.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, April 14, 2011

APAM COMEL [APAM DOT-DOT]

Bila singgah kerumah rakan-rakan blogger..rata2 ramai yg dh buat apam ni....mama pun rasa teruja juga nk
membuatnya..Akhirnya.....inilah hasilnya..

BAHAN:-

3 biji telur (dari peti sejuk)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus (mama kurangkan 160 gm je)
150 gm susu segar(mama guna susu cair)
1 s/t ovalet
1 s/t vanilla
Filling blueberry,serikaya,strawberry secukupnya.
Pewarna yg disukai.

CARA:-




-Masukkan semua bhn apam kedlm mixer dan putar dgn medium speed selama 6-8 minit.
-Bahagikan kpd 2 bahagian atau lebih.
-Masukkan kedlm piping bag atau plastik yg bersih
-Picitka 1/2 adunan kedlm papercup yg disusun didlm acuan kuih lompang.
-Picitkan inti blueberry
-Masukkan 1/2 adunan lg sehingga agak2 penuh papercup tu.
-Dot-dotkan diatasnya dgn warna pilihan.
-Kukus 10-15 minit
*  Balut penutup kukus dgn kain utk mengelakkan air wap dari menitis pd kuih dan jgn buka api besar,
    guna api sederhana shj...nanti apam akan merekah..tak cantik.






TERIMA KASIH KPD: (HANA'S FAMILY)kerana berkongsi resepi..Thanks Hana.

24 comments:

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

mama seronokkan masa buat dot-dot tu dan bila dah siap dikukus lagi cantikkan?

Fieda said...

COMELNYER KUE APAM KAK NOOR....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

cantik cantik..lepas ni boleh wat bisnes.

noorsafone said...

To Ros...haah seronok masa nk dot2 tu...senang rupanya nk buat kue ni..patut la kwn2 amik tempahan.

To Fieda: comel memang comel,bila bg kwn2,dia org kate sayang nk mkn sbb cantik,,abis tu Kak Noor kate,tak payah mkn,buat je hiasan.

To Naz: boleh2 tambah duit poket.

Wanieyra said...

Lama tak buat, rasanya minggu ni nak buat jugalah

Sharifah Nadzarah said...

wah cntik3...senangkan nak wat apam ni sy pun mula2 ingat susah bila dah buat sronok plak..anak2 suke sgt. kak sy dah amik award tu smlm..sy letak kat sidebar..nnti sy wat n3 psl award akak tu ehh..TQ ye kak..

estee_8980 said...

cantikkkk

dh lama teringin nk buat...
weekend kalo rajin nk buat gak..heheh

MulutPayau said...

comelnya kuih apam ni...nak ambik resepi yer kak...Nak cuba buat..(bmbang jugak takut tak mnjadi)

Iza Akma said...

comel2 apam..gebu dan montox gitew..nampaknya dah ramai yg buat..
btw, mekasih bg award ya..nnt iza amik..

kpah k-poh said...

yg apam pisang tu tak buat lagi...ni dah ada apam lain pulak...alahai...tak terkejar rasanya..waffle hari tu pun tak salin resepi lagi...hmmm..

Sari Yusa Ibrahim said...

sy pun tak buat lagi nihhhh... urmmmm..

noorsafone said...

To Wanieyra: buat lah sonang yo,bhn2 pun mudah.kak noor guna papercup yg sedang,bkn yg selalu buat cornflakes madu tu,kecik sangat,lambat abis.

To Sharifah: senang kan nk buat,campur semua,putar..thanks sudi gantung award tu.

To MP: memang Kak Noor nk share ngan kwwn resepi tu,confirm jd punya,klu x jd bw bhn2 dtg umah k.noor.

To Iza Akma: Tu la pasal,sbb ramai dh buat teringin nk buat juga,hasilnya tidak mngecewakan.

To K-pah: Jgn terkejar2 Kpah,nanti terjatuh pulak,slow2...resepi tu tak lari kemana.

To Sari Yusa: Laa K.Noor ingatkan sari yusa dh penah buat.ptg ni buat.sonang yo..

aniswany said...

comelnyeeee...nak try wat jugak lah.kalo jadi anis wat entry kt belog k.hihihi

norlie said...

saya dah mbik award 12.4 yang lalu.dah gantung punnn..terima kasih beri kad etew....hehehe

FaTin.FiRDaUs said...

cam mn blh jadi dot dot tu.. cantik.. :)

noorsafone said...

To Anis: try la Anis..dh buat bgtau mama ok.

To Norlie: ok2 thanks.

To Fatin: ala titik kan je ..jadilah.

eamy milea said...

waaa.....sedapnye...milea nk cube buat juga la...tp xde pengukus lagi..huhu

Scarlett O'Hara said...

Mintak izin simpan resipi ni dlm koleksi saya ye.nak try!Tq sudi share.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh sgt cun apamnyer..saya ada resipe..tp risau nak wat takut tak jd..teruja jap tgk kuih sis ni

noorsafone said...

To eamy...nanti cuya ya..beli pengukus dulu..

To Scarlett: ok..memang nk share pun..dh buat bgtau ya..

To Lydia:.confirm jd punya...

estee_8980 said...

mama dh copy mama punya resepi...
dh buat n manjadi la..
tp x snap gmbr..
so saya nk mintak izin ambik gmbr dr blog mama blh tak...

dEWaWi mARsYa said...

sedapp....

miss nina said...

cutenya.
teringin nak makan

kiEyn kiNah said...

cam ne nak bg jd kaler coklat ye???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_