Assalamualaikum semua.Pecal ni sebenarnya makanan org jawa...sebab cik abg mama org jawa..belajar buat kuah pecal ni dari MIL...jom kita tengok resepinya.
Pecal ni sebenarnya adik beradik rojak & pasembor ..hehehe...jgn tak tau pulak
Pecal ni sebenarnya adik beradik rojak & pasembor ..hehehe...jgn tak tau pulak
Bahan2:-
500 gram kacang tanah~ di goreng & kisar/tumbuk
Cili kering~ rm1 (ikut pedas)
10 ulas bawang merah
1 inci belacan
Sedikit ubi cekur (jika suka)
1 s/b asam jawa (tanpa biji)
Garam & gula
Cara2:-
Kacang tanah digoreng & ditumbuk/kisar( tak perlu buang kulit)
Bahan yg lain digoreng,toskan minyaknya & dikisar/tumbuk
Gaulkan dgn kacang tanah yg ditumbuk td beserta asam jawa gula & garam
Gaul sebati.
Campur dgn air panas apabila hendak dihidangkan
Kepekatan kuah ikut selera masing,mama suka pekat sikit,bila curah kt atas sayur tuu...melekat ...ermm
YUMMY..
Kepekatan kuah ikut selera masing,mama suka pekat sikit,bila curah kt atas sayur tuu...melekat ...ermm
YUMMY..
Sedia utk dimakan..ratah2 macam tu pun sedap
Bahan sayur:-
Timun
Kacang panjang
Kangkung
Pucuk ubi
Taugeh
Sengkuang
Tauhu goreng
Atau apa2 sayur mengikut citarasa masing2.
S E L A M A T M E N C U B A.
S E L A M A T M E N C U B A.
kita suka pecal ..tapi selalu bila balik rumah bapa kat Tg Karang..the best pecal kat situ....
ReplyDeletemak kita pandai buat pecal, rupa kuahnya pun sama mcm mama nor buat...mmmm tak sabar nak balik kg nak makan pecal emak / beli di pasar malam
ReplyDeletehi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
ReplyDeletei will be waiting for you on my blog...see u there..cheers
sedapnya, lama x balik kg sabak bernam.
ReplyDeleterindu nak mkn pecal..biasanya makcik sy bekalkan smbal pecal tu, balik sini tambah air jer.
tp skrg stok dh abis..huhu
assalam mama..sedapnyer..sy amik resepinya yer...hihi
ReplyDeletebiase Sha bwt pecal taruk kerang.....sedap!
ReplyDeleteaishh..kocur liur tgk pocal akak tu hah..adeh!teringat pulak tak ambik2 lagi kuah pocal di rumah kak erna nun..huhu
ReplyDeletesedapnyer mama...husband fiza suka pecal ni...fiza pun suka...mak fiza pun suka...nanti mesti nak kena try ni...sukenyer mama...
ReplyDeletema...pecal ni makan ngan nasik ke ratah2 je....sori..tataw
ReplyDeleteorg jawa suka makan ulam2 & daun2 cenggini..sebab tu awet muda..hiks!
ReplyDeletehidup orang jawa! eh!
Nazra
ReplyDeletekt Tanjung Karang memang kilang pecal la...hahaha..
Amie
oh ya ke...nanti amie buat sendiri la pulak ya..
Andrik
thank for visiting and follow my blog..
Wida
jom balik sabak bernam...cari sambal pecal...MIL kak noor kt Sg besar.
Sharifah Nadzarah
ok amik la no hal punya.
Sha a.s
lagi sedap tu sha...letak kerang
Anymz
gi amik copek Nim...leh mkn pocal tonghari ni.
Hafizah
nanti dh try bgtau mama ya.
Dari dapur nasya
terpulang nasya.nk ratah2 boleh..mkn dgn nasi pun sodapp...
Makdara terdiva
haha memang betul...hidup org jawa..
sgt sedap.. saya minat sgt pecal nie... jom join contest
ReplyDeletehttp://umiharizahin.blogspot.com/2011/06/contest-aksi-si-cilik.html