Wednesday, June 22, 2011

APAM SALJU (SNOW WHITE) LAGI.....

mama buat 1/2 adunan je.dapat dalam 20 biji



Mama buat 1/2 adunan je ...dpt lah dlm 20 biji.



Assalamualaikum
Buat lagi petang td...utk berbuka puasa,suka sangat apam salju ni lembut & gebu.Nak buat pun senang & cepat.Mama buat 1/2 adunan je...Sila lihat resepi disini.
Sumber:- Yatiememories (SINAR KEHIDUPANKU)

Bahan2:-
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Cara2:-
Masukkan semua bahan dlm mangkuk kecuali nasi + air.
Gaul bhn tersebut.Ketepikan
Blender nasi & air hingga hancur.
Campurkan nasi yg telah diblender dgn bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
Biarkan adunan mesra selama 1 jam,adunan akan mengembang (mama perap 2 jam)
Selepas diperap, kukus dlm acuan kecil yg telah disapu minyak.
Kukus selama 10-15 minit.

S E L A M A T M E N C U B A.

5 comments:

  1. salam pagi,
    nampak mudah resepi ni. Senang nak buat. insyaallah

    ReplyDelete
  2. Salam mama, banyak resipi yg sedap2 di sini. Saya dah jadi follower mama, nanti mama follow saya ek. Banyak resipi boleh kita share.

    ReplyDelete
  3. Andrik McVean
    ok.see U there.

    Sha a.s
    mama memang penggemar apam.

    Yusrina..salam kenal juga...thanks ya..

    ReplyDelete
  4. salam mama...
    nadya memg minat masak
    jom follow nadia, nak buat satu site masak =)

    ReplyDelete