Assalamualaikum!
Resepi pembuka selera...terdapat juga semasa di bulan ramadan.Rata2 ramai peniaga2 lauk di bazar ramadan menjual ikan air asam ni..ok lain kali tak payah beli,kita buat sendiri ya..
Terima kasih:- pulut sekaya@my resepi. Resepi telah diubahsuai sedikit...sorry ya..
Resepi pembuka selera...terdapat juga semasa di bulan ramadan.Rata2 ramai peniaga2 lauk di bazar ramadan menjual ikan air asam ni..ok lain kali tak payah beli,kita buat sendiri ya..
Terima kasih:- pulut sekaya@my resepi. Resepi telah diubahsuai sedikit...sorry ya..
Bahan2:-
3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-ditumbuk
6 biji cili padi-ditumbuk
5 biji cili padi-dihiris
1 biji cili besar-dipotong dadu
1 cm belacan - digoreng & tumbuk.
1 biji tomato-dipotong dadu
1 biji bawang besar-dipotong dadu
2 s/b asam pes asam jawa
2 s/b sos cili
2 biji limau kasturi
2 keping asam keping
Garam & gula.
3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-ditumbuk
6 biji cili padi-ditumbuk
5 biji cili padi-dihiris
1 biji cili besar-dipotong dadu
1 cm belacan - digoreng & tumbuk.
1 biji tomato-dipotong dadu
1 biji bawang besar-dipotong dadu
2 s/b asam pes asam jawa
2 s/b sos cili
2 biji limau kasturi
2 keping asam keping
Garam & gula.
Cara2:-
Ikan direbus dgn asam keping,secubit garam dan sedikit air
Biarkan ikan mendidih dan masak.
Angkat ikan dan ketepikan.Buangkan asam keping yg telah direbus tadi.
Bancuh air rebusan dgn bhn tumbuk (tambah air lg jika inginkan kuah yg lebih)
Masukkan bhn yg dipotong dadu dan dihiris tadi (tomato + cili merah,cili padi & bawang besar)
Masukkan pes asam jawa & perahkan 2 biji limau kasturi
Masukkan sos cili.
Bubuh garam & gula
Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yg diingini.
Siram atas ikan rebus tadi
Hidangkan dgn nasi panas.
< S E L A M A T M E N C U B A >
Ikan direbus dgn asam keping,secubit garam dan sedikit air
Biarkan ikan mendidih dan masak.
Angkat ikan dan ketepikan.Buangkan asam keping yg telah direbus tadi.
Bancuh air rebusan dgn bhn tumbuk (tambah air lg jika inginkan kuah yg lebih)
Masukkan bhn yg dipotong dadu dan dihiris tadi (tomato + cili merah,cili padi & bawang besar)
Masukkan pes asam jawa & perahkan 2 biji limau kasturi
Masukkan sos cili.
Bubuh garam & gula
Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yg diingini.
Siram atas ikan rebus tadi
Hidangkan dgn nasi panas.
< S E L A M A T M E N C U B A >
Kena try ni, nampak sedap sungguh..lebih kurang mcm mask singgang jg kan..
ReplyDeleteYa Allah sedapnya..cair air liur saya kak...
ReplyDeletesalam kak nor..ni la lauk pembuka selera yg paling best..xde lemak2 gtu...hihihi
ReplyDeletekecur air liur dah ni nor. Masakan mudah tapi pasti menambat selera.
ReplyDeleteni mmg mbukak selera ni mama!
ReplyDeletenyummy2!!! ;)
ReplyDeletesedapnya k.noor...
ReplyDeletekak nor saya ada tag akak..jom la join..ala saje suke2...
ReplyDeletehttp://mylovely-fieda.blogspot.com/2011/10/main-tag2.html
mama...nak sikit! seap sangat nie.....pls
ReplyDeleteSalam mama. Sedap ni...terliur dibuatnya. Dah lama xsinggah sini. Nanti mama jgn lupa singgah ke blog saya k. Ada cerita ttg buku masakan saya. Nanti bolehlah mama dapatkan Dan rekomenkan pd kwn2 mama k. Thanks
ReplyDeleteni yang sey maleh ni kak..terleleh air liur tgk ni hah..sakit jiwo sakit kepalo bagai dah ni..huhu
ReplyDeleteAriana
ReplyDeletemesti try...sedap
fieda
ReplyDeleteresepi yg memeng mengecurkan air liur
Liza
ReplyDeletejom buat utk hidangan tghari..
Ibundo
ReplyDeleteha..jago2 ibundo..kang meleleh air liur tu
sha a.s
ReplyDeletebetul sha...memang membuka selera..masam2 sikit.
Salina..memang yummy..
ReplyDeleteIntan morsalin
ReplyDeletesedap...
Fieda
ReplyDeleteinsyaallah nanti k noor join ok..
Dari dapur Nasya
ReplyDeletenanti buat ya..
Chef Hussin
ReplyDeletenanti mama dptkan buku tu ya..
Anim
ReplyDeletejgn sakit kepalo..sakit jiwo bagai...esok buleh buek...sonang yo la ai..
salam kenal. resepi yg ingin saya cuba. nampak menyelerakan dan yg penting tanpa minyak.
ReplyDeletewahh kak..mmg nampak sedap.nak copylah leh try masak mlm nie..
ReplyDelete