Tuesday, February 21, 2012

KUIH BAKAR PANDAN



Assalamualaikum!
Resepi asal :Myr Joayee
Sumber: CHE CT DELIMA

Bahan-bahan:- (utk hidangan 6 org)

1 cawan gula
1 cawan jus pandan(atau air+ pandan essence)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (atau 1can santan-450 ml)
2 sudu kecil butter
3 biji telur
1/2 s/t garam
Sedikit pewarna hijau
Bijan jika suka

Cara-cara:-

Campurkan semua bhn & blender sampai sebati.
Masukkan butter/minyak kedalam loyang
Panaskan loyang dlm oven.Tuang adunan kuih tadi
Tabur bijan.
Bakar 180'C sampai garing/brown selama 50 minit/garing
Lebihkan masa membakar utk mendapatkan keras bhg atasnya.



SELAMAT MENCUBA!!!

10 comments:

  1. Assalamualaikum mama cayang...
    aduh tgk kuih bakar pandan tu... terliur tau... paling best tu yg kerak atas n tepinya tu.. sedap2!!

    ReplyDelete
  2. tun pun suka tang kerak tuu.. mmg sedap kuih bakar nih.

    ReplyDelete
  3. Salam Mama...
    Wah!...bestnya....lama dah tak makan bingka pandan...sedapnya..:)lagi garing lagi best kan...

    ReplyDelete
  4. aahh la...kuih ni kalu mkn time panas2 mmg sedap...bleh abis satu loyang tu ekekekekeke....

    ReplyDelete
  5. Mintak seketul mama ....suka bahagian garing je...

    ReplyDelete
  6. sedapnya......mmng terliur tengok...

    ReplyDelete
  7. As salam Mama Noor :)
    Lama hawa tk kemari byk resipi menarik tertggl.. kuih bakar pandan nie pun lama tak mkn or buat pasti sedap :P

    ReplyDelete
  8. Salam..sedapppnya kuih bakar ni...buat kudapan minum petang ngan kopi panas..memang best

    ReplyDelete