Asyik makan kuih raya je...tukar selera jom,kita buat cekodok sardin,sedap jugak kan.
Terimakasih pada tuanpunya resepi : http://pnut.blogspot.com.
Terimakasih pada tuanpunya resepi : http://pnut.blogspot.com.
Bahan
1 tin sardin(kalau ahli ramai guna tin besar,kalau tak kecil pun cukup)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1 biji bawang besar (dadu)
2 biji ubi kentang (dadu & rebus)
1 biji telur (mama tambah)
1 tin sardin(kalau ahli ramai guna tin besar,kalau tak kecil pun cukup)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1 biji bawang besar (dadu)
2 biji ubi kentang (dadu & rebus)
1 biji telur (mama tambah)
Bhn sayur (optional)
Carrot (dadu/sagat macam buat popia)
Daun kucai (mama tambah)
Daun bawang (hiris halus)
Cili merah (hiris halus)
Carrot (dadu/sagat macam buat popia)
Daun kucai (mama tambah)
Daun bawang (hiris halus)
Cili merah (hiris halus)
Ikan sardin dipecahkan kasar-kasar,masukkan sos sardin sekali.
Bancuh semua bhn dgn sedikit air (seperti membuat cekodok biasa)
Masukkan sardin sekali,bila pecahkan kasar2,bila mkn terasa sardinnya.
Goreng kekuningan.
Nota:
Jika tiada tepung naik sendiri,guna tepung gandum pun boleh,tambah 1 s/t b.powder.
Jika guna tepung naik sendiri/t.kek,rasanya lebih lembut & sedap.
Bancuh semua bhn dgn sedikit air (seperti membuat cekodok biasa)
Masukkan sardin sekali,bila pecahkan kasar2,bila mkn terasa sardinnya.
Goreng kekuningan.
Nota:
Jika tiada tepung naik sendiri,guna tepung gandum pun boleh,tambah 1 s/t b.powder.
Jika guna tepung naik sendiri/t.kek,rasanya lebih lembut & sedap.
Selamat hari raya mama...bestnya cucur sardin tu...Liza kalau bab2 cucur ni mmg peberet la...hihihi
ReplyDeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteselamat hari raya
menarik cucur sadin ni...nak cuba lah ..tp kena g beli sardin dulu....
mmmm tak pernah buat pulak cucur sardin ni...
ReplyDeletesinggah pagi tgk resepi...leh belajar dari sini hehhe
ReplyDeletesalam perkenalan..
Assalamualaikum...slmat hry ry mama maaf zahir batin.... raya2 pun cucur tetap di cari juadah special utk berbuka petang nanti.
ReplyDeleteSelamat Hari raya Liza...memang best...cubalah..asyik mkn kuih raya je kan...
ReplyDeleteShiela
ReplyDeleteWsalam....Selamat hari Raya...ok nanti dh beli sardin...cuba tau,nanti bg tau mama ya.
Cheq Sue
ReplyDeletecubalah sesuatu yg baru Sue...sodap.
Adlin
ReplyDeleteSalam perkenalan dr mama juga.kita share sama2 semua resepi kan...tak rugi berkongsi ilmu.
CT NoArizah Aris
ReplyDeletememang sesuai utk berbuka ptg nanti...cubalah.
Selamat hari raya Mama, lama sangat tak ziarah sini... sedapnyalah makan cucur tu time lepas raya begini...
ReplyDeletesedap nye cucur sardin tu...umi tak pernah try lg versi sardin tu...t leh la umi try hehehe (^_^)
ReplyDeleteye lah..dah lama makan kuih raya nak makan lain pulak kan...cucur sardin pun sodap...salam kenal ye...lama saya tak singgah blog ni..
ReplyDeleteslm kenal kak,
ReplyDeletewah sedapnya..compom sedap ni..lebih lagi eija ni mmg suka makan sardin..,
nnti bleh la kami pulak cuba buat..:)
Amie
ReplyDeletesedap mkn cucur ni time lps2 raya ni.jemukan mkn kuih raya je...
Sweet uMi
ReplyDeletesedap...lagi2 kalau letak sardin tu lebih sikit.
Sweet mama
ReplyDeletesalam kenal Eija...oh penggemar sardin...mesti cuba nanti ya...
ummiarissa
ReplyDeletesalam kenal juga,nanti singgah lg ya.