Wednesday, July 13, 2011

KUIH KETAYAP/KUIH GULUNG



Sumber: Storyofmama.blogspot.com.
Bahan2:-

Untuk Inti:

1 biji kelapa parut
1 cawan gula merah/gula melaka
2 s/b gula pasir
11/2 cawan air
1 helai daun pandan

-Masak gula merah,gula pasir & air serta daun pandan
-Biar mendidih,masukkan kelapa parut.
-Masak hingga kering.






Untuk kulit (Batter)

1 cawan tepung tepung gandum
1 cawan susu cair
1 biji telur
1/2 cawan air pandan
1 s/t marjerin
1 s/t garam
1 s/t pewarna hijau (ikut suka)

Cara2:-
-Blender semua bahan utk kulit
-Sapu sedikit minyak pada kuali leper/kuali non stick
-Bubuh sesenduk adunan & leperkan
Bubuh inti &gulungkan
Sedia utk dimakan.




14 comments:

  1. mesti sedap ni...bau pandan je kn...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum mama..
    kemas n cantik gulungan kuih tu... diana pun suka makan kuih nie mama.. dah lama diana x buat.. hampir 10 thn dah.. Huhuuu.. skg nie beli jer kerja diana.. tgk nie terus teringin nk makan... sedapnya kuih tu mama

    ReplyDelete
  3. kak se suko boto kueh ni tapi tang nak buek inti tu yang maleh bona tu kak.hehe

    kueh sagu tu leh try lah ikut resepi se tu kak..air ikut yg se dah kurangkan tu..

    ReplyDelete
  4. fav ni.. nak try buat gakla..

    ReplyDelete
  5. favourite my laling..tapi tak pernah cuba nak wat...apa lagi malas ler...heheheh

    ReplyDelete
  6. "amboi comey jer akk buat,sama saiz..kalau saya la kak..ada pendek ada panjang..."

    ReplyDelete
  7. Sha as
    yalah sha,wangi je bau pandan,lepas tu inti dia guna gula melaka...ermmm sedap

    ReplyDelete
  8. Diana@Melleymey
    lama nya Diana tak buat kuih tu...

    ReplyDelete
  9. Anim
    apo susah eh nk buek inti tu,masak sumo,koringkan...dh siap..kojap yo

    ReplyDelete
  10. Nazrah
    senang je nk buat la Nazra...mama kalau laling yg suka makan,rajinlah nk buat.

    ReplyDelete
  11. Piasara
    yeke,sama panjang..ada juga yg tak sama saiz tu...

    ReplyDelete
  12. Piasara
    yeke,sama panjang..ada juga yg tak sama saiz tu...

    ReplyDelete
  13. awe sangat suka kuih ni..bulan pose jadi menu pilihan..suka buat sendiri sebab boleh letak inti banyak... ada orang jual bukan letak kelapa tapi hampas kelapa

    ReplyDelete