.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, May 6, 2011

PUDING BALQIS






Ramai kawan2 dh buat puding ni..pergi umah kawan2 semua dh buat...tak boleh jadi ni..nk buat juga..
Terima kasih NOR @ SECUBIT GARAM.

BAHAN2:-
1 paket agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing2

Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.


 (nak bawa ke kelas masak)

15 comments:

Dr MizEd said...

Omg! Bestnye.. Sy mmg suke pudding. Sedulang pun bleh abis mkn sorg jr

K.Nor said...

salam k.noor.. cantiknya puding tu..banyak k.nor buat tu ya.. berapa adunan? mekasih sudi mencuba resipi ni.. :)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

nampak sedap..... nyum²

noorsafone said...

Dr Mized
Kalau suka puding tu nanti buat ya...

Nor(secubit Garam)
Kak Noor buat 2 adunan..agar2 tu yg 25 gm..jd kak noor abiskan...sekali dpt banyak..tu yg bw g kls memasak ptg tu..

MamaAdam
Bukan nampak je...memang sedap..cubalah..terimakasih pd Nor (secubit Garam) share resepi...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

wah..mama pun dah buat..tak boleh jadik ni..kita pun nak cuba...warna menarik tu...

cik cek said...

Salam mamanoor...

Kaler turqoise ngan pink...comel...warna yang serasi...kak cek nak sepiring leh ke...Wah! sepiring mintak...:)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam mama.hari ni pun resepinya colorful jugak.banyak tu,boleh hantar 2 3 biji???

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salammmm...

geramnyer tengok puding akak tu.. cantik banget!! warna pun cantik... puding pun mulus jer.. belum try lg puding balqis kak nor ni... nnt ada masa leh try... sementara tu.. nak ngecek puding akak dulu 2 ketul yer... hehe..

nOOrsha said...

salam..comelnye puding balqis ni..paduan kaler pink n biru nampak sweettt sangat...sayang nak makan..cam anak dare..ekekek

nyanyisunyi said...

hero2 sy mst suka ada kaler2 macm gini..nantilah nk try cuba test buat.

noorsafone said...

Naz
Mama tak sabar nk cuba juga..tgok kwn2 semua dh buat..hehe..

Cik Cek
Amik satu tpware yg kt bwh tu..hehe..terimakasih..ok ke color tu...

Ros
Amik2 la Ros,mama buat 2 adunan,mlas nk simpan agar2 lebih tu,mama guna yg 25 gram.

Madiha
ok.nanti dh buat bgtau kak Noor ya..

Nyanyisunyi
nanti try ye,

Noorsha
sweet ke alahai..thanks..nanti buat ye..sedap.

mama hani said...

wah...rajinnya.....

Piasara said...

"kakkkkkk...rasa mcm lama tak jenguk blog akk ni..hehehhe..mai2 ada puding plak...amik resepi puding ni lah..tq.."

Cik Sue said...

Assalam mama...
Sangat suka dengan kombinasi warna puding balqis mama...saaantttikkk sangat...

sha a.s said...

rajin betulla mama ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_