Bahan2:-
Untuk Inti:
1 biji kelapa parut
1 cawan gula merah/gula melaka
2 s/b gula pasir
11/2 cawan air
1 helai daun pandan
-Masak gula merah,gula pasir & air serta daun pandan
-Biar mendidih,masukkan kelapa parut.
1 cawan tepung tepung gandum
1 cawan susu cair
1 biji telur
1/2 cawan air pandan
1 s/t marjerin
1 s/t garam
1 s/t pewarna hijau (ikut suka)
Cara2:-
-Blender semua bahan utk kulit
-Sapu sedikit minyak pada kuali leper/kuali non stick
-Bubuh sesenduk adunan & leperkan
Bubuh inti &gulungkan
Sedia utk dimakan.
Bubuh inti &gulungkan
Sedia utk dimakan.
14 comments:
mesti sedap ni...bau pandan je kn...
Assalamualaikum mama..
kemas n cantik gulungan kuih tu... diana pun suka makan kuih nie mama.. dah lama diana x buat.. hampir 10 thn dah.. Huhuuu.. skg nie beli jer kerja diana.. tgk nie terus teringin nk makan... sedapnya kuih tu mama
kak se suko boto kueh ni tapi tang nak buek inti tu yang maleh bona tu kak.hehe
kueh sagu tu leh try lah ikut resepi se tu kak..air ikut yg se dah kurangkan tu..
fav ni.. nak try buat gakla..
favourite my laling..tapi tak pernah cuba nak wat...apa lagi malas ler...heheheh
"amboi comey jer akk buat,sama saiz..kalau saya la kak..ada pendek ada panjang..."
Sha as
yalah sha,wangi je bau pandan,lepas tu inti dia guna gula melaka...ermmm sedap
Diana@Melleymey
lama nya Diana tak buat kuih tu...
Anim
apo susah eh nk buek inti tu,masak sumo,koringkan...dh siap..kojap yo
@e_da
Ok nanti try ok..
Nazrah
senang je nk buat la Nazra...mama kalau laling yg suka makan,rajinlah nk buat.
Piasara
yeke,sama panjang..ada juga yg tak sama saiz tu...
Piasara
yeke,sama panjang..ada juga yg tak sama saiz tu...
awe sangat suka kuih ni..bulan pose jadi menu pilihan..suka buat sendiri sebab boleh letak inti banyak... ada orang jual bukan letak kelapa tapi hampas kelapa
Post a Comment