ASSALAMUALAIKUM!
Bertemu kembali,kali ni mama nk share resepi pau yg sangat mudah ni,uli guna tangan je...ok je,gebu jugak...jom sama2 try buat.Saja letak resepi disini walaupun mudah utk rujukan anak2 dimasa akan datang.
Bertemu kembali,kali ni mama nk share resepi pau yg sangat mudah ni,uli guna tangan je...ok je,gebu jugak...jom sama2 try buat.Saja letak resepi disini walaupun mudah utk rujukan anak2 dimasa akan datang.
Bahan2
500 gram tepung pau (blue key)
!/2 peket yis mauripan
1 s/b gula halus
1/2 cwn air suam
1 s/b bread softener
3 s/b minyak jagung/minyak masak
1 s/b vegetable shortening (lemak sayur)
Air secukupnya (utk menguli jadi doh)
500 gram tepung pau (blue key)
!/2 peket yis mauripan
1 s/b gula halus
1/2 cwn air suam
1 s/b bread softener
3 s/b minyak jagung/minyak masak
1 s/b vegetable shortening (lemak sayur)
Air secukupnya (utk menguli jadi doh)
Cara2
Sebatikan yis,air suam & gula halus.Biarkan dalam lebih kurang 5 minit (sehingga yis mengembang)
Campur tepung,bread softener,minyak jagung & shortening gaul sebati
Masukkan yis yg telah dibancuh tadi.
Uli semua hingga tak melekat ditangan & menjadi doh yg lembut.
Perap adunan selama 30 minit (doh akan naik mengembang)
Bulat2kan dan masukkan inti (mama guna inti kacang yg ready made je)
Biarkan mengembang lagi 10-15 minit.
Kukus 15-20 minit atau sehingga masak.
NOTA: Utk mendapatkan pau yag sama saiz..timbang dahulu setiap satu sebelum dimasukkan inti..mama tak timbang pun sebab tu tak sama saiz...hehe..
Yis yg telah mengembang..
Mama guna tepung kotak je..
Sebelum dikukus.
Sebatikan yis,air suam & gula halus.Biarkan dalam lebih kurang 5 minit (sehingga yis mengembang)
Campur tepung,bread softener,minyak jagung & shortening gaul sebati
Masukkan yis yg telah dibancuh tadi.
Uli semua hingga tak melekat ditangan & menjadi doh yg lembut.
Perap adunan selama 30 minit (doh akan naik mengembang)
Bulat2kan dan masukkan inti (mama guna inti kacang yg ready made je)
Biarkan mengembang lagi 10-15 minit.
Kukus 15-20 minit atau sehingga masak.
NOTA: Utk mendapatkan pau yag sama saiz..timbang dahulu setiap satu sebelum dimasukkan inti..mama tak timbang pun sebab tu tak sama saiz...hehe..
Yis yg telah mengembang..
Mama guna tepung kotak je..
Sebelum dikukus.