.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, May 22, 2011

SERIMUKA PANDAN

Kuih serimuka ni first try mama buat..
Resepi dari: YATIEMEMORIES..Thanks Yatie..Tapi mama ubahsuai sikit...minta maaf ya Yatie..
(Guna loyang 7"x 7"x 2")
Bahan2

Bhg lapisan Bawah:-
2 cawan  beras pulut (rendam 2-3 jam)
1 1/2 cawan santan cair
1 s/t garam
(santan ikut paras pulut & lebihkan sikit je (mama tambah 1/4 cwn lg)
CARA:
Masukkan pulut kedalam loyang & kukus 25 minit
Sejukkan & mampatkan dlm loyang yg dilapik plastik

Bhg lapisan Atas:-
2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan
3/4 cawan tepung gandum (mama guna 1 cawan)
3/4 cawan gula pasir
1/4 cawan tepung kastad
1/4 cawan tepung beras (mama tambah)
1 biji telur (mama tak letak)
1 s/t garam
pewarna hijau (optional)
CARA:-
Campurkan semua bahan (mama guna blender)
Kacau sekejap atas api hingga naik wap
Tuang atas lapisan pulut
Kukus lagi 30 minit

 Baru keluar dari kukusan

 Setelah dipotong
 Potongan kecil-kecil

NOTA; buka penutup kukus (jgn tutup api) biarkan 5-10 minit utk mengeringkan lapisan permukaan kuih,jika
terdapat air diatas permukaan,lap dgn kitchen tissue.lebih elok jika balut penutup kukus dgn kain utk mengelakkan wap terjatuh atas permukaan kuih.
SELAMAT MENCUBA.
TERIMA KASIH SEKALI LG YATIE..SEDAP & LEMAK KUIH INI.

20 comments:

MulutPayau said...

Assalamualaikum mama noor...
Sedapnya kuih serimuka pndan tu...ambik resepi mama yer..nak belajar buat..harap2 menjadi..

noorsafone said...

MP
Wslam...cubalah...nanti dh buat bgtau ya...masuk n3 sekali...mama nk tgok..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

wow..cantiknya..boleh menang lagi ker dengan talam ni??

nuwairani ismail said...

salam ziarah kak noor...rajin betol buat talam...seumur hidup sy, belom pernah cuba lagi buat talam...satu hari nk kene buat jugak ni..

Kjee said...

ala Noor. Kjee dah siapkan semua bahan2 untuk buat kuih ni petang tadi. tapi bila masuk dapur, Kjee buat pengat keladi pulak. jeleslah tengok seri muka yang awak buat ni. sehari dua lagi kjee buat. nak cuba guna resipi sama. tq.

Piasara said...

"wow..cantik tertarik talam ni kak nor..kalau ank saya yg kecik tu selalu mkn yg bagian ats jer..pulut tk mkn...hihi,mcm2.."

Naz said...

Assallamualaikum kak Noor..
Cantik kuih serimuka akak. Cantik jugak pinggan tu.. Mcm pinggan mak naz di kampung. Tapi pinggan tu tahan lasak..

Nur Hawa Mohd Zin said...

kalu pakai daun pandan memang sedap kan kak...dengan bau dan rasa...errrmmm...sedapnyeeee

noorsafone said...

Nazrah
haha...belum da pertandingan lg...itu rasanya belum puashati lg..first time buat,nanti nk cuba yg lain pulak..

Nuwairani
Kak Noor memang suka cuba resepi yg kawan2 kongsikan,apa lagi nk buat,bila tak de tempahan..menalam la..

Kjee
nanti dh buat,noor nk tgok ya...
ala...tak cantik sgt.nanti nk buat lagi..

Piasara
thanks Pia,nanti Kak Noor nk buat yg pulur serikaya pulak,yg atas color coklat tu..

Naz
terima kasih Naz..cantik ke.?Pinggan org dulu2..antik & tebal kacanya

Hawa
harum pandan tu,lebih wangi drpd pandan paste..Hawa cubalah..

sha a.s said...

mama, Sha nk import mama dtg umah Sha bwt mcm² kuih la....boleh? ehehe

Che Mid said...

kalau che mid duk serumah dengan kak nor kan syok.. hari hari makan sedap.. pas tu badan jadi belon ha ha

noorsafone said...

Sha
Ala sha,mama tak la pandai sgt buat kuih2 ni...tp suka nk mencuba,bila kuih tu jadi...tu la semangat nk cuba kuih yg lain2...nanti mama dtg umah sha ya...hehe

Cik Mid
hehe...meh la dtg sini...kita buat kuih sama2..Kak noor tak pandai sgt pun buat kuih...saje2 je suka2 mencuba..

cik cek said...

Mama Noor...suka sgt makan kuih ni...macam2 rasa nak makan...tak tau mana satu nak buat dulu...he he...warna hijaunya menawan...

Mama Noor....
Maap ya...kat resepi tu mama taip tepung beras direndam 2 - 3 jam ...utk lapisan atas...yg betulnya beras pulut kan...dan utk lapisan bawah....confuse2 terkeliru..jap...jgn marah ya mama Noor...nak confirm balik je ...boleh kan.....

noorsafone said...

Cik Cek...
haah la...mama dh mengantuk la masa taip...minta maaf...ampun...it's ok..mama tak marah pun...nanti dh buat bgtau mama ya..

Hanis Azla said...

cantiknya seri muka tu.. nnt boleh saya cuba buat sendiri pula.. anak bongsu saya mmg suka sgt dgn kuih ni..

kakchik@ella said...

nmpk sedap je mama noor .. tetiba rindu yg mama kakchik buat.

Kjee said...

noor cuba baca resipi awak. rasanya lapisan atas dengan bawah tersilap type kot. yg bawah jadi atas, yang atas jadi bawah!

noorsafone said...

Hanis Azla
ok2 nanti cuba ya..

Kakchik
Kakcik buat la...tak payah tunggu mama yg buat.

Kjee
Ya la Kakjee,terlepas pandang...sori2 ya...terimakasih banyak2,betulkan yg salah..nanti Kjee dh buat bgtau ya..

Yatie said...

sedapnya serimuka pandan tu..kuih kegemaran Yatie ni...sorry kak dtng lewat..kalau cepat mesti dapat rasakan....hehehehe..

noorsafone said...

Yatie
Nanti Kak Noor nk cuba yg pulut serikaya pula...thanks Yatie share resepi ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_