Tuesday, October 4, 2011

KEK GULA HANGUS

Assalamualaikum

Bahan2:-
Sumber resepi: Ayu @ Curlybabe's Satisfaction.
Guna loyang 7X7.

Untk gula hangus (karamel)

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 s/b marjerin/Mentega
Cara2:-
Gula digoreng dgn api sederhana.Bila gula dah cair,tutup /perlahankan api dan masukkan air panas sedikit2(perlu berhati2,nanti air gula merecik).
Masukkan mentega,biarkan mentega cair.sejukkan.

Bhn2 lain2:-

4 biji telur
1 cawan susu pekat manis ( boleh kurangkan jika tak suka manis)
1 cawan tepung gandum} ayak bersama.
2 s/t soda bikarbonat} ayak bersama.
1 s/t vanila.

Cara;-

Pukul telur sampai pekat & gebu
Masukkan susu pekat manis.
Masukkan tepung (yg telah diayak dgn soda) dan vanila
Masukkah air gula hangus tadi.Siap.
Perap adunan 3-4 jam
Tuang kedalam loyang yg digris dgn butter dan di tabur sedikit tepung.
(TANPA di kacau atau digodek adunan tersebut)
Bakar selama 1 jam 30 minit.
Guna api bawah sahaja 1 jam & last 30 minit api atas & bawah. (160 C-170C)

Pukul telur hingga gebu..

Masukkan susu pekat manis.Putar lagi...

Masukkan tepung yg telah diayak dgn soda bikarbonat.
sila abaikan vanila mama yg dh kehabisan tu...hehe..


Akhir sekali masukkan air gula hangus.....
Kemudian perap 3-4 jam.



Masukkan kedalam loyang setelah diperap 3-4 jam.


Fresh from oven


S E L A M A T M E N C U B A!!!

20 comments:

  1. mama....saya sangat teringinnnnnnnnnnnn...

    ReplyDelete
  2. Pepel BoNda AmaNi
    jom buat..senang je..

    ReplyDelete
  3. wah besnye...dah lama teringin nak makan kek ni,,ada masa nanti boleh buat tq for share d resipi ..sukat guna cawan wiyah suka ;-)

    ReplyDelete
  4. besssttt...bleh kukus tak???

    ReplyDelete
  5. Wiyah
    guna cwn senang kan..bakar guna api bawah 45 minit,selebihnya guna api atas & bawah.

    ReplyDelete
  6. Tanpa nama
    mama tak pasti pulak boleh kukus ke tidak...boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  7. Assalam mama,
    wah thanks sudi cuba kek gula hangus ni ya..sorry baru perasan ..heheh...normally kita buat steps yang pertama & kedua tu sama macam mama, tapi lepas tu semua bahan2 tu kita masukkan dalam blender cili(yang dah dibasuh bersihlah)..kemudian yang lain tu mengikut semua ke blender..lepas dah blend semua kita perap dalam bekas yang tertutup rapat lepas tu terus aje masukkan dalam loyang yang hendak dibakar(sudah disapu dengan mentega) TANPA dikacau atau digodek... then bakar dengan api bawah SAHAJA..gunakan api kecil tutup dengan aluminium foil or tudung periuk ..kita bakar semuanya dalam 1 jam 30 minit, 1 jam api bawah last 30 minit baru gunakan api bawah & atas....

    ReplyDelete
  8. Wsalam Ayu
    Mama dh edit semula cara2 tu..thanks tunjuk ajar tu ya...

    ReplyDelete
  9. Nazrah
    memang sedap....thanks pada tuan punya resepi yg sudi berkongsi ilmu.

    ReplyDelete
  10. nyum3.kalau abah or mak selalu beli kat pasar,mesti makan 1 or 2 keping.memang sedap.

    ReplyDelete
  11. "wahh nampak senang jer ni nanti nak cubalah kak..tips yg ayu bagi tu pun membantu...mesti kena cuba...tq..."

    ReplyDelete
  12. salam mama..

    lama tak menyinggah kat sini... mama sihat?

    lama jugak tak buat kek gula hangus ni.. byk2 kek.. kek inilah feberet en. abg sy... kalau buat kek keju.. langsung dia tak usik.. tp kalau kek ni mmg laju.. nak pulak mkn suam2 tu.. sy tgk pun terliur... bilalah rajin nak menggodek ni yer..

    ReplyDelete
  13. sodap kek gula hanguih ni kan kak..mmg feveret se lah kak tapi anak2 ni kurang gomar pulak.maklum budak2 bujang mesti lah kek coklat atau cheese cake kan?

    ReplyDelete
  14. Assalam Noor, baru rancang nak buat hari ni....org2 tua suka sgt kuih ni, terutama mak/pak mertua zana.

    ReplyDelete
  15. maya
    nanti tak payah beli,buat sendiri..ok

    ReplyDelete
  16. Pia..nanti try,up load gambar ya..akak nk tgok

    ReplyDelete
  17. Salam Madiha...mama sihat..alhamdulillah
    kek ni mmg sedap..lembut je & tak jemu bila dimakan.

    ReplyDelete
  18. Anymz
    yo la Anim..bebudak kalau kek coklat ngan cheese kek tu,memang suko.bonar lah..

    ReplyDelete
  19. Zanafahmi/FB
    nanti dh buat..masuk pic ok.

    ReplyDelete