi...saya pun nak coba lah talam kakak tu...btw camne akak buat tudung saji comel tu ya Allah cantiknya...

sha a.s said...

congrats!

Sharifah Nadzarah said...

assalam kak..tahniah dari sy juga..wah nampak sedap la kuih tu...pastu tudung saji tu pun cantiknya..pandai akak buat...best3..suke3...nak blaja menalam lah plak hihihi

ilahjy said...

tahniah noor
mmg seronok kalu menang ilah pun masa dok di unit(kem) dulu masuk masak dan kraftangan mesti dlm carta 1-3. pernah masak kek dan ising depa org ramai.. hancusss gelabah ketaq daguuu hahaha...
kalu kita amek dari dapo yatie mmg menjadi kuih kita..
tudung saji tu canteekk la minta 1 heheh.. ilah pernah buat 4 biji utk lawatan sultanah JOHOr 2003. bukan pertandingan.. tapi tudung saji yg besar tuuu jenoh mebuang urat2 dia kososngkan pasangkan kain... fuhh sakit pinggang tobat tk buat lagi hahahaha..

Sari Yusa Ibrahim said...

tahniah mama.. wow! mmg berbakat luar biasa ni.. pssstt! Hadiah tmpat ketiga msti tiffin 2 layer ek... hik2

noorsafone said...

Angah syeera
Mama angah mmg hebat...

Nida razak
Thanks Nida

Piasara
Thanks...ikut je resepi tu jadilah.

Nieza
Thank niza,rezeki,first time Kak noor buat tu..

Nazrah
alhamdulullah,boleh tambah duit poket.

Yatie
amik lah utk kenangan,terharu kak noor..berkat doa kawan2 juga..

Mak Peah
thanks,nanti cuba ya...

Sha
Thanks sha...singgah selalu tau.

Sharifah Nadzarah
Thanks ya..kalau dh buat bgtau kak Noor ...ok.

noorsafone said...

Ilahjy
terima kasih...rezeki...Sakit tangan kan nk gunting urat2 dia tu..

Sari
Thanks...pandai la teka..td kak Noor tipon kwn yg dpt tempat ketaga tiffin 2 layer...haha..kena masak n hantar lauk umah Yusa pakai tiffin tu.

Sheila Shafeareen said...

As'salam
kak tahniah yee..dpt tempat petama kuih dan kedua hiasan tudung saji
seronok bila di adakan petandingan macm ni...aktif pesatun kemas tempat akk..kalau dekat lama daj join

norlie said...

tahniah..tahnaih memang hebat...!!

Ummi said...

Salam Noor, tahniah atas dua kemenangan sekaligus tersebut...Tudung saji tu cantik...kreatiflah Noor ni eh...Nampaknya akak kena la cuba talam kastad Yatie ni eh..mst best sampai leh menang...hehee

norlie said...

tahniah tahniah..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak...

double tahniah untuk akak.. dapat grab 2 hadiah sekaligus... memang hebatlah akak... tak sia2 selongkar resepi kat dapur yatie tu kan... cantik kuih talam tu & juga tudung saji yg mama hias tu pun kemas aje.. kreatif!

mela said...

wah ..bestnya menang..tahniah mama..cantikla hiasan tudung saji..

Cik Sue said...

Assalam mama...
Singgah jap ambik resepi talam...Tahniah mama dapat tempat pertama...

azian said...

wahhh...
tahniah kak noor....
salam kenal...

Iera Daniera said...

salam...
tahniah u mama :)
(panggil mama takper ke nih? hehe..)
thanks datang page saya :)

dZana said...

tahniahh mama...

Idah said...

tahniah mama....rezeki anak atau rezeki suami ni...hehe

Nieza said...

kak, nieza dh cuba dh kuih talam ni sedapla...jom singgah tgk kuih talam nieza buat lak...hehe btw tq sharing kak..;)

noorsafone said...

Sheila
Terima kasih sheila...haah,tiap ari selasa ada kls masak...khamis & jumaat ada kelas jahitan.

Norlie...thanks ya..rezeki nk menang,yg lain pun hebat juga.

madiha
Thanks...kuih yatie tu semuanya sedap2kan,ala senang je nk wat tudung saji tu.

Mela
thanks mela...alhamdulillah.

Cik Sue
Wslam..ok sharing sama2 ya...

Azian
Thanks...salam kenal juga,singgah selalu..

Iera
ok...panggil mama ke Kak Noor ok je...salam kenal ya.

Dzana...thanks ya.

Idah
rezeki sekeluarga hehe..

Nieza
Sedapkan kuih talam yatie tu..ok2 nanti akak dtg singgah..

zati embong said...

hihi nmpk sedap je kak.tetibe mngidam nk mkn kuih.tp tghari cmni,msti dah xde.

noorsafone said...

Zati
cubalah..mula2 kak noor pun tak pandai nk buat talam,ikut je resepi tu jadi lah salam kenal ya...

Rin_Aff said...

tahniah kak noor...saye suke sgt jagung...yummilicious

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_