Asalamualaikum semua.
Lama dah tak buat karipap ni...buat banyak sikit...simpan utk frozen..bila ada tetamu dtg senang...tinggal nak goreng je sekejap...lepas tu bancuh kopi...hidangkan,,,senang kan....
Mama buat karipap ni gara2 tgok blog Kakjee yg buat karipap daging utk minum petang..
Mama dpt 2 bekas utk frozen...
Inti kentang + ayam yg mama masak..
Siap utk minum petang...jom makan karipap berinti ayam..
Bahan utk inti:-
500 gram ubi kentang (potong dadu)
1 peket ayam kisar
3 ulas bawang merah (hiris)
5 ulas bawang putih (hiris)
3 s/b rempah c urry
3 s/b cili kisar (ikut pedas)
Garam & gula
Cara2:-
Tumis bawang putih & bawang merah
Masukkan cili kisar & rempah c urry.
Masukkan ayam kisar.
Masukkan ubi kentang,masukkan sedikit air.
Biar ubi kentang empuk.
Sesuaikan rasanya.
Masak hingga kering
Bahan kulit karipap :-
500 gram tepung gandum
3 s/b marjerin
!/2 cawan minyak masak (panaskan)
Cara2:-
Gaul tepung dgn marjerin hingga sebati
Masukkan minyak panas.
Masukkan air sedikit2 dan uli jadi doh
Canai...bubuh inti & goreng kekuningan ..
S E L A M A T M E N C U B A.
Assalamualaikum mama...
ReplyDeletesedapnya karipap tu mama... a'aa kan mama.. buat banyak lepas tu boleh frozen.. meh bg kat diana yg 1 bekas tu mama.. hehehhe
assalamualaikum mama,
ReplyDeleterasa lama tak datang sini... dapat makan karipap inti ayam pulak hari ini...sedapnya!
karipap bwt sndiri mesti sedap kn....haihh jeles la mama rajin bwt..sha xde mase nk bwt..harapkan wknd je...tu pn wknd byk bnda nk setel..haihh jeles jeles
ReplyDeleteassalam mama
ReplyDeleteaduhh sedapnyer...
sy ni asyik tertangguh jer nak buat karipap..anak2 dah lama suruh buat..tapi tak sempat lagi...
terliur tgok..
memang sedapkan ... kalau wat sendiri lagi sedap...kalau ada kat depan mata mesti abis 2 biji ni...
ReplyDeletekak noor,camno nak buek frozen tu?..goreng sekojap yo pastu baru buh dlm peti ais?..
ReplyDeleteeh!tompek zul tolo tu tak jauh dr rumah se kak..kalau lalu kota singgah lah..sonang yo nak cari rumah se ni kak..tapi call dulu yo..
sedap tu karipap dgn inti yg padat.. order ya k.noor.. nak 2 doz yg beku tak per.. boleh goreng anytime kan hehe
ReplyDeleteDiana
ReplyDeletemama buat yg lain la ya...yg tu dh abis...banyak tetamu dtg umah...hehe..
Amie
ReplyDeletewsalam..mama pun lam tak singgah umah Amie,nanti free mama singgah ya.
Sha a.s
ReplyDeleteala sha tu weekend g jalan je kan..tak payah buat la...sha tak ramai..beli je senang.
Sharifah Nadzarah
ReplyDeleteala senang je,buat inti sambil2 masak tghari tu,petang dh boleh uli tepung..
Nazra
ReplyDeletememang sedap..rangup je kulitnya..intinya lebihkan ayam..
Nor
ReplyDeletenk sekarang tak boleh la...tempahan baju dh banyak pulak...lepas raya ya..hehe..
Anim
ReplyDeleteyo la Nim..goreng sokojap yo,jgn sampai kuning lak.Lopeh tu frozenkan...tahan lamo (kalau tk digorenglah) Ari minggu aritu,lalu kek situ dari Lendu anta Angahh kek UITM..ikut lubuk cino,lalu Logong..Koto..Zul Tolo...lupo lak nk singgah umah Anim..hehe...
selera tengok karipap yg disediakn..boleh makan ketika berbuka puasa juga..
ReplyDeletesalam kak noor..insyallah mmg dlm list karipap ayam ni utk berbuka pose..btw selamat menjalani ibadah puasa utk kak noor n famili..
ReplyDelete