.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, September 8, 2011

CEKODOK/CUCUR SARDIN


Antara bhn2 yg diperlukan...




Minta maaf ya,daun kucai belum dimasukkan,baru nk pergi beli..hehe..

CUCUR SARDIN...SODAP...

Asyik makan kuih raya je...tukar selera jom,kita buat cekodok sardin,sedap jugak kan.
Terimakasih pada tuanpunya resepi : http://pnut.blogspot.com.

Bahan
1 tin sardin(kalau ahli ramai guna tin besar,kalau tak kecil pun cukup)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1 biji bawang besar (dadu)
2 biji ubi kentang (dadu & rebus)
1 biji telur (mama tambah)

Bhn sayur (optional)

Carrot (dadu/sagat macam buat popia)
Daun kucai (mama tambah)
Daun bawang (hiris halus)
Cili merah (hiris halus)

Ikan sardin dipecahkan kasar-kasar,masukkan sos sardin sekali.
Bancuh semua bhn dgn sedikit air (seperti membuat cekodok biasa)
Masukkan sardin sekali,bila pecahkan kasar2,bila mkn terasa sardinnya.
Goreng kekuningan.
Nota:
Jika tiada tepung naik sendiri,guna tepung gandum pun boleh,tambah 1 s/t b.powder.
Jika guna tepung naik sendiri/t.kek,rasanya lebih lembut & sedap.


Makan dgn sos cili yg mama buat sendiri.


S E L A M A T M E N C U B A!!!!

18 comments:

Liza said...

Selamat hari raya mama...bestnya cucur sardin tu...Liza kalau bab2 cucur ni mmg peberet la...hihihi

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum
selamat hari raya
menarik cucur sadin ni...nak cuba lah ..tp kena g beli sardin dulu....

Cheq Sue said...

mmmm tak pernah buat pulak cucur sardin ni...

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

singgah pagi tgk resepi...leh belajar dari sini hehhe

salam perkenalan..

CT NoArIzAh ArIs said...

Assalamualaikum...slmat hry ry mama maaf zahir batin.... raya2 pun cucur tetap di cari juadah special utk berbuka petang nanti.

noorsafone said...

Selamat Hari raya Liza...memang best...cubalah..asyik mkn kuih raya je kan...

noorsafone said...

Shiela
Wsalam....Selamat hari Raya...ok nanti dh beli sardin...cuba tau,nanti bg tau mama ya.

noorsafone said...

Cheq Sue
cubalah sesuatu yg baru Sue...sodap.

noorsafone said...

Adlin
Salam perkenalan dr mama juga.kita share sama2 semua resepi kan...tak rugi berkongsi ilmu.

noorsafone said...

CT NoArizah Aris
memang sesuai utk berbuka ptg nanti...cubalah.

Amie said...

Selamat hari raya Mama, lama sangat tak ziarah sini... sedapnyalah makan cucur tu time lepas raya begini...

...sWeeT uMi... said...

sedap nye cucur sardin tu...umi tak pernah try lg versi sardin tu...t leh la umi try hehehe (^_^)

ummiarissa said...

ye lah..dah lama makan kuih raya nak makan lain pulak kan...cucur sardin pun sodap...salam kenal ye...lama saya tak singgah blog ni..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

slm kenal kak,

wah sedapnya..compom sedap ni..lebih lagi eija ni mmg suka makan sardin..,

nnti bleh la kami pulak cuba buat..:)

noorsafone said...

Amie
sedap mkn cucur ni time lps2 raya ni.jemukan mkn kuih raya je...

noorsafone said...

Sweet uMi
sedap...lagi2 kalau letak sardin tu lebih sikit.

noorsafone said...

Sweet mama
salam kenal Eija...oh penggemar sardin...mesti cuba nanti ya...

noorsafone said...

ummiarissa
salam kenal juga,nanti singgah lg ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_