2 keping ikan parang
6 batang bendi
3 s/b tempoyak
2 cm kunyit hidup
10 tangkai cili padi (ikut kepedasan)
1 tangkai daun kesum (jika suka)
cara membuatnya:-
kisar kunyit dan cili padi
bancuh tempoyak dengan 3 cawan air
masukkan ke dalam periuk
gaul bersama bahan yang dikisar.masukkan daun kesum,garam,gula dan serbuk perasa
masak hingga mendidih sebentar.masukkan ikan.biarkan mendidih
masukkan bendi.
tunggu empuk sebentar
angkat hidangan
3 comments:
Kak Noor,
Ikan Parang pun boleh rupanya.
Selalu mertua masak ikan patin dan talapia . Saya pulak guna ikan tenggiri dan kembung aje.
boleh...ikan kerisi pun sedap gak....
salam, apa saja masakan tempoyak memang kegemaran sepanjang zaman...dah lama stok tempoyak takde..huhu
Post a Comment