ASSALAMUALAIKUM.
Teruja dgn kecantikan puding yg dibuat oleh Nor @ Secubit garam.Bahan2 pun semua ada,mangga ada lebih 3 biji kt dalam petiais,agar2 serbuk memang ada stok..apa lagi....Tapi tak guna acuan tupperware,belum beli lg...coming soon nk cari...guna acuan biasa je.Tapi minta maaf Nor,Kak Noor ubahsuai air tu sikit..Jom layan puding mangga yg sedap ni...
Tapi lain kali nk buat lg,sebab tengok Nor punya bhg puding tu tebal...cantik je.
Belajar dari kesilapan...
Terimakasih banyak2 buat penyumbang resepi:- Nor67@Secubit Garam.
Teruja dgn kecantikan puding yg dibuat oleh Nor @ Secubit garam.Bahan2 pun semua ada,mangga ada lebih 3 biji kt dalam petiais,agar2 serbuk memang ada stok..apa lagi....Tapi tak guna acuan tupperware,belum beli lg...coming soon nk cari...guna acuan biasa je.Tapi minta maaf Nor,Kak Noor ubahsuai air tu sikit..Jom layan puding mangga yg sedap ni...
Tapi lain kali nk buat lg,sebab tengok Nor punya bhg puding tu tebal...cantik je.
Belajar dari kesilapan...
Terimakasih banyak2 buat penyumbang resepi:- Nor67@Secubit Garam.
Bahan2:-
Lapisan berkaca (atas)
5 gram serbuk agar2
600 ml air (K.Noor/mama guna 550ml je)
5 s/b gula pasir
buah mangga (potong kiub)
Lapisan bawah (puding)
Lapisan berkaca (atas)
5 gram serbuk agar2
600 ml air (K.Noor/mama guna 550ml je)
5 s/b gula pasir
buah mangga (potong kiub)
Lapisan bawah (puding)
5 gram serbuk agar2
500 ml air (K.Noor/mama letak 450 ml je)
1/2 cawan susu cair
5 s/b gula pasir (ikut manis mangga)
120 ml puree mangga (K Noor blender buah mangga tu)
500 ml air (K.Noor/mama letak 450 ml je)
1/2 cawan susu cair
5 s/b gula pasir (ikut manis mangga)
120 ml puree mangga (K Noor blender buah mangga tu)
Cara2
LAPISAN BERKACA (ATAS)
Masak air bersama serbuk agar2 dan masukkan gula
Masak lagi hingga mendidih.Padamkan api.Ketepikan.
LAPISAN BERKACA (ATAS)
Masak air bersama serbuk agar2 dan masukkan gula
Masak lagi hingga mendidih.Padamkan api.Ketepikan.
LAPISAN PUDING (BAWAH)
Masak air bersama agar2 hingga larut dan masukkan gula
Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair
Bila adunan puding hampir mendidih,padamkan api dan masukkan puree mangga
Masak air bersama agar2 hingga larut dan masukkan gula
Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair
Bila adunan puding hampir mendidih,padamkan api dan masukkan puree mangga
UNTUK MEMBUAT PUDING MANGGA KRISTAL:
Basahkan mould g akan digunakan dgn sedikit air.
Tuangkan adunan atas (berkaca) kedalamnya dan tabur potongan mangga.
Biarkan bahagian atas mengeras.
Cucuk sedikit dgn garfu
Tuang kan adunan puding dgn perlahan hingga habis.
Biarkan sejuk seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm petiais.
Basahkan mould g akan digunakan dgn sedikit air.
Tuangkan adunan atas (berkaca) kedalamnya dan tabur potongan mangga.
Biarkan bahagian atas mengeras.
Cucuk sedikit dgn garfu
Tuang kan adunan puding dgn perlahan hingga habis.
Biarkan sejuk seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm petiais.
S E L A M A T M E N C U B A.