BAHAN2:-
20 gram agar-agar tali
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah/gula melaka
4 cawan air
1 cawan santan pekat
2 biji telur
1 s/t garam
2 helai daun pandan
CARA:-
Masak agar-agar dan masukkan daun pandan
Masak hingga mendidih
Masukkan gula pasir & gula merah
Satukan telur & santan pekat.Kacau sedikit
Setelah agar mendidih,masukkah adunan telur & santan tadi.
Kacau sebentar,tutup api.
Tuang kedalam loyang atau acuan kecil.
Sejukkan.
Mama gunakan dua acuan kecil yg berbeza bentuknya
Cawan & sudu sukatan yg salalu mama gunakan utk resepi yg menggunakan sukatan cawan.
Siap utk dihidangkan.
sedapnya agar-agar santan tu mama..terasa sejuk jer tekak ni...hehe
ReplyDeletemama, Sha slalu gak mkn agar² ni....sedaaapppp...
ReplyDeleteAs'salam Mamanoor
ReplyDeletemama...kalau makan bila sejuk dari petiais memang syok kan Mama. Tapi anak2 pulak suka yang macam biasa jer. katanya bila makan sejuk macam makan ais jer.. hahaha. anak2 ni macam2 jer kan :DD
suka jugak agar agar
ReplyDeleteyummyyy....
memang sedap agar agar ni...
ReplyDeleteNieza
ReplyDeletesedap mkn ketika cuaca panas...sejuk je masuk tekak.
Sha as
oh sha dh buat ye,masuk la pic mama nk tgok..
CT Delima
anak2 ni memang macam2 ragam la CT,bila bubuh santan,nk yg lain pulak..layan je lah..
sayangsayang ibu
sedap bila dah masuk petisejuk.
Nazrah
sedapkan lemak2 manis..
salam,
ReplyDeletenak tanya, cawan n sudu sukatan tu nk beli di mana yer?? n guna sukatan yang mana 1 sbb dlm picture mama cawan pon ade 5 4 jenis sukatan kan..
Mama beli acuan & sukatan tu kt kedai yg jual bahan2 kuih.Yg biru tu utk 1 cwn,1/2 cwn,1/4 cwn & 1/3 cwn..Yg kuning tu 1 TBSP (1 s/besar),1/2 TBSP,1 TSP (1 s/teh) & 1/2 TSP(1/2s/teh)
ReplyDeleteTBSP= TABLE SPOON
TSP=TEA SPOON...jelas dah?