Thursday, March 15, 2012

KUIH TAKO


Kuih tako...antara kuih yg menduduki carta tertinggi ketika bulan puasa dibazar ramadan.Jom kita semak resepinya.

Sumber STORY OF MAMA.BLOGSPOT.COM.
Bahan-bahan:-

Lapisan bawah (hijau)
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
4 cawan air
1 s/t pewarna hijau

Lapisan atas (putih)
!/2 cawan tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 s/t garam

Cara2:-
LAPISAN BAWAH.
Campurkan semua bhn utk lapisan bawah.
Kacau atas api hingga masak & berkilat.
Tuang dlm acuan kotak daun pandan (1/2 sahaja)
Sejukkan dan biar beku sekejap.

LAPISAN ATAS.
Campur semua bhn & kacau atas api sampai pekat dan masak.
Kacau selalu supaya tidak bergentel.
Tuang atas lapisan bawah tadi sehingga menutupi kotak pandan.
Sejukkan & simpan dlm petisejuk.

UTK MEMBUAT KOTAK TAKO KLIK SINI
Terimakasih banyak2 ILAH JY kerana berkongsi ilmu..silalah singgah keblog beliau utk lebih banyak resepi menarik.(Resepi Sumbangan Jy)




Tuang adunan lapisan bawah (hijau)...



Nyum..nyum

S E L M A T M E N C U B A!!!

36 comments:

  1. Wahhh!thnks for sharing!nk try buat la nnti.hehe

    ReplyDelete
  2. bestnya, nak try buatlah..thanks mama

    ReplyDelete
  3. cantknya.. satu adunan tue dapat berapa mama????

    ReplyDelete
  4. Yatie Awang..jgn lupa try ya...senang je..

    ReplyDelete
  5. Thanks Qira...satu adunan dpt dlm 40 kotak...lebih kurang la...bergantung pd saiz kotak yg Qira buat nnti..dh try bgtau mama ya..

    ReplyDelete
  6. sedapnya...!!! nak try buat jugaklah....

    ReplyDelete
  7. terima kasih mama kerana sudi guna cara ilah..emmmm cantik dan kemas mama buat..

    ReplyDelete
  8. wah! feveret ni...cam senang...nak cuba la...kalau jadi nti bole tayang kt blog...hehe...;)

    ReplyDelete
  9. Ilahjy

    Thanks Ilah..sama2 kongsi ilmu kan..mama buat guna tepung jagung..

    ReplyDelete
  10. Zurina

    buat jgn tak buat tau..nnti masuk pic kt blog ok..

    ReplyDelete
  11. teringinnya..lama betol tak makan.. :)

    ReplyDelete
  12. mcm biasa.
    kalau buat kuih mesti kemas aje mama ni!

    i love u ma!
    miss u!

    ReplyDelete
  13. Ezy Eizyanie

    kemas macam keje kkak jugak...Love U 2 syg...

    ReplyDelete
  14. bila bulan puasa kueh ni jadi feveret seisi keluarga..

    ReplyDelete
  15. Kuih tako ni nmpk senang, tp percayalah kakzana belum pernah buat...hehe...Hari tu org blkg rmh tebas pokok pandan menimbun. Syg betul terbuang daun tu...
    Kalau balik Kelantan selalu beli kuih ni.

    ReplyDelete
  16. Thanks Mama. saya nak cuba. Gambar nampak enak sgt

    ReplyDelete
  17. nyum2... nanti nak try buat la..

    ReplyDelete
  18. mama awe suka kuih ni time sejuk dan ada sengkuang cina tu..sedap

    ReplyDelete
  19. Salam mama..ingat bulan puasa ya...dah tak lama bulan pausa pun dah nak menjenguk kita semua.Mesti nak buat ni

    ReplyDelete
  20. Assalam mama,
    baru ni dapat singgah ke sini..the past days..memang tak dapat balas kunjungan..terimaksih .for support during my predicament kemarin tu ya ..really appreciate it so much..terharu kita..

    ReplyDelete
  21. salam kenal mama Noor,cantiknya tako tu teringin lah nak buat mesti sedap ni kan..

    ReplyDelete
  22. Kak Noor

    Salam kenal juga...follow kak Noor juga..

    ReplyDelete
  23. Kuih ni nampak cantik. Pasti sedap. Hujung minggu ni nak try buat la.. Terima kasih,

    Sekian,
    Syah
    maternity clothes

    ReplyDelete
  24. Feveret saya ni...saya panggil kuih tepung pelita.

    ReplyDelete
  25. As'salam Mama Noor

    Betul tu Mama, bila bulan puasa akan keluar berbagai2 jenis kuih muih yang tak pernah ct tengokak atau rasa. Termasuklah kuih tako ni. fav juga bila bulan Ramadhan mesti beli..hehe

    Mama ct mohon copy resipi ya, kot2 nak mencuba nanti thanks Mama Noor.

    Oh ya kuih talam keladi tu 1/2 adunan ct guna loyang 7" x 7" x3" empat segi.

    ReplyDelete
  26. waaaaa...fav nih..hee..thanks 4 the recipe!!! singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. kunjungan gan .,.
    saat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
    dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

    ReplyDelete
  28. Thanks for the resipi, boleh cuba ni. Paling penting pinggan tu, memang nostalgia

    ReplyDelete
  29. wahhhh..sedapnyee..
    ni memang peberet intan nih..
    canntik je permukaan tuh..
    thx ye sbb share..hheheheh

    ReplyDelete
  30. Salam. Aiyaa sedapnya kuih pelita ni. My fevret ni kak! Bestnya kalau pandai nak buat sendiri. Buat bagi sedap2 sikit.. Kalau bulan puasa tu hari2 nak kena cari kuih ni pastu kalau tak sedap sakit hati. Hehe... =)

    ReplyDelete