Thanks Azita Zain.
LEMBUT & GEBU
Apam yg sedap dimakan dgn kelapa parut.
Bahan2
2 cawan nasi
1 1/2 cawan gula pasir (ikut manis)
3 cawan air
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 peket yis (mauripan) 11 gram
Cara:-
Kisar nasi + gula + 1 1/2 cawan air.
Masukkan tepung beras,tepung gandum & yis kedalam mangkuk.
Masukkan nasi yang di kisar td bersama dgn baki air 1 1/2 cawan lg.
Kacau sebati.
Perap adunan 2 jam
Bubuh warna pilihan
Tuang adunan kedalam acuan yg disapu minyak
Kukus lebih kurang 15-20 minit
Hidangkan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.
.SELAMAT MENCUBA
8 comments:
selalu buat msti cm xjd..ni tgk yg mama ni sgt menyelerakan =p nk try lah ikot resepi mama neh =p
apam ni belum pernah buat, kena ada kelapa muda baru sedap..
baru semalam makan apam kak...heheheh :)
Assalamualaikum akak.... cantik n gebu dian tgk apam tu... diana x pernah lg try buat apam snow white nie.. nmpk sgt sedap ..
best ni minum ptg2
Sha a.s
memang best sha,,lagi2 makan dgn kelapa parut..
Diana
memang gebu & lembut je...nanti try ya..lepas tu masuk pic ok..
Hawa
oh yeke..apam apa tu?
Zanafahmi
nanti try ya...lembut 7 gebu.
Misz Ayu
ok nanti try ikut resepi mama ni ya
dah lama cari resepi yg simple camni..acuan bawak..tapi tak pernah buat..nak kena buat jugak..
Nor
resepi yg simple & kuih yg lembut dan gebu...
Post a Comment