Assalamualaikum!
Resepi pembuka selera...terdapat juga semasa di bulan ramadan.Rata2 ramai peniaga2 lauk di bazar ramadan menjual ikan air asam ni..ok lain kali tak payah beli,kita buat sendiri ya..
Terima kasih:- pulut sekaya@my resepi. Resepi telah diubahsuai sedikit...sorry ya..
Resepi pembuka selera...terdapat juga semasa di bulan ramadan.Rata2 ramai peniaga2 lauk di bazar ramadan menjual ikan air asam ni..ok lain kali tak payah beli,kita buat sendiri ya..
Terima kasih:- pulut sekaya@my resepi. Resepi telah diubahsuai sedikit...sorry ya..
Bahan2:-
3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-ditumbuk
6 biji cili padi-ditumbuk
5 biji cili padi-dihiris
1 biji cili besar-dipotong dadu
1 cm belacan - digoreng & tumbuk.
1 biji tomato-dipotong dadu
1 biji bawang besar-dipotong dadu
2 s/b asam pes asam jawa
2 s/b sos cili
2 biji limau kasturi
2 keping asam keping
Garam & gula.
3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-ditumbuk
6 biji cili padi-ditumbuk
5 biji cili padi-dihiris
1 biji cili besar-dipotong dadu
1 cm belacan - digoreng & tumbuk.
1 biji tomato-dipotong dadu
1 biji bawang besar-dipotong dadu
2 s/b asam pes asam jawa
2 s/b sos cili
2 biji limau kasturi
2 keping asam keping
Garam & gula.
Cara2:-
Ikan direbus dgn asam keping,secubit garam dan sedikit air
Biarkan ikan mendidih dan masak.
Angkat ikan dan ketepikan.Buangkan asam keping yg telah direbus tadi.
Bancuh air rebusan dgn bhn tumbuk (tambah air lg jika inginkan kuah yg lebih)
Masukkan bhn yg dipotong dadu dan dihiris tadi (tomato + cili merah,cili padi & bawang besar)
Masukkan pes asam jawa & perahkan 2 biji limau kasturi
Masukkan sos cili.
Bubuh garam & gula
Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yg diingini.
Siram atas ikan rebus tadi
Hidangkan dgn nasi panas.
< S E L A M A T M E N C U B A >
Ikan direbus dgn asam keping,secubit garam dan sedikit air
Biarkan ikan mendidih dan masak.
Angkat ikan dan ketepikan.Buangkan asam keping yg telah direbus tadi.
Bancuh air rebusan dgn bhn tumbuk (tambah air lg jika inginkan kuah yg lebih)
Masukkan bhn yg dipotong dadu dan dihiris tadi (tomato + cili merah,cili padi & bawang besar)
Masukkan pes asam jawa & perahkan 2 biji limau kasturi
Masukkan sos cili.
Bubuh garam & gula
Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yg diingini.
Siram atas ikan rebus tadi
Hidangkan dgn nasi panas.
< S E L A M A T M E N C U B A >