.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, April 9, 2011

APAM PISANG KUKUS

Teringin nak cuba apam pisang ni..tgok macam sedap je.Mama pun pergi pasar beli pisang.sesisir pun cukup.
Jalan kat blog kwn2 terjumpa resepi ni..Thanks to Rinnchan.fotopages.com..Memang lembut & gebu apam ni.
Bahan2:-

2 cawan tapung gandum
8 biji pisang emas sederhana besar(mama guna pisang berangan)
3/4 cwn mentega cair(sejukkan) boleh ganti minyak jagung.
4 biji telur
1 s/t baking powdar
1 s/t soda bikarbonat
1 cwn gula pasir (Rinn guna 3/4 cawan)1 s/t garam

Cara:-
 Lenyek pisang hingga hancur

 Pukul telur + gula hingga kembang.


 Masukkan tepung sedikit2

Masukkan pisang

 Masih panas lg ni..

2 ketul apam gebus utk Mama + Papa.hehe

-Tepung diayak dengan baking powder (ketepikan)
-Pisang dilecek halus dan digaul dgn soda bikarbonat & garam.
-Pukul telur dan gula hingga kembang.
-Masukkan mentega cair.
-Masukkan tepung sedikit2 kedlm adunan telur tadi.
-Akhir sekali masukkan pisang.
-Masukkan dlm acuan/loyang 
 (Mama guna acuan apam)
 Jika guna acuan kecil,kukus~~~15-20 minit
 Jika guna loyang,kukus~~~~~~45 minit.
(SAPU MINYAK PADA ACUAN,MAMA GUNA BUTTER)


 Siap dihidang..

21 comments:

fadwa daud said...

haa..ni yang ditunggu..sedapnya!!:D

Izan Ishak said...

wahhh...terujanya tengok apam pisang mamanoor ni. gebus je!

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

gebu je apam pisang tu...pakai pisang aper yer

kpah k-poh said...

aduhhhh..tunggulah..anak2 balik bercuti...nak buat nih...kena "culik" resepi dr sini ler...

cik cek said...

Apam pisang gebus....ada pisang kat dapo tu...boleh la buat nanti...

mrs Gee :) said...

urm.. sedap mkn panas2 wak sarap kan mama.. rajin la mama..

Lia said...

tq akak for share this resepi..yum2.. gebu apam tu...

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh hari ni byk betul resipi guna pisang, tadi sy jumpa cekodok+milo, kek pisang, ni lak apam pisang....sedapnyeeee

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kegemaran saya..tq share resipe

Nuridah said...

Kak,apam pisang my febret...shedap gitu.

yurn said...

mama..
mak yurn pun selalu buat apam pisang nih...dan yurn sgt ske...i love apam pisang.....

♥Azie♥ said...

MCM SEDAP JER NNT SAYA NAK CUBA WAT LA...SALAM JENGAH AKAK

noorsafone said...

To Fadwa : dtag umah mama,bleh mama
buatkan ..hehe
To Izan: memeng best,rugi tak cuba.
To Nazrah:mama pakai pisang berangan,
gebu & lembut..pegi cuba
jgn berangan je mcm pisang
tu ..hehe.
To Kpah : jgn "culik" kpah,nnti kena
tangkap,salin je..haha..
To Cik Cek: buat ya jgn tak buat.

PERINGATAN:-
Kalau kawan2 dah buat apam tu bgtau mama/kak noor tau..

noorsafone said...

To mrs gee: Kalau kukus malam,pagi2
boleh panaskan je (mama
penah buat camtu)
To Lia: memang gebu dan lembut.
To Mamasyaza: apam pisang yg yummy
To Lydia miza: ok..share la ilmu tu..
apa nak simpan2 kan.
To Nuridah: bukan nampak je,rasa pun
ermm...sodap.
To Yurn: Jgn suruh mak buat..yurn
buat sendiri tau..sonang yo
To Azie: salam kenal ya..bukan
macam je..memang sedap.

PERINGATAN:-
Kalau kwn2 dah buat apam tu bagitau mama/kak noor tau.

Cik Sue said...

Assalam mama...
sedaapnyer apam pisang mama, gebuzzz meletuppp ar...

Riena said...

saya nk cuba buat next week..nampk mcm sedap ni mama..tq resipi ya

Chik Na said...

pernah buat...sedap..anak-anak panggil kek pisang :D

Nur Hawa Mohd Zin said...

sedapnye apam pisang..makan time pasan lagi best

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam, akak telur dgn guna pukul berapa lama? saya buat macam tak berapa gebu ler?

noorsafone said...

To Cik Sue: sodapp..

To Riena: Ok kalau dh buat nanti bgtau mama ok..

To Chik Na: Oh ya..sedapkan.

To Nur Hawa: Sodapp..

noorsafone said...

BSB...Akak pukul telur + gula tu dlm 6-8 minit..sampai putih la..pas tu baking powder 1 s/t tau (guna sudu sukatan)
Nanti amik award utk follower storyofmama ok..tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_