.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 20, 2011

CUCUR NASI JEJARI KETAM + UDANG




Assalamualaikum.

Sumber :Yatiememories (SINAR KEHIDUPANKU)
Terimakasih Yatie.

Bahan2:-

2 cawan nasi
2 cawan air
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 s/b udang kering,rendam & toskan (tak letak)
1 cawan udang segar (saya tambah)
2 1/2 cawan tepung gandum
8 batang crab stick (jejari ketam)atau lebih(potong kecil )
1 biji lada besar ~ hiris (jika suka)
Daun sup & daun bawang ~hiris
Sedikit garam
Minyak utk menggoreng.

Cara2:-
Blender nasi + air + udang kering + bawang putih & bawang besar hingga halus.
Masukkan tepung gandum kedlm bekas & tuangkan bahan kisar tadi,gaul sebati
Campurkan semua bhn hirisan,garam & gaul sebati
Masukkan potongan jejari ketam & udang segar.
Gaul sebati & goreng kekuningan.

*Boleh juga digantikan dgn udang geragau ataupun ikan bilis,terpulang pada citarasa masing-masing.
*Yatie menggunakan tangan yg dibasahkan dgn air untuk men=jemput cucur ini utk mendapat bentuk yg bulat2.
*Pesan Yatie lagi..boleh juga menggunakan sudu yg dicelupkan kedlm minyak panas dan jemputlah adunan cucur tadi kedalam minyak gorengan.

Campurkan sekali jejari ketam & udang...



Jemput makan...

S E L A M A T M E N C U B A.

13 comments:

sayangsayangibu said...

layan cucur memalam ni sedap jugak

buat sya lapar pulak tengok gambar ni

sha a.s said...

amboi...lapa la Sha tgk cucur mama ni :)

storyfromme said...

wah,macam sedap je.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
dah lama diana x makan cucur gini.. sedap nie kan mama... resipi nie diana pun belum perna buat lg... masuk list dulu... tq mama... :)

anymz said...

kaaaaaaaak

apo niiiiiii????
lapar jadi ee masuk sini kak oi.
nak buek lah potang nanti..haisshh..akak ni..haru tullah..:D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Mama Noor...
Lama Hawa tak kemari.. masih ingat kite tak hehehe ...
Lama betul tak buat cucur/jemput2 begini..sedap nyer buat bf begini..yum3x

e y r a . t a j u d d i n said...

sangat lapa bila tgk gambaq... tapi malas nk masak.. tapi tetap akan cub one good day. insya Allah will be sharing if once did :D he he he ntah bila la agaknye...

----------------------------------
Dapatkan pelbagai pilihan juadah Aidilfitri, pes rendang tok yang super sedap, juga baju & aksesori

ibundo said...

salm noor,
sedap nampak cekodok ni. buat minum petang dengan kopi panas..pergh..

Ruziawati Yusof said...

mama.. sodapnyo!!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama cayang...
nanti singgah ambil award kat rumah diana yer mama.. tq..

...sWeeT uMi... said...

best nye cucur ni...siap ada resepi skali,ni leh try ni (",)

Azura Mendezz said...

Wow..sgt simple..teruja nak mencuba..
{printing d recipe..hehe!} =P

ummiarissa said...

seronoknya dapat resepi cucur yang lain dari yang lain ni...beri idea untuk buat Ramadan nanti...makan panas-panas sedap ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_