Buat petang semalam...jalan2 pasar tani jumpa pulak jagung yg cantik isinya...terus beli santan..jadilah bubur jagung...
Bahan2:-
5 tongkol jagung manis mentah
4 s/b sagu mata ikan
2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 s/b gula merah
5 s/b gula pasir (ikut manis)
1 s/t garam
1 helai daun pandan
Cara:-
Hiris nipis jagung manis.
Rebus jagung dgn daun pandan,1 cawan air & garam
Bila mendidih,masukkan sagu.
Biar sagu kembang.
Masukkan gula merah & gula pasir
Masukkan santan,biar mendidih.Angkat.
(Ikut kepekatan yg dikehendaki,tambah air jika perlu)
Jagung yg di beli di pasar tani...cantik isinya...
Hiris nipis & rebus sekejap
Jom makan bubur jagung
S E L A M A T M E N C U B A.
fav ita ni sedapnya mama...
ReplyDeletenampak sedap la tp zie tak pernah buat n rasa lagi..
ReplyDeletecara buat lebih kurang mcm buat bubur kacang hijau kan...
Azlita
ReplyDeletenanti buat ya ita..
Zie fauzie
Zie ikut je cara2 tu ...jadilah...peluk cium buat budak bucuk Alya..
wahh mama...teringat bulan posa nampak bubur nih.
ReplyDeletesalam..sedapnya, sy punya minat bubur ni, biasa buat tanpa gula merah tu.
ReplyDeletehaah la..jagung tu cantik²...geram pulak rs nk gigit je...eheh
ReplyDeleteAssalamualaikum mama..
ReplyDeletebaru jer diana makan bbrpa hari tu.. tapi diana x masak sendiri.. mama diana yg bagi.. bubur jagung nie mmg sedap .. suka makan.. :)
vavavavava!
ReplyDeletemy peberet! buat tak reti
tapi makan reti..haha!
Thanks ya pada semua yg sudi komen...singgah selalu..
ReplyDeletesedapnye...terase kat tekak ni...hahah
ReplyDeletemama, mane shoutmix mama?
M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L
ReplyDeleteShoutmix mama dekat atas sekali sebelah kanan...mama dh tukar...yg ada tulis gossip tu.