Kuih tako...antara kuih yg menduduki carta tertinggi ketika bulan puasa dibazar ramadan.Jom kita semak resepinya.
Sumber STORY OF MAMA.BLOGSPOT.COM.
Bahan-bahan:-
Lapisan bawah (hijau)
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
4 cawan air
1 s/t pewarna hijau
Lapisan atas (putih)
!/2 cawan tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 s/t garam
Cara2:-
LAPISAN BAWAH.
Campurkan semua bhn utk lapisan bawah.
Kacau atas api hingga masak & berkilat.
Tuang dlm acuan kotak daun pandan (1/2 sahaja)
Sejukkan dan biar beku sekejap.
LAPISAN ATAS.
Campur semua bhn & kacau atas api sampai pekat dan masak.
Kacau selalu supaya tidak bergentel.
Tuang atas lapisan bawah tadi sehingga menutupi kotak pandan.
Sejukkan & simpan dlm petisejuk.
UTK MEMBUAT KOTAK TAKO KLIK SINI
Terimakasih banyak2 ILAH JY kerana berkongsi ilmu..silalah singgah keblog beliau utk lebih banyak resepi menarik.(Resepi Sumbangan Jy)
S E L M A T M E N C U B A!!!
Wahhh!thnks for sharing!nk try buat la nnti.hehe
ReplyDeletebestnya, nak try buatlah..thanks mama
ReplyDeletecantknya.. satu adunan tue dapat berapa mama????
ReplyDeleteYayanmums
ReplyDeletennti try ya..
Yatie Awang..jgn lupa try ya...senang je..
ReplyDeleteThanks Qira...satu adunan dpt dlm 40 kotak...lebih kurang la...bergantung pd saiz kotak yg Qira buat nnti..dh try bgtau mama ya..
ReplyDeletesedapnya...!!! nak try buat jugaklah....
ReplyDeleteterima kasih mama kerana sudi guna cara ilah..emmmm cantik dan kemas mama buat..
ReplyDeletewah! feveret ni...cam senang...nak cuba la...kalau jadi nti bole tayang kt blog...hehe...;)
ReplyDeleteMP..nnti dh buat msuk pic ok..
ReplyDeleteIlahjy
ReplyDeleteThanks Ilah..sama2 kongsi ilmu kan..mama buat guna tepung jagung..
Zurina
ReplyDeletebuat jgn tak buat tau..nnti masuk pic kt blog ok..
teringinnya..lama betol tak makan.. :)
ReplyDeletemcm biasa.
ReplyDeletekalau buat kuih mesti kemas aje mama ni!
i love u ma!
miss u!
Ezy Eizyanie
ReplyDeletekemas macam keje kkak jugak...Love U 2 syg...
bila bulan puasa kueh ni jadi feveret seisi keluarga..
ReplyDeleteKuih tako ni nmpk senang, tp percayalah kakzana belum pernah buat...hehe...Hari tu org blkg rmh tebas pokok pandan menimbun. Syg betul terbuang daun tu...
ReplyDeleteKalau balik Kelantan selalu beli kuih ni.
Thanks Mama. saya nak cuba. Gambar nampak enak sgt
ReplyDeletenyum2... nanti nak try buat la..
ReplyDeletemama awe suka kuih ni time sejuk dan ada sengkuang cina tu..sedap
ReplyDeleteSalam mama..ingat bulan puasa ya...dah tak lama bulan pausa pun dah nak menjenguk kita semua.Mesti nak buat ni
ReplyDeleteassalam...teringin nk cuba...
ReplyDeleteAssalam mama,
ReplyDeletebaru ni dapat singgah ke sini..the past days..memang tak dapat balas kunjungan..terimaksih .for support during my predicament kemarin tu ya ..really appreciate it so much..terharu kita..
salam kenal mama Noor,cantiknya tako tu teringin lah nak buat mesti sedap ni kan..
ReplyDeleteayu
ReplyDeleteIts ok Ayu.
Kak Noor
ReplyDeleteSalam kenal juga...follow kak Noor juga..
Kuih ni nampak cantik. Pasti sedap. Hujung minggu ni nak try buat la.. Terima kasih,
ReplyDeleteSekian,
Syah
maternity clothes
Sedapnyer...... ^_^
ReplyDeleteFeveret saya ni...saya panggil kuih tepung pelita.
ReplyDeleteAs'salam Mama Noor
ReplyDeleteBetul tu Mama, bila bulan puasa akan keluar berbagai2 jenis kuih muih yang tak pernah ct tengokak atau rasa. Termasuklah kuih tako ni. fav juga bila bulan Ramadhan mesti beli..hehe
Mama ct mohon copy resipi ya, kot2 nak mencuba nanti thanks Mama Noor.
Oh ya kuih talam keladi tu 1/2 adunan ct guna loyang 7" x 7" x3" empat segi.
bulan posa..menu wajib nie..
ReplyDeletewaaaaa...fav nih..hee..thanks 4 the recipe!!! singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/
ReplyDeletekunjungan gan .,.
ReplyDeletesaat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.
Thanks for the resipi, boleh cuba ni. Paling penting pinggan tu, memang nostalgia
ReplyDeletewahhhh..sedapnyee..
ReplyDeleteni memang peberet intan nih..
canntik je permukaan tuh..
thx ye sbb share..hheheheh
Salam. Aiyaa sedapnya kuih pelita ni. My fevret ni kak! Bestnya kalau pandai nak buat sendiri. Buat bagi sedap2 sikit.. Kalau bulan puasa tu hari2 nak kena cari kuih ni pastu kalau tak sedap sakit hati. Hehe... =)
ReplyDelete