Thursday, July 14, 2011

DAGING GORENG ALA KAPRAU



Assalamualaikum.
Daging goreng masak Kaprau..entah la mama pun tak tau apa makna kaprau tu...hanya Kakjee yg tahu..Kaprau adalah masakai thailand maknanya Daging yg digoreng menggunakan paste tomyam.Kisahnya...Kakjee order nasi Kaprau masa dia pegi makan di Ali Tom Yam Thai Restaurant diJln Datuk Keramat,lepas tu Kakjee pun cuba pulak masak dirumah...nampak kt umah kakjee resepi ni...Kakjee kata sedap....ermm...... memang sedap,tapi takde daun selasih,guna daun limau purut je...ok jugak.Sedap juga kalau dimakan dgn pulut atau lemang.Jom kita tengok resepinya.
Sumber 1:-Kakjee@Dunia Dari Dapur Kakjee Thanks Kakjee.
Sumber 2:- Nor67@Secubit Garam.Thanks Nor.

Bahan2:-

250 gram daging batang pinang (dihiris nipis) boleh juga guna ayam.
2 s/b paste tomyam (Kakjee guna Adabi)
Cili padi-diketuk2 (ikut kepedasan,resepi asal mesti pedas) mama tumbuk kasar.
2 labu bawang besar(belah lapan & ceraikan)
1 s/b kicap manis
1 s/b sos cili (Kakjee guna sos cili Thai)
Daun selasih/daun limau purut.


Cara2:-

Perap daging yg telah dihiris dgn 2 s/b tom yam paste selam 1/2 jam
Tumis 1 labu bawang besar yg telah dikerat 8.
Masukkan cili padi yg telah diketuk/ditumbuk kasar
Bila garing,masukkan daging yg telah diperap tadi dan goreng hingga daging kecut
Masukkan kicap manis dan sos cili
masukkan daun selasih/daun limau
Masukkan baki 1 labu bawang besar
Biar bawang layu & angkat.


S E L A M A T M E N C U B A!

22 comments:

  1. MamaNoor...tgk je tau dah mesti sedap...bahan2 nya ringkas je kan...cepat dimasak sedappppp dimakan....:)

    ReplyDelete
  2. tetiba lapar nasi nengok lauk ni...yum yum...mesti ada bau wangi daun limau tu kan

    ReplyDelete
  3. mesti try ni kak..tapi kono ado daging dulu lah kan?..

    ReplyDelete
  4. sedap jer.. bila2 akan mencubanya.. anak2 mesti suka..

    ReplyDelete
  5. owh..heheh..kalu goreng macam tom yam ni..pernah makan..nyummy

    ReplyDelete
  6. tgk pada nama rasa mcm kemain susahkan..rupanya mudah aje..saya copy paste ye resepinya..

    ReplyDelete
  7. bestnyer resepi ni...nk try la...

    ReplyDelete
  8. saya pun tengok gak kak jee pos daging kaprau ni.. tunggu ada daging bolehlah cuba.. kena beli tomyam paste dulu ler.. baru je abis semalam buat tomyam.. hehe..

    ReplyDelete
  9. ni masakan yg sedap bg anak tekak nor sekeluarga sbb ada rasa masam2 pedas.. tomyam lg tu.. mmg best :)

    ReplyDelete
  10. Kalau bubuh daun selasih lagi sedap tau Noor. Pertama kali Kjee buat tak ada daun selasih so Kjee bubuh limau purut. kali kedua baru dapat beli daun selasih. bezalah rasanya. lagi sedap daun selasih.

    ReplyDelete
  11. Cik Cek
    memang cepat dimasak...sedap dimakan..tp memang kena guna daging btg pinang la...sebab lembut.

    ReplyDelete
  12. sweet umi
    tuan punya resepi kata kalau letak daun selasih...lagi sedap...mana nk cari ya?

    ReplyDelete
  13. Anymz
    yo Nim...kono cari daging batang pinang,elok lombut eh...dh buek masuk pic yo..

    ReplyDelete
  14. Lina
    memang anak2 suka...cik abang siap cakap..kalau makan dgn pulut sedap ni..

    ReplyDelete
  15. Lyn at home
    must try lyn...sedap.

    ReplyDelete
  16. Suhaila ab
    tu la pasal nk sebut pun susah,sampai anak mama kata daging masak Kapoww(cite kt Astro Ria)

    ReplyDelete
  17. Madiha a.k.a ratna
    nanti dh beli paste t.yam....leh la try.

    ReplyDelete
  18. K.Nor
    memang lah Nor..kat umah kak noor kalau resepi t.yam semua suka..

    ReplyDelete
  19. Oh ye ke...mana pulak nk cari daun selasih kakjee...nanti try cari la...thanks kakjee..resepi yg ringkas tp sedap.

    ReplyDelete
  20. yg nie pun nampak sedap nie mama... alahai! lapar ler diana mama... sedap2!! hari nie kebetulan plak diana x memasak,... tapau jer.. Hehehe... kalau x boleh gak cuba masak resipi nie.. sedapnya

    ReplyDelete