ASSALAMUALAIKUM!
Bertemu kembali,kali ni mama nk share resepi pau yg sangat mudah ni,uli guna tangan je...ok je,gebu jugak...jom sama2 try buat.Saja letak resepi disini walaupun mudah utk rujukan anak2 dimasa akan datang.
Bertemu kembali,kali ni mama nk share resepi pau yg sangat mudah ni,uli guna tangan je...ok je,gebu jugak...jom sama2 try buat.Saja letak resepi disini walaupun mudah utk rujukan anak2 dimasa akan datang.
Bahan2
500 gram tepung pau (blue key)
!/2 peket yis mauripan
1 s/b gula halus
1/2 cwn air suam
1 s/b bread softener
3 s/b minyak jagung/minyak masak
1 s/b vegetable shortening (lemak sayur)
Air secukupnya (utk menguli jadi doh)
500 gram tepung pau (blue key)
!/2 peket yis mauripan
1 s/b gula halus
1/2 cwn air suam
1 s/b bread softener
3 s/b minyak jagung/minyak masak
1 s/b vegetable shortening (lemak sayur)
Air secukupnya (utk menguli jadi doh)
Cara2
Sebatikan yis,air suam & gula halus.Biarkan dalam lebih kurang 5 minit (sehingga yis mengembang)
Campur tepung,bread softener,minyak jagung & shortening gaul sebati
Masukkan yis yg telah dibancuh tadi.
Uli semua hingga tak melekat ditangan & menjadi doh yg lembut.
Perap adunan selama 30 minit (doh akan naik mengembang)
Bulat2kan dan masukkan inti (mama guna inti kacang yg ready made je)
Biarkan mengembang lagi 10-15 minit.
Kukus 15-20 minit atau sehingga masak.
NOTA: Utk mendapatkan pau yag sama saiz..timbang dahulu setiap satu sebelum dimasukkan inti..mama tak timbang pun sebab tu tak sama saiz...hehe..
Yis yg telah mengembang..
Mama guna tepung kotak je..
Sebelum dikukus.
Sebatikan yis,air suam & gula halus.Biarkan dalam lebih kurang 5 minit (sehingga yis mengembang)
Campur tepung,bread softener,minyak jagung & shortening gaul sebati
Masukkan yis yg telah dibancuh tadi.
Uli semua hingga tak melekat ditangan & menjadi doh yg lembut.
Perap adunan selama 30 minit (doh akan naik mengembang)
Bulat2kan dan masukkan inti (mama guna inti kacang yg ready made je)
Biarkan mengembang lagi 10-15 minit.
Kukus 15-20 minit atau sehingga masak.
NOTA: Utk mendapatkan pau yag sama saiz..timbang dahulu setiap satu sebelum dimasukkan inti..mama tak timbang pun sebab tu tak sama saiz...hehe..
Yis yg telah mengembang..
Mama guna tepung kotak je..
Sebelum dikukus.
Mama.............lama menghilang.
ReplyDeleteRaya dah habis ke???Ros pun dah lama tak mengepau.Teliur pulak
Ros...tak menghilang mana2 pun,ada je...dh abis dah...kuih raya ada sikit2 lagi,itulah asyik mkn kuih raya je,jom mkn pau pulak.
ReplyDeletewah! nmpk sgt mudah. nnt nk try jg la buat pau sendiri :D
ReplyDeleteAssalamualaikum mama... dah lama diana x buat pau sndiri... cantik gebu pau yg mama buat tu... nampak sedap sgt ler mama...
ReplyDeletenyumm nyumm.. sedap gila.. :)
ReplyDeletewalaweh. serius sedap sgt2 mama buat. i miss u ma! :)
ReplyDeleteKak noor.. Mak datokkk.. Gebunya kak pau tu.. Putih melepak lagi..
ReplyDeleteResepi yg mudah lah kita kena letak sbb mula2 masak dulupun kita cari yg mudah jugak kan..
Selalu kecut pau saya lepas masak. Lepas ni nak try resipi ni pulak. Nampak elok je tak kecut
ReplyDeletesalam perkenalan mama....bestnye tgk pau2 mama yg mengelembung tu.rasanya mcm senang utk d cuba;)
ReplyDeletelama tak mengepau, tepung pau pun naik berulat....hehe....senang je resipinya, boleh cuba nanti ni..
ReplyDeleteIjah Emo temo
ReplyDeleteok nanti try ok
Diana
ReplyDeletelama tak buat...teringin nk mkn...
Fatin firdaus
ReplyDeleteoh ye ke...bila fatin makan pau mama tu.?
ezy eizyanie
ReplyDeletekalau mama yg masak semuanya sedap kan..
Vira
ReplyDeletesalam kenal juga ya....
Nadz
ReplyDeletenanti try ya.
Norasikin
ReplyDeletemama tak lah pandai sgt,mama rasa terlebih time la tu...dh kembang sgt tak kukus lagi. bila kembang je terus dikukus..
Zanafahmi
ReplyDeletejom mengepau...beli tepung yg baru ok..
Rostina
ReplyDeletesalam kenal Tina...nanti cuba ya...senang je...
salam mama noorsafone,
ReplyDeletekalau guna yis segar, kaedahnya sama ke?
nak jawab soalan kat entry apam mentega gula hangus tu.... acuan tak yah letak minyak sbb kat gula hangus tu kita dah letak mentega. insya Allah, jadi je. cuma, masa nak keluarkan tu, tunggu suam2 sikit.
Naimatul Hafizah
ReplyDeleteWsalam...mama tak pasti pulak,kalau guna yis segar banyak mana nk letak,guna yis mauripan je la senang..sori ya...
Assalamualaikum mama..
ReplyDeletenie diana singgah lagi nie.. nak bgtau .. diana ada bg mama award.. nnt senang2 jemput ler singgah yer mama.. :)