Asalamualaikum semua.
Lama dah tak buat karipap ni...buat banyak sikit...simpan utk frozen..bila ada tetamu dtg senang...tinggal nak goreng je sekejap...lepas tu bancuh kopi...hidangkan,,,senang kan....
Mama buat karipap ni gara2 tgok blog Kakjee yg buat karipap daging utk minum petang..
Mama dpt 2 bekas utk frozen...
Inti kentang + ayam yg mama masak..
Siap utk minum petang...jom makan karipap berinti ayam..
Bahan utk inti:-
500 gram ubi kentang (potong dadu)
1 peket ayam kisar
3 ulas bawang merah (hiris)
5 ulas bawang putih (hiris)
3 s/b rempah c urry
3 s/b cili kisar (ikut pedas)
Garam & gula
Cara2:-
Tumis bawang putih & bawang merah
Masukkan cili kisar & rempah c urry.
Masukkan ayam kisar.
Masukkan ubi kentang,masukkan sedikit air.
Biar ubi kentang empuk.
Sesuaikan rasanya.
Masak hingga kering
Bahan kulit karipap :-
500 gram tepung gandum
3 s/b marjerin
!/2 cawan minyak masak (panaskan)
Cara2:-
Gaul tepung dgn marjerin hingga sebati
Masukkan minyak panas.
Masukkan air sedikit2 dan uli jadi doh
Canai...bubuh inti & goreng kekuningan ..
S E L A M A T M E N C U B A.