Bahan2:-
Untuk Inti:
1 biji kelapa parut
1 cawan gula merah/gula melaka
2 s/b gula pasir
11/2 cawan air
1 helai daun pandan
-Masak gula merah,gula pasir & air serta daun pandan
-Biar mendidih,masukkan kelapa parut.
1 cawan tepung tepung gandum
1 cawan susu cair
1 biji telur
1/2 cawan air pandan
1 s/t marjerin
1 s/t garam
1 s/t pewarna hijau (ikut suka)
Cara2:-
-Blender semua bahan utk kulit
-Sapu sedikit minyak pada kuali leper/kuali non stick
-Bubuh sesenduk adunan & leperkan
Bubuh inti &gulungkan
Sedia utk dimakan.
Bubuh inti &gulungkan
Sedia utk dimakan.
mesti sedap ni...bau pandan je kn...
ReplyDeleteAssalamualaikum mama..
ReplyDeletekemas n cantik gulungan kuih tu... diana pun suka makan kuih nie mama.. dah lama diana x buat.. hampir 10 thn dah.. Huhuuu.. skg nie beli jer kerja diana.. tgk nie terus teringin nk makan... sedapnya kuih tu mama
kak se suko boto kueh ni tapi tang nak buek inti tu yang maleh bona tu kak.hehe
ReplyDeletekueh sagu tu leh try lah ikut resepi se tu kak..air ikut yg se dah kurangkan tu..
fav ni.. nak try buat gakla..
ReplyDeletefavourite my laling..tapi tak pernah cuba nak wat...apa lagi malas ler...heheheh
ReplyDelete"amboi comey jer akk buat,sama saiz..kalau saya la kak..ada pendek ada panjang..."
ReplyDeleteSha as
ReplyDeleteyalah sha,wangi je bau pandan,lepas tu inti dia guna gula melaka...ermmm sedap
Diana@Melleymey
ReplyDeletelama nya Diana tak buat kuih tu...
Anim
ReplyDeleteapo susah eh nk buek inti tu,masak sumo,koringkan...dh siap..kojap yo
@e_da
ReplyDeleteOk nanti try ok..
Nazrah
ReplyDeletesenang je nk buat la Nazra...mama kalau laling yg suka makan,rajinlah nk buat.
Piasara
ReplyDeleteyeke,sama panjang..ada juga yg tak sama saiz tu...
Piasara
ReplyDeleteyeke,sama panjang..ada juga yg tak sama saiz tu...
awe sangat suka kuih ni..bulan pose jadi menu pilihan..suka buat sendiri sebab boleh letak inti banyak... ada orang jual bukan letak kelapa tapi hampas kelapa
ReplyDelete