Dah lama tak masak? Bukan tak masak..tp masak biasa2 je...tak ada yg speacial..so hari ni mama nk kongsikan masak asam pedas resepi arwah mak mama dulu-dulu.. juga utk rujukan tiga orang puteri mama nanti......jom tengok resepinya..
Bahan2
1 ekor ikan terubuk (ikan lain pun boleh)
4 s/b cili kisar (ikut pedas)
2 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih*
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
1 cm belacan *(optional)
Asam jawa seckupnya (bancuh dgn air)
Daun kesum/bunga kantan
Kacang bendi secukupnya.Boleh juga tomato/terung.
1 ekor ikan terubuk (ikan lain pun boleh)
4 s/b cili kisar (ikut pedas)
2 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih*
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
1 cm belacan *(optional)
Asam jawa seckupnya (bancuh dgn air)
Daun kesum/bunga kantan
Kacang bendi secukupnya.Boleh juga tomato/terung.
kat kg dulu slalu mkn ikan terubuk tp mmg kena berhati2 sbb byk tulang...tp isi ikn terubuk ni mmg best...
ReplyDeletedah lama x mkn ikn terubuk fresh
sedapnye, Kak...dah lama tak makan ikan terubuk ni...
ReplyDeletewow..asam pedas memang kesukaan sepanjang masa...dah lama tak masak resepi ni....nanti nak guna resepi inilah buat menu mkn tgh hari...tq...tengok gambar pun dah teliur sangat.. (^_*)
ReplyDeletemama....
ReplyDeleteikan terubuk mmg sedap kalau masak asam kan....isinye manis, baunye pun harum je..lagi2 kalo ade daun kesum...
resepi mama tu same dgn yg mak nita ajarkan....mmg sedap!
Assalamualaikum mama cayang..
ReplyDeleteApa khabar ? Doa dan harapan diana moga mama sihat sejahtera hendaknya selalu...
Mama... Sedapnya tgk asam pedas tu mama... Mmg fav diana nie asam pedas.... Sedapnyaaa
salam gan ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !