Assalamualaikum!
Resepi pembuka selera...terdapat juga semasa di bulan ramadan.Rata2 ramai peniaga2 lauk di bazar ramadan menjual ikan air asam ni..ok lain kali tak payah beli,kita buat sendiri ya..
Terima kasih:- pulut sekaya@my resepi. Resepi telah diubahsuai sedikit...sorry ya..
Resepi pembuka selera...terdapat juga semasa di bulan ramadan.Rata2 ramai peniaga2 lauk di bazar ramadan menjual ikan air asam ni..ok lain kali tak payah beli,kita buat sendiri ya..
Terima kasih:- pulut sekaya@my resepi. Resepi telah diubahsuai sedikit...sorry ya..
Bahan2:-
3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-ditumbuk
6 biji cili padi-ditumbuk
5 biji cili padi-dihiris
1 biji cili besar-dipotong dadu
1 cm belacan - digoreng & tumbuk.
1 biji tomato-dipotong dadu
1 biji bawang besar-dipotong dadu
2 s/b asam pes asam jawa
2 s/b sos cili
2 biji limau kasturi
2 keping asam keping
Garam & gula.
3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-ditumbuk
6 biji cili padi-ditumbuk
5 biji cili padi-dihiris
1 biji cili besar-dipotong dadu
1 cm belacan - digoreng & tumbuk.
1 biji tomato-dipotong dadu
1 biji bawang besar-dipotong dadu
2 s/b asam pes asam jawa
2 s/b sos cili
2 biji limau kasturi
2 keping asam keping
Garam & gula.
Cara2:-
Ikan direbus dgn asam keping,secubit garam dan sedikit air
Biarkan ikan mendidih dan masak.
Angkat ikan dan ketepikan.Buangkan asam keping yg telah direbus tadi.
Bancuh air rebusan dgn bhn tumbuk (tambah air lg jika inginkan kuah yg lebih)
Masukkan bhn yg dipotong dadu dan dihiris tadi (tomato + cili merah,cili padi & bawang besar)
Masukkan pes asam jawa & perahkan 2 biji limau kasturi
Masukkan sos cili.
Bubuh garam & gula
Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yg diingini.
Siram atas ikan rebus tadi
Hidangkan dgn nasi panas.
< S E L A M A T M E N C U B A >
Ikan direbus dgn asam keping,secubit garam dan sedikit air
Biarkan ikan mendidih dan masak.
Angkat ikan dan ketepikan.Buangkan asam keping yg telah direbus tadi.
Bancuh air rebusan dgn bhn tumbuk (tambah air lg jika inginkan kuah yg lebih)
Masukkan bhn yg dipotong dadu dan dihiris tadi (tomato + cili merah,cili padi & bawang besar)
Masukkan pes asam jawa & perahkan 2 biji limau kasturi
Masukkan sos cili.
Bubuh garam & gula
Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yg diingini.
Siram atas ikan rebus tadi
Hidangkan dgn nasi panas.
< S E L A M A T M E N C U B A >
24 comments:
Kena try ni, nampak sedap sungguh..lebih kurang mcm mask singgang jg kan..
Ya Allah sedapnya..cair air liur saya kak...
salam kak nor..ni la lauk pembuka selera yg paling best..xde lemak2 gtu...hihihi
kecur air liur dah ni nor. Masakan mudah tapi pasti menambat selera.
ni mmg mbukak selera ni mama!
nyummy2!!! ;)
sedapnya k.noor...
kak nor saya ada tag akak..jom la join..ala saje suke2...
http://mylovely-fieda.blogspot.com/2011/10/main-tag2.html
mama...nak sikit! seap sangat nie.....pls
Salam mama. Sedap ni...terliur dibuatnya. Dah lama xsinggah sini. Nanti mama jgn lupa singgah ke blog saya k. Ada cerita ttg buku masakan saya. Nanti bolehlah mama dapatkan Dan rekomenkan pd kwn2 mama k. Thanks
ni yang sey maleh ni kak..terleleh air liur tgk ni hah..sakit jiwo sakit kepalo bagai dah ni..huhu
Ariana
mesti try...sedap
fieda
resepi yg memeng mengecurkan air liur
Liza
jom buat utk hidangan tghari..
Ibundo
ha..jago2 ibundo..kang meleleh air liur tu
sha a.s
betul sha...memang membuka selera..masam2 sikit.
Salina..memang yummy..
Intan morsalin
sedap...
Fieda
insyaallah nanti k noor join ok..
Dari dapur Nasya
nanti buat ya..
Chef Hussin
nanti mama dptkan buku tu ya..
Anim
jgn sakit kepalo..sakit jiwo bagai...esok buleh buek...sonang yo la ai..
salam kenal. resepi yg ingin saya cuba. nampak menyelerakan dan yg penting tanpa minyak.
wahh kak..mmg nampak sedap.nak copylah leh try masak mlm nie..
Post a Comment