.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, May 19, 2011

KUIH SOM-SOM (BUBUR SOM-SOM PANDAN)

Bahan2

11/2 cawan tepung beras
31/2 cawan santan + 1/2 cawan air pandan (mama tambah air pandan lg 1/4 cawan)
1 s/b tepung jagung
1 s/t garam
1 s/t pewarna hijau
NOTA:-(Mama tambah air pandan lg 1/4 cawan sebab,kuih ni mama masukkan dlm petisejuk,
bila dh sejuk..sedang elok je lembutnya)

Cara2
Satukan semua bahan & tapiskan kedalam periuk
Kacau adunan atas api yg kecil
Biar sampai masak & berkilat.
Tuang kedalam loyang
Sejukkan (mama masuk kedlm petisejuk)
Hidangkan dgn air gula merah

Bahan air gula merah:-
2 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Masak semua bahan hingga pekat.Angkat & masukkan kedalam loyang atau acuan kecil.
Sejukkan..

 Proses mengacau adunan diatas api yg kecil
 Taraa...dh siap masuk acuan,kali  ini mama buat tak masuk loyang.
Masuk acuan senang..nk makan terus je amik..tak payah nk potong.

Sedia dimakan untuk minum petang...
SELAMAT MENCUBA.

17 comments:

izahdaut said...

wah sedap som som ni kak. wwangi pandan dengn gula mlaka.. aisehh mmg best

ezy eizyanie said...

sedap! wat lagi k mama
aha. love u!

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

masuk acuan kecik2 tu tak melekat ke mama....

Nur Hawa Mohd Zin said...

orang melaka panggil..mentebak

Piasara said...

"tq kak nor sebab ajak saya makan sama..heee..sedap som2 ni..,nak amik resepi la kak nor..boleh kan.."

Diana @ Melley Mey said...

diana x pernah lg buat kuih som2 nie... nmpk menarik dan sedap...

sha a.s said...

mama, Sha x penah tau pun ade kuih ni....sedeyh x? kalau sedeyh, meh bg Sha rs sket..eheh

noorsafone said...

Izahdaut
lemak & manis...best..nak2 mkn sejuk lepas keluar dr petisejuk.

ezy
ok..t tlong msuk dlm acuan ye...Love U 2

Nazrah
Tak...santan tu lemak..masa nk keluarkan boleh guna pisau,korek sikit je.

Hawa
dh dpt perkataan baru...

Pia
amik je...memang nk share pun...ilmu tak elok kedekut kan..

Diana
cubalah...kalau dh buat masuk n3 ya..

Sha
meh2 amik sikit sha...mama dh siapkan 2 ketul yg kt dlm piring antik tu dgn sudu & garfu emas lagi...haha.

Naz said...

Salam kak noor..

Comel jer bubur bentuknya.. Bau pandan mesti harum kan..

Uncle Lee said...

Hi Noor, love these kuih som som. Regret I have never heard of the name before.
Looks really delicious.
I guess you ada Black belt in baking....Nice colour too.
Keep a song in your heart and have a nice day.
Best regards.
Lee.

Nurul said...

Nurul biasa makan, tapi x tau buat.. pas ni boleh la try.. :) emmm... sedappp.

noorsafone said...

Naz
wslam..memang harum bau pandan tu..kuihnya lemak2 gitu..hehe

Uncle lee
Thank you Uncle Lee...have a nice day.

Nurul
nanti try ok...sonang yo...

diba said...

nmpok sedap!

lina_pg said...

nmpk sangat sedap kuih som-som ni.nnt nak try jugak la

ieda said...

sedapnyaaa dah lama x makan nie .. taruk peti sedap nie sejukk je kan :)

Nieza said...

Assalammualaikum kak, baru berkesempatan nak singgah sini....sedap dan comel jer nengok bubur tu kak...kena lak ngan air gula tu memang best tu.

noorsafone said...

Diba
bukan nampak je sedap tp memang sedap,lemak2 gitu..

lina_pg
kalau dh try...bgtau ya...jgn lupa msuk n3.

ieda
kak noor memang suka mkn yg dh disejukkan...nyaman je masuk tekak..

nieza
Selamat kembali Nieza...rindu la...nanti Nieza buat ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_