.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, May 18, 2011

KEK ALUNAN KASIH

Ramai kawan2 masak dh buat kek ni,mama je yg ketinggalan ,teringin juga nk buat...Resepi ini mama kongsi dari Pn Mastura Yasak (Kongsi Resepi FB),terdapat juga dirumah Tun.(http://rabiatunsweettouch.blogspot.com.)Thanks kawan2...mama share ye..

Bahan2:-
5 biji telur
250 gram butter/11/2 cawan planta
2 1/2 cawan tepung gandum
1 s/t baking powder (mama letak 2 s/t b.powder)
2 cawan gula halus (mama letak 1 1/2 cwn je)
1/2 cawan susu cair 
1 s/t vanila (boleh guna perisa lain)
Serbuk koko secukupnya
Pewarna ( ikut suka)
Tapis teh yg halus-utk ayak serbuk koko

Cara:-
Pukul butter dan gula halus hingga kembang (mama pukul lebih kurang 10 minit)
Masukkan telur satu persatu,pukul lagi hingga kembang.
Masukkan vanila,susu cair,gaul sebati & masukkan tepung sedikit-sedikit
Bahagi adunan kpd 3 bahagian (kuning,hijau dan oren)
Gris loyang & tabur sedikit tepung
Masukkan adunan color hijau
Ayak serbuk koko menutupi lapisan hijau,ratakan perlahan(jgn sampai serbuk koko dilapisan pertama terangkat)
Ayak pula serbuk koko dilapisan kedua(oren)
Begitulah seterusnya....hingga adunan habis
Bakar 45 minit..170 C(ikut oven masing2)

NOTA:
Utk membuat lapisan keler2 tu  biar tebal sbb bila kita melapis& meratakan adunan tersebut,serbuk koko tak akan terangkat sama.Tapi bila adunan yg nk kita lapiskan itu agak nipis sedikit,bila nk meratakan adunan,serbuk koko akan tertarik sama,nanti corak tak akan jd cantik.
 YANG MAMA BUAT:-
KUNING-vanila flavour
OREN- strawberry
HIJAU-pandan paste

 Mama buat 3 color (kuning,oren & hijau)
 Ayak serbuk koko hingga menutupi lapisan.

 Baru keluar dari oven..bakar 45 minit.
 Mama puashati dgn ALUNAN KASIHnya..cantik(puji sendiri)

Setelah dipotong

Untuk minum petang sekeluarga.
SEDAP.LEMBUT & GEBU

22 comments:

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam mama.memang cantik beralun dan colorful ya.Sedap makan for teatime ni. Oh ya Ros dah ambil beg tu.terima kasih ya.

Misz Ayu said...

adusss nmpk sedapppp

ibuintan said...

mesti sedap.. sesedap namanya

sha a.s said...

mama, meh la sepotong dua...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

memang chantek...alunan kasih tu..

noorsafone said...

Ros
Wslam Ros...thanks sudi amik hand bag tu...cantik ke...? first time buat..nanti kalau buat,nk letak color lain pulak la...

Misz Ayu
Bukan nampak je sedap..memang sedap.

Ibu intan
Memang sedap

Sha as
amik la sha..banyak mama buat...hehe

Nazrah
Secantik namanya...terimakasih kpd tuanpunya resepi...tak lokek ilmu..

CT NoArIzAh ArIs said...

Wahh kak noor hebat namanya secantik kuih tu... rajinnya buat kek.. nnt weekends ada itu sikit punya rajin nk cuba wat sebijik lak camni.

noorsafone said...

Ct NoArizah
lama dh tak panaskan oven tu...bahan2 pun ada..apa lagi putar2 terus jadi..

Naz said...

Salam kenal kak Noor..

Sorry lambat datang rumah kak Noor lepas akak tinggalkan komen di dapur Naz...bnyk sangat hal..

Emmm..cantiknya kek alunan kasih akak.. Kombinasi warna yg menarik..hijau..oren..kuning..

Internet Naz slow ni.. Naz follow dan link akak ke blog Naz ye! Nanti Naz nak add akak di fb pulak...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thank You Mama, terang dan jelas boleh la saya cuba

ayang007 said...

best nyer..bleh try buat nanti...

noorsafone said...

Naz
salam kenal juga Naz..thank you...cantik ke kek tu...ala akak ketinggalan...kwn2 semua dh buat...Ok...kekelkan oersahabatan alam maya kita ok...

Paty's kitchen
Ur welcome..nanti cuba masuk n3..bgtau mama ok

ayang007
nanti cuba ya...senang je..

Sharifah Nadzarah said...

wahhh!!! cun la mama kek tu warnanya menarik tertarik....

noorsafone said...

Sharifah
Thanks Sharifah...cantik..menarik de bomb...

Farah Shamsudin said...

sedap ni.. tapi kalau nak buat tuu.. mmg la tak rajin. silap hb mau beli je kalau saya la.hehehe..

noorsafone said...

Farah
beli kt Kak noor je ya...

Bee said...

kaknor, cantik beralun kek tu..saya pernah buat tp tak berapa nak jd..:(

noorsafone said...

Bee
Thanks...kak noor first buat tu..alhamdulillah...nanti nk wat color lain pulak.

Piasara said...

"saya pun dah penah buat kek ni ms hari jadi ank2 saya dulu..keknya mcm biasa jer,cuma tang alunan kasih tu yg renyah sikit..nk ayak serbuk koko tu..nak cantik,kena rata koko yg di tabur tu..tapi berbaloi kalau buat sendiri kan kak..rasa puas hati..ank2 pun suka..saya pun amik resepi dr fb kr juga.."

mela said...

Alamak..cun la mama..sayang nak makan nih..

ayu-zaimi said...

salam kak noor, memang lembut n sdap kek ni. saya dah cuba buat, ramai member suh buat lagi...memang x rugi la buat kek ni, thanks kepada empunye resepi....

hana72 said...

as salam kak..,sya penah buat kek nie..,tp alunan nya dh jadi tsunami sampai la ni x cuba lg..,hehe..,tgk akak punya cantik jer,,:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_