Sunday, July 24, 2011

TERUNG BERLADA DENGAN UDANG KERING

Sepinggan utk sambal yg letak je diatas terung tu.


Assalamualaikum
Resepi : Kakjee @ Dunia dari Dapur Kak Jee
Thanks Kakjeee.
Bahan:-
6 biji terung cina (kalau panjang,potong dua )mama belah empat
Cili merah & cili api (ikut pedas) mama letak cili kering-kisar
1 biji bawang besar
3ulas bawang putih
1/2 cawan udang kering

Cara:-
Terung dibelah dua (kalau besar mama belah empat)
Kemudian digoreng atau bakar setengah masak (mama goreng)
Goreng menggunakan sedikit minyak sahaja.
Goreng udang hingga garing.
Tumbuk cili merah,cili api.bawang besar & bawang putih.
Tumis dalam minyak yg sama goreng udang tadi
Bila dah wangi ,masukkan terung
Tabur udang kering yang digoreng tadi & gaul rata.
Sesuaikan rasanya.

*mama tumbuk sekali udang yg telah digoreng dgn bawang2 & cili,ubahsuai sikit resepi kakjee ni

Terung cina...color ungu.
Pic Google..

Sambal yang digaul sekali dgn terung.


S E L A M A T M E N C U B A!


8 comments:

  1. salam noor, Ni masakan kegemaran bundo ni. Suka sangat ngan terung..

    ReplyDelete
  2. sha selalu bwt sambal terung...terung bakar pn sedap klu mkn dgn smbal belacan...bau dia...ummpphh terangkat!

    ReplyDelete
  3. hye , blogwalking jap .
    tolong vote saya dekat http://iownthis87.blogspot.com/2011/07/vote-for-abazilah.html
    tq :)

    ohh , btw , saya jenis tak makan terung tau . but hari tu , mak ada masak terung berlada , tapi saya suka . :)

    ReplyDelete
  4. ni fav diana nie mama... kalau makan nie x yah makan benda lain pun diana ok dah nie... sedaaaap sesangat..

    ReplyDelete
  5. Sha a.s
    terung bakar tu buat Lawa Terung sedap Sha...letak pati santan,cili api,belacan & bawang...sedap

    ReplyDelete
  6. Diana
    oh fav Diana ya terung..masak apa2 pun suka ya..

    ReplyDelete