Wednesday, June 29, 2011

PUDING CENDOL

Dah lama nak buat puding ni...cendol tak beli lagi...bila sampai kedai lupa je nak beli..Resepi jumpa kt
umahYatiememories (Sinar kehidupanku)Thanks Yatie.Jumpa juga kt Myr tuntung 15@Myresepi.Thanks semua..share resepi yg sedap ni..

Bahan2:-
Utk lapisan bawah:
(Loyang 10x10x1 inci)

500 ml air
180 gula pasir (boleh kurangkan jika tak suka manis)
300 ml santan pekat
10 gram agar2 power
500 gram cendol
1 s/t garam.

Cara2:-
Masak air,agar2 powder & gula hingga mendidih.
Masukkan santan & garam.Biar mendidih lagi.
Masukkan cendol.Kacau sebati.Angkat.
Tuangkan kedalam acuan.biar keras sekejap.

TIPS: SUPAYA MUDAH KELUARKAN DARI ACUAN,BASAHKAN ACUAN DGN SEDIKIT AIR.

BAHAN2:-
Utk Lapisan Atas:

500 ml air
200 gram gula merah
300 ml santan pekat
10 gram agar2 powder
1 biji kuning telur
1 s/t garam
Cara2:-
Masak gula merah dgn sedikit air ( drp 500 ml dalam resepi tadi) hingga gula hancur.Tapiskan.
Masukkan air gula & baki air dan agar2 powder,Masak hingga mendidih.
Sebatikan kuning telur dan santan.
Tuang santan dalam adunan.Bubuh garam.
Biar mendidih sekejap..Tutup api.

Tips 1 : Sebelum tuang adunan atas,pastikan adunan bawah sudah keras & cucuk dgn garfu diserata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan2.Sebaik-baiknya tahan adunan dgn sudu supaya adunan jatuh dgn perlahan.

S E L A M A T M E N C U B A.

17 comments:

  1. Salam MamaNoor....

    Nak seketul puding cendol...eh2 2 ketullah...he he...:)

    ReplyDelete
  2. hmm...cantik jer..semalam ingat nak buat tapi tak sempat.rupanya dah ada kat sini....

    ReplyDelete
  3. yang cara utk bahagian atas tu konpius skit la..leh akk terang kan x. xsabar nk buat ni.

    ReplyDelete
  4. nmpk lazat...cumanye x penah mkn lagi :)

    ReplyDelete
  5. mama, tau tak, baru semalam nita amik resepi yang same...nak buat weekend ni..hahahah


    pepagi ni tengok mama dah tayang dulu....:))

    ReplyDelete
  6. cik cek
    Amik la cik cek..banyak tu

    ReplyDelete
  7. Nazrah
    pergi buat cepat...nanti mama nk tgok ya.

    ReplyDelete
  8. Umi aiz
    konpius tentang bhg mana? ( yg masak gula merah tu ke...ambil air drp 5oo ml tu sikit pas tu air baki tu campur agar2..masakkan sekali.)

    ReplyDelete
  9. Sha a.s
    sha ni banyak yg tak pernah mkn...meh dtg sini..mama ajar sha mkn macam2..hehe...

    ReplyDelete
  10. M.U.M.M.Y.M.I.G.H.A E.L
    haha..jgn marah mama dh buat dulu...nanti buat tunjuk pic ok.mama nk tgok

    ReplyDelete
  11. k.noor....nak sketttt...lapo niiii

    ReplyDelete
  12. "tumpang tengok gambar je lah kak nor yer..nak makan bila ntah sbb tuan punya badan ni agak lemah2 kebelakangan ni sbb sibuk ngan tugas seharian yg bertimbun timbun..eh,macamlah org lain takde keja kan.."

    ReplyDelete
  13. bila agaknya liz nak buat agar-agar seperti ini..nanti lah kalau ada yang sudi berkunjung ke tempat Liz hehehe..sedap nampaknya yer

    ReplyDelete
  14. sedapnya puding..kegemaran saya segala jenis puding ni..

    ReplyDelete
  15. aah kak, konpius skit bab air tu. o pakai air yg 500ml tu sekali la ek..

    ReplyDelete
  16. Salam mama..
    Sedapnya mama Agar2 cendol tu..saya tak pernah buat lagi...

    ReplyDelete