.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, September 20, 2011

PAU KACANG MERAH



ASSALAMUALAIKUM!
Bertemu kembali,kali ni mama nk share resepi pau yg sangat mudah ni,uli guna tangan je...ok je,gebu jugak...jom sama2 try buat.Saja letak resepi disini walaupun mudah utk rujukan anak2 dimasa akan datang.

Bahan2

500 gram tepung pau (blue key)
!/2 peket yis mauripan
1 s/b gula halus
1/2 cwn air suam
1 s/b bread softener
3 s/b minyak jagung/minyak masak
1 s/b vegetable shortening (lemak sayur)
Air secukupnya (utk menguli jadi doh)

Cara2
Sebatikan yis,air suam & gula halus.Biarkan dalam lebih kurang 5 minit (sehingga yis mengembang)
Campur tepung,bread softener,minyak jagung & shortening gaul sebati
Masukkan yis yg telah dibancuh tadi.
Uli semua hingga tak melekat ditangan & menjadi doh yg lembut.
Perap adunan selama 30 minit (doh akan naik mengembang)
Bulat2kan dan masukkan inti (mama guna inti kacang yg ready made je)
Biarkan mengembang lagi 10-15 minit.
Kukus 15-20 minit atau sehingga masak.
NOTA: Utk mendapatkan pau yag sama saiz..timbang dahulu setiap satu sebelum dimasukkan inti..mama tak timbang pun sebab tu tak sama saiz...hehe..

Yis yg telah mengembang..

Mama guna tepung kotak je..

Sebelum dikukus.

Setelah dikukus..

S E L A M A T M E N C U B A!!!!

23 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Mama.............lama menghilang.
Raya dah habis ke???Ros pun dah lama tak mengepau.Teliur pulak

noorsafone said...

Ros...tak menghilang mana2 pun,ada je...dh abis dah...kuih raya ada sikit2 lagi,itulah asyik mkn kuih raya je,jom mkn pau pulak.

Ijah EmoTemo said...

wah! nmpk sgt mudah. nnt nk try jg la buat pau sendiri :D

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama... dah lama diana x buat pau sndiri... cantik gebu pau yg mama buat tu... nampak sedap sgt ler mama...

FatinFirdaus said...

nyumm nyumm.. sedap gila.. :)

ezy eizyanie said...

walaweh. serius sedap sgt2 mama buat. i miss u ma! :)

vira said...

hii salam kenal iya dari vira .. :)
jangan lupa mapir keweb vira iya di http://www.rumahkiat.com/ vira mau berbagi pengalaman nih.:)
wah bagus juga iya blog ka2 ... ^_^ good luck iya.....
SALAM BLOGER INDONESIA..:)

Nadz COSK said...

Kak noor.. Mak datokkk.. Gebunya kak pau tu.. Putih melepak lagi..
Resepi yg mudah lah kita kena letak sbb mula2 masak dulupun kita cari yg mudah jugak kan..

Norasikin said...

Selalu kecut pau saya lepas masak. Lepas ni nak try resipi ni pulak. Nampak elok je tak kecut

rostina said...

salam perkenalan mama....bestnye tgk pau2 mama yg mengelembung tu.rasanya mcm senang utk d cuba;)

~~zAnAfAhMi~~ said...

lama tak mengepau, tepung pau pun naik berulat....hehe....senang je resipinya, boleh cuba nanti ni..

noorsafone said...

Ijah Emo temo
ok nanti try ok

noorsafone said...

Diana
lama tak buat...teringin nk mkn...

noorsafone said...

Fatin firdaus
oh ye ke...bila fatin makan pau mama tu.?

noorsafone said...

ezy eizyanie
kalau mama yg masak semuanya sedap kan..

noorsafone said...

Vira
salam kenal juga ya....

noorsafone said...

Nadz
nanti try ya.

noorsafone said...

Norasikin
mama tak lah pandai sgt,mama rasa terlebih time la tu...dh kembang sgt tak kukus lagi. bila kembang je terus dikukus..

noorsafone said...

Zanafahmi
jom mengepau...beli tepung yg baru ok..

noorsafone said...

Rostina
salam kenal Tina...nanti cuba ya...senang je...

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam mama noorsafone,
kalau guna yis segar, kaedahnya sama ke?

nak jawab soalan kat entry apam mentega gula hangus tu.... acuan tak yah letak minyak sbb kat gula hangus tu kita dah letak mentega. insya Allah, jadi je. cuma, masa nak keluarkan tu, tunggu suam2 sikit.

noorsafone said...

Naimatul Hafizah
Wsalam...mama tak pasti pulak,kalau guna yis segar banyak mana nk letak,guna yis mauripan je la senang..sori ya...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama..
nie diana singgah lagi nie.. nak bgtau .. diana ada bg mama award.. nnt senang2 jemput ler singgah yer mama.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_