.

Happy family

Followers

love...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, December 19, 2011

AISKRIM GORENG




Assalamualaikum..lama dh tak bersiaran...bukan apa..sibuk sikit....hehe.Jom kita layan desert yg senang dibuat & sedap bila dimakan.

Sumber resepi 1:Lina (Teratak Mutiara Kasih)

Sumber 11 Naz ( cute oven,small kitchen)
(Terima kasih semua share resepi)

Bahan2:-
(utk 5 biji aiskrim goreng)

10 keping roti
5 scoop aiskrim (apa-apa perisa)
Plastik penyimpanan
Acuan utk menerap roti (cawan plastik atau apa2 yg boleh dijadikan penerap)
Minyak masak utk menggoreng

Cara2:-

Letak sekeping roti atas pinggan
Letakkan satu scoop aiskrim ditengah2 roti
Ambil sekeping lagi dan tutup diatas roti yg pertama tadi
Gunakan acuan utk menerap hingga terputus bhg tepi roti
Kelim/kepit bhg tepi roti supaya tidak terbuka
Simpam dalam plastik utk penyimpanan selam 3 jan atau semalaman
Panaskan minyak dan goreng
Terbalikkan agar masak sekata
Proses menggoreng sekejap sahaja (kurang dari 1 minit)
Angkat & sedia utk dinikmati.

Letakkan 1 scoop aiskrim diatas sekeping roti.


Tutup dgn sekeping roti lagi

Potong dgn pisau /pemotong agar2 dibhg tepi roti


Kelim/kepit kan bhg tepi agar tidak terbuka nanti...

Simpam utk difrozenkan
Selepas digoreng.

S E L A M A T M E N C U B A!!!

24 comments:

wan nurul hezrina said...

wahhh boleh buat sendiri ek?kalau beli kat mamak mahai jugok..roti ngan aiskrim murah jer n bleh makan banyk..hehe..tq sharing

Tina Othman said...

salam mama, lama tak nampak update resepi kan

tima kasih ye share resepi sekali dgn step by step, kalau takde step by step saya tak dpt byngkan cmana nak buat, sangat menarik resepi ni =)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam mama,dah muncul dah,dengan resepi yang menyejukkan tekak.Ok la tu..

mamaijat said...

.....wa wa wa...terkenanag ais krim goreng kat ganu...best!
tgk cara nak buat nampak senang ajer ..jom try...

MulutPayau said...

sedapnya aiskrim goreng...lepas ni boleh buat sndiri....biasa beli kat kedai mamak jer....Terima kasih mama berkongsi resepi ni....

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Noor..
Sedapnya... Hihihi..akak pun buat versi segi empat yer aiskrim goreng ni.. Tak de lah banyak lebihan roti yg x digunakan tu kan kak..

dZana said...

aslmkum mama.. apa kbr.. dah lama tak buat AKG ni.. teringin pulak

noorsafone said...

Wan Nurul Hezrina
buat sendiri lebih jimat kan..

noorsafone said...

Tina Othman
itu lah lama tak update..kwn2 yg lain pun tnya...ala msak yg biasa2 je..tak ada yg spesial pun...mls nk post.

noorsafone said...

ROs
dapur memang selalu berasap..tp nothing special..tu pasal tak update..hehe..

noorsafone said...

Mamaijat
nanti try ok..

noorsafone said...

Mulut payau
lepas i tak payah beli kt kedai mamak lagi ya...boleh buat sendiri..

noorsafone said...

Naz
akak buat versi macam naz buat...buang sikit je tepi tu...boleh buat puding roti..thanks ya share resepi.

noorsafone said...

Dzana
nanti buat sendiri tau..senang je..

Hjh Noralenna Abbas said...

Salam. Terima kasih. Baru tau cara membuatnya. Nampak mudah.

MaryaYusof said...

Wah, mudah betul nak buat rupenye.. salam kenal & terus follow di sini~

myza said...

wah mcm senang dan sedap.goreng dlm myk banyak ke?

::Misz sunsWeetz:: said...

dapnyer^^

ieda said...

ooohaaa leh lah cuba
sblm nie beli dah siap grg je ..
hurrmmmm ;)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bestnyer..

blh cuba, salu makan kat batu buruk rm3 seketui..
maheeellll.. ;-p

Ruziawati Yusof said...

ye, ari tu bli di batu buruk, x sedap sangat pun.. yg ni buat sendiri sure sedap!

mama lama x update blog.. bz ye?

izan mama mia said...

Assalamualaikum...ooo gitu cara membuatnya..tq..nanti nak cubalah...:0

anymz said...

wah.kak apo lamo na menyopi tu kak..bz ko?..hehe

aishah said...

thanx.very help me.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..

_