Sumber resepi:- http://www.sitidelima.com
Resepi asal: Rinncan
Thanks CT..mama ambil resepi ya...
Mama guna loyang 6 1/2 X 6 1/2 inci.
Bahan2:-
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan jagung
3/4 cawan gula pasir
3 cawan santan
(mama tambah 1/4 cawan lagi...)
(mama tambah 1/4 cawan lagi...)
1/2 s/t esen ros (optional)
Pewarna hijau & merah
Cara;-
Panaskan kukusan.sapu loyang dgn sedikit minyak.
Masukkan loyang dalam kukusan.
Campur semua bahan kecuali pewarna & esen rose.
Tapis adunan dan bahagi 3
-warna asal (putih)
-warna hijau
-warna merah
Bubuh esen ros pada adunan warna merah.
Tuang adunan putih dahulu,diikuti hijau & merah
Buat selapis2...setiap lapisan kukus 5 minit.
Gunakan cawan yg sama utk setiap lapisan.
Untuk lapisan akhir...kukus 15-20 minit
TIP:- Buka penutup kukus dan biarkan kuih selama 10 minit atas kukusan tanpa menutup api
utk mendapatkan permukaan yg kering,sebelum itu lap dulu permukaan dgn kitchen towel.
TIPS: Utk mendapatkan hasil kukusan yg tidak keras atau tidak terlalu lembik,sekiranya semua sukatan tepung adalah 2 cawan,maka adunan yg telah dicampur santan menjadi 4 cawan.Maksudnya jumlah cecair adalah 2 kali ganda adunan tepung.Terimakasih CT sharing tips..
Salam Noor :)
ReplyDeleteCantik & sweet colour kuih lapis tuh :P
lemak bkrim nih :)
ReplyDeletekemasnya lapisan tu.cantik
ReplyDeleteAs'salam mamanoor
ReplyDeletecantiknya melapis kuih ni mama. kaler pun lembut, sejuk mata memandang. ct pun memang suka makan kuih lapis. tambah anak2 kalau makan suka bukak selai2 kuih tu, menghayati rasa sedap kuih lapis katanya.. hihihi
memang cantik dan 1 Malaysia
ReplyDelete.sebelum itu lap dulu permukaan dgn kitchen towel... lap apa ni?
Ibuintan
ReplyDeletepermukaan kuih yg ada air tu ibuintan sayang oii...
Ct delima
thanks Ct...memang tak mengecewakan resepi ini..lembut kaler ya...terima kasih la,jgn puji banyak2 nanati buat kali kedua kang takut tak jadi pulak...hahaha..
Izahdaut
terimakasih izah...kuih2 yg izat buat pun selalu cantik2.
Sha as
ermm memang lemak,boleh buka sekeping2.
Mamahawa/mamanani
terimakasih2..tu yg semangat nk mencuba resepi yg lain2...sbb dpt pujian...hehehe.
awe suka makan...selapis selapis..heheh
ReplyDeletecantik ler mama sweet je kalernya tu
ReplyDeleteamboi..cantiknya..tersusun rapi dengan lapisan yang sekata. Tentu sedap sekali
ReplyDeleteHawa
ReplyDeletesama lah,mama pun kopek selapis2 juga
Chik Mimi
thanks chik Mimi
Syimama
ermm..memang sedap lemak berkrim disukai ramai..hehehe..
rajinnya akak melapis yer..cantik lak potongan kuih tu
ReplyDeletewarne warninyer kuih lapisss~ nak sikittt!:)
ReplyDelete