.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, April 4, 2011

KERANG MAK TOM

Jalan kat blog masak2...terjumpa pulak resepi kerang ni...teruja nk cuba...nampak macam sedap...TAPI...ermm
memang sedap.cik abg pu puji sedap..Spesial thanks to AYU Singapore (CURLYBABE'S SATISFACTION)
meh tengok bahan2 yg diperlukan.....


Bahan:-
1 kg kerang(kalau yg besar2 lg best)
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
5 tangkai cili merah
5 biji cili padi
2 s/b udang kering(stok takde,mama letak ikan bilis)

4s/b sos cili
4 helai daun limau purut
2 batang serai (ketuk)
Garam & gula


 bersihkan kerang dgn pelepah daun pisang.

 hasilnya kerang yg putih..

Cara:-

-Kerang direbus dan dikopek kulit sebelah sahaja
-Kisar b.putih,halia,kunyit hidup,cili merah,cili padi & udang kering.
-Bawang besar dihiris
-Tumis bahan kisar sampai garing
-Masukkan serai dan daun limau
-Masukkan sos cili,gula dan garam,kacau sebati
-Masukkan kerang...balik2kan dan sesuaikan rasanya.
-Bolehlah dihidangkan
SELAMAT MENCUBA.

28 comments:

Bee said...

assalamualaikum kak nor, yum3x..sedapnya kak nampak kerang tu...hari ni je dah 3 n3 kerang saya nampak, mmg mengoda betul..esok mcm nak cari kerang jugak je..!!!

cik cek said...

MamaNoor....nampak sedap...bolehla kak cek try ni...copy resepi ya...

noorsafone said...

To Bee & Cik Cek...sedap cubalah...cari kerang yg besar2 sikit...

Shahayu said...

mmm nampak sedap... senang jer pun bahan... pasti cuba ...tq

Cik Sue said...

Assalam mama..
Wah sedapnyer masak kerang mak tom. leh try lah hujung minggu nanti hehehe

AkieZecky said...

kerang bakar cicah air asam best...

Hanis Azla said...

nampak sedap sgt.. tak pernah nmpk org buang kulit separuh mcm tu.. klu kepah tu biasalah kan.. boleh cuba ni..

ezloveycraft said...

ma!!
lame x mam kerang~
nak!
hu3
luv u ;p

noorsafone said...

To Shahayu...bhn2 yg mudah didapati,klu dpt kerang yg besar2 lg best.

To Cik Sue: Wsalam...Ok try ya...dh try nnti citer ngan mama ya.

To AkieZecky: ermm terliur mama dengar air asam tu..best gak kan.

To Hanis Azla: bila dh buang separuh kulit tu ,senang nk makan.

To Ezloveycraft: Ok nnti mama masak utk kakak ya.Love U 2..

cikceriacorner said...

wow..akak..bestnye..nak cube la..heheh..terima kasih akak..:)

MiSz eiN said...

macam sedap jek!!!
:)

noorsafone said...

To cik Ceria:ok cuba tau...

To Misz ein: bukan macamje...memang sedap.

aniswany said...

wahhh ,nmpak sedap...tp anis x lalu mkn kerang =.= dah paksa diri ni,tp x lalu jugak..rugi kan ..hukhuk

Jai said...

slm kenal @ kunjung bls.... sedapnya kerang tu... nk ckit buat lunch.... tq

noorsafone said...

To Anis...rugilah tak makan...sedap tau.

To Jai...salam kenal juga...boleh2 rasalah..

~ yus ~ said...

wah akak. Nampak sangat sedap kerangnya. Saya memang peminat kerang, boleh cuba nanti bila mata ni dah baik. Sekarng takut gatal...huhu

Atiey said...

adoi sedapnye....nak beli kerang jap lagi!!!

Nazatul shima said...

ya Allah mama..sedapnye nampak kerang tuh...isk3...terliur dh...

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

sedapnyer...biler akk nak masakkan untuk anna lak??? peh!!! balik kg nak suh mak masakkan lah!! ehhehe

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam, kerang kalau bakar pon sodapppp

mommylavender said...

mmg sedap....tenguk pun tau. mommy nak cube ler.....

noorsafone said...

To Yus...nanti cuba ya..

To Atiey..pegi beli kerang sekarang..hehe.

To Nana :masak sendiri la...senang je...ikut je resepi tu...

To BSB :Bakar cicah kicap cili api..perghhh.

To Mommy :sedap kan mommy..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer kerang..mmg geli nak mkn kerang yg kulit kotor.dulu kat kg leh la pki pelepah pisang...kini kat qatar saya pki daun serai je cuci sampai putih..hihi.wangi jek bau dia...janji putih kan?dah benda nye takda...

noorsafone said...

salam untuk perantau...
Haah itu petua juga..cuci dgn daun serai...nnti Kak noor cuba.pulak.

syAfA said...

alahai,syafa tak jumpa kerang yg sesuai lagi kat mexico ni.

syafa ada review sket blog mama..hehe..

mekaseh taw segala perkongsian.=)

hezrina83 said...

kalau nurul makan kerang tak hingat dunie..suka sangat tapi dengarkata tak elok makan banyak nak2 skang banyak pencemaran..eh nurul follow k.tq singgah blog

noorsafone said...

Thanks Nurul...

|| syazwaniadnan || said...

mama noor, mcm mana nk guna pelepah tu utk cuci kerang ye? kena 'tenyeh'/gosok pelepah tu kt kulit ye, mama?

wani baru 1st time dengar petua ni, sbb jarang makan kerang.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_