Bahan:
300 gm udang
3 cwn santan
15 biji cili api (ikut pedas)
2 cm kunyit hidup
1 btg serai
1 mangkuk rebung
Cara:
-Kisar cili api & kunyit hidup
-Masukkan rebung dalam periuk
-Masukkan cili api (kisar) dan santan.
-Biar mendidih sebentar.
-Masukkan udang.
-Biar mendidih lg.
-Sesuaikan asam garamnya.
-Bolehlah dihidangkan.
perrrhhh memang sedap, kalo ada ikan goreng n sambal belacan, lagik bestkan akak
ReplyDeletesalam Mamasyaza...mau bertambah nasi dibuatnya..
ReplyDeleteSalam Mama, dah laa udang ngan rebung ni mmg favorite saya. Kalo lah mkn mcm ni hari2 best wooo.. Salam kenal Mama Noor..bleh pnggil Mama tak?heheh be daughter.hehe. Saya follow ek.
ReplyDeletesalam kenal juga...boleh je panggil mama...lebih mesra gitu...samalah rebung pun fevorite mama juga..thanks follow...
ReplyDeletesedapnya ....
ReplyDeletesalam Ana Suzana...makan dgn sambal belacan cicah timun...lg sodapp..
ReplyDeletemama....kena sampuk hoke mai blog mama nie..penuh dengan menu makan2..uwaaaaaaaaaaaaaaaaa...
ReplyDeletebestkan...boleh mkn2...kuih pun ada...
ReplyDeleteMenyelerakan. Tapi ieta ada sejarah pasal udang masak lemak pedas ni. Gemar punya pasal, habis ieta bedalkan dalam 6 ekor.. apa kata bengkak satu muka. 3 hari tak hilang. heheheheh
ReplyDeleteSekarang nak makan, tapi sikit jelah. takut!!!!!
oh...allergi ya...rugilah udang campur rebung tu ...best..
ReplyDeletesalam kunjungan..byk resepi kat sini yer..
ReplyDelete