Mama buat 1/2 adunan je ...dpt lah dlm 20 biji.
Assalamualaikum
Buat lagi petang td...utk berbuka puasa,suka sangat apam salju ni lembut & gebu.Nak buat pun senang & cepat.Mama buat 1/2 adunan je...Sila lihat resepi disini.
Sumber:- Yatiememories (SINAR KEHIDUPANKU)
Buat lagi petang td...utk berbuka puasa,suka sangat apam salju ni lembut & gebu.Nak buat pun senang & cepat.Mama buat 1/2 adunan je...Sila lihat resepi disini.
Sumber:- Yatiememories (SINAR KEHIDUPANKU)
Bahan2:-
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Cara2:-
Masukkan semua bahan dlm mangkuk kecuali nasi + air.
Gaul bhn tersebut.Ketepikan
Blender nasi & air hingga hancur.
Campurkan nasi yg telah diblender dgn bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
Biarkan adunan mesra selama 1 jam,adunan akan mengembang (mama perap 2 jam)
Selepas diperap, kukus dlm acuan kecil yg telah disapu minyak.
Kukus selama 10-15 minit.
S E L A M A T M E N C U B A.
Masukkan semua bahan dlm mangkuk kecuali nasi + air.
Gaul bhn tersebut.Ketepikan
Blender nasi & air hingga hancur.
Campurkan nasi yg telah diblender dgn bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
Biarkan adunan mesra selama 1 jam,adunan akan mengembang (mama perap 2 jam)
Selepas diperap, kukus dlm acuan kecil yg telah disapu minyak.
Kukus selama 10-15 minit.
S E L A M A T M E N C U B A.
salam pagi,
ReplyDeletenampak mudah resepi ni. Senang nak buat. insyaallah
mama suke bwt apam kn...ehehe
ReplyDeleteSalam mama, banyak resipi yg sedap2 di sini. Saya dah jadi follower mama, nanti mama follow saya ek. Banyak resipi boleh kita share.
ReplyDeleteAndrik McVean
ReplyDeleteok.see U there.
Sha a.s
mama memang penggemar apam.
Yusrina..salam kenal juga...thanks ya..
salam mama...
ReplyDeletenadya memg minat masak
jom follow nadia, nak buat satu site masak =)