Thursday, May 26, 2011

APAM SNOW WHITE

Sumber resepi:- http:rossitamz-kitchen.blogspot.com (LESTARI KEHIDUPANKU)
Thanks Azita Zain.
LEMBUT & GEBU

 Apam yg sedap dimakan dgn kelapa parut.

 

Bahan2

2 cawan nasi
1 1/2 cawan gula pasir (ikut manis)
3 cawan air
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 peket yis (mauripan) 11 gram

Cara:-
Kisar nasi + gula + 1 1/2 cawan air.
Masukkan tepung beras,tepung gandum & yis kedalam mangkuk.
Masukkan nasi yang di kisar td bersama dgn baki air 1 1/2 cawan lg.
Kacau sebati.
Perap adunan 2 jam
Bubuh warna pilihan
Tuang adunan kedalam acuan yg disapu minyak
Kukus lebih kurang 15-20 minit
Hidangkan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.
.SELAMAT MENCUBA

8 comments:

  1. selalu buat msti cm xjd..ni tgk yg mama ni sgt menyelerakan =p nk try lah ikot resepi mama neh =p

    ReplyDelete
  2. apam ni belum pernah buat, kena ada kelapa muda baru sedap..

    ReplyDelete
  3. baru semalam makan apam kak...heheheh :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum akak.... cantik n gebu dian tgk apam tu... diana x pernah lg try buat apam snow white nie.. nmpk sgt sedap ..

    ReplyDelete
  5. Sha a.s
    memang best sha,,lagi2 makan dgn kelapa parut..

    Diana
    memang gebu & lembut je...nanti try ya..lepas tu masuk pic ok..

    Hawa
    oh yeke..apam apa tu?

    Zanafahmi
    nanti try ya...lembut 7 gebu.

    Misz Ayu
    ok nanti try ikut resepi mama ni ya

    ReplyDelete
  6. dah lama cari resepi yg simple camni..acuan bawak..tapi tak pernah buat..nak kena buat jugak..

    ReplyDelete
  7. Nor
    resepi yg simple & kuih yg lembut dan gebu...

    ReplyDelete