Assalamualaikum.
Apam ini sebenarnya apam gula merah resepi Yatie,tp diubahsuai sikit tentang gula tu,mama tak bubuh gula merah,gantikan dgn gula putih sahaja,itu je,lepas tu bubuh color.Bahan2 yg lain semuanya sama.Mama buat 1/2 adunan je (loyang 6x6)
Resepi asal : Yatiememories (SINAR KEHIDUPANKU)
Terimakasih Yatie.
Apam ini sebenarnya apam gula merah resepi Yatie,tp diubahsuai sikit tentang gula tu,mama tak bubuh gula merah,gantikan dgn gula putih sahaja,itu je,lepas tu bubuh color.Bahan2 yg lain semuanya sama.Mama buat 1/2 adunan je (loyang 6x6)
Resepi asal : Yatiememories (SINAR KEHIDUPANKU)
Terimakasih Yatie.
Bahan2:-
Bahan A
1 cawan gula merah (mama ganti gula pasir,jadi 1 1/2 cawan gula pasir )
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan
(Masak bahan diatas & sejukkan)
Bahan A
1 cawan gula merah (mama ganti gula pasir,jadi 1 1/2 cawan gula pasir )
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan
(Masak bahan diatas & sejukkan)
Bahan B
! s/b yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 s/t gula pasir
! s/b yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 s/t gula pasir
Bahan C
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
Cara2:-
Masak bhn A hingga gula larut.
Bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau hingga berbuih.
Campurkan semua bhn C kedalam mangkuk besar & masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi
Gaul sebati,masukkan bhn B.
Setelah sebati,tutup dan biarkan perap selama 1 jam atau naik 3 X ganda.
Lengserkan loyang dgn sedikit minyak dan tuangkan adunan kedlm loyang dan biarkan lg 10 minit
Kukus dgn api sederhana kuat selama 40 minit
Sedap dimakan dgn kelapa parut putih yg digaul dgn sedikit garam.
Masak bhn A hingga gula larut.
Bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau hingga berbuih.
Campurkan semua bhn C kedalam mangkuk besar & masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi
Gaul sebati,masukkan bhn B.
Setelah sebati,tutup dan biarkan perap selama 1 jam atau naik 3 X ganda.
Lengserkan loyang dgn sedikit minyak dan tuangkan adunan kedlm loyang dan biarkan lg 10 minit
Kukus dgn api sederhana kuat selama 40 minit
Sedap dimakan dgn kelapa parut putih yg digaul dgn sedikit garam.
TIPS dari Yatie: Biarkan kuih betul2 sejuk barulah dipotong dgn pisau tajam dgn cara spt gergaji
...looks so pinkilicous!
ReplyDeletewah kak noor pink jambu nya apam ni hehe
ReplyDeletecantik juga colour pink ni.. boleh cuba apam pink ni..
ReplyDelete"apam ni mmg sedap kalau makan dgn kelapa parut kan kak...saya pun kdg2 buat bubuh dlm loyang jugak,senang sikit bila dh msk tu potong2 jer...mmg kalau bubuh dlm acuan tu comel2 tp nak buat tu renyah sikit..."
ReplyDeletesweet jer kaler pink tu k.noor :)
ReplyDeleteAssalamualaikum mama...
ReplyDeletecantik jer color pink tu yer mama... suka ngan color tu...
memang jambu....nanti boleh lah try..ptg semalam buat kueh kaswi amik resepi kat sini...marvellous...memang sedap...pg suk nk buat nk bawa kt opis...
ReplyDeletecantik apam nie mama...terserlah kewanitaan sbb kaler pink ha..ha..ha..
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteCantiknya Apam Ni Ada Tinggal Utk Kak Lin Tak? Hehehe
terliur opah tengok.....klau umh dkt
ReplyDeleteopah pi ambil 2 ketul....bolehkan...