Monday, May 30, 2011

KUIH LAPIS 1 MALAYSIA

Sumber resepi:- http://www.sitidelima.com
Resepi asal: Rinncan 
Thanks CT..mama ambil resepi ya...
Mama guna loyang 6 1/2 X 6 1/2 inci.

Bahan2:-
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan jagung
3/4 cawan gula pasir
3 cawan santan
(mama  tambah 1/4 cawan lagi...)
1/2 s/t esen ros (optional)
Pewarna hijau & merah

Cara;-
Panaskan kukusan.sapu loyang dgn sedikit minyak.
Masukkan loyang dalam kukusan.
Campur semua bahan kecuali pewarna & esen rose.
Tapis adunan dan bahagi 3
-warna asal (putih)
-warna hijau
-warna merah
Bubuh esen ros pada adunan warna merah.
Tuang adunan putih dahulu,diikuti hijau & merah
Buat selapis2...setiap lapisan kukus 5 minit.
Gunakan cawan yg sama utk setiap lapisan.
Untuk lapisan akhir...kukus 15-20 minit
TIP:- Buka penutup kukus dan biarkan kuih selama 10 minit atas kukusan tanpa menutup api
utk mendapatkan permukaan yg kering,sebelum itu lap dulu permukaan dgn kitchen towel.





TIPS: Utk mendapatkan hasil kukusan yg tidak keras atau tidak terlalu lembik,sekiranya semua sukatan tepung adalah 2 cawan,maka adunan yg telah dicampur santan menjadi 4 cawan.Maksudnya jumlah cecair adalah 2 kali ganda adunan tepung.Terimakasih CT sharing tips..

13 comments:

  1. Salam Noor :)
    Cantik & sweet colour kuih lapis tuh :P

    ReplyDelete
  2. As'salam mamanoor

    cantiknya melapis kuih ni mama. kaler pun lembut, sejuk mata memandang. ct pun memang suka makan kuih lapis. tambah anak2 kalau makan suka bukak selai2 kuih tu, menghayati rasa sedap kuih lapis katanya.. hihihi

    ReplyDelete
  3. memang cantik dan 1 Malaysia

    .sebelum itu lap dulu permukaan dgn kitchen towel... lap apa ni?

    ReplyDelete
  4. Ibuintan
    permukaan kuih yg ada air tu ibuintan sayang oii...

    Ct delima
    thanks Ct...memang tak mengecewakan resepi ini..lembut kaler ya...terima kasih la,jgn puji banyak2 nanati buat kali kedua kang takut tak jadi pulak...hahaha..

    Izahdaut
    terimakasih izah...kuih2 yg izat buat pun selalu cantik2.

    Sha as
    ermm memang lemak,boleh buka sekeping2.

    Mamahawa/mamanani
    terimakasih2..tu yg semangat nk mencuba resepi yg lain2...sbb dpt pujian...hehehe.

    ReplyDelete
  5. awe suka makan...selapis selapis..heheh

    ReplyDelete
  6. cantik ler mama sweet je kalernya tu

    ReplyDelete
  7. amboi..cantiknya..tersusun rapi dengan lapisan yang sekata. Tentu sedap sekali

    ReplyDelete
  8. Hawa
    sama lah,mama pun kopek selapis2 juga

    Chik Mimi
    thanks chik Mimi

    Syimama
    ermm..memang sedap lemak berkrim disukai ramai..hehehe..

    ReplyDelete
  9. rajinnya akak melapis yer..cantik lak potongan kuih tu

    ReplyDelete
  10. warne warninyer kuih lapisss~ nak sikittt!:)

    ReplyDelete
  11. datang sini je jadi lapar..hehe..dah cuba buat kek lapis sarawak x?

    ReplyDelete