ASSALAMUALAIKUM SEMUA.
Sumber resepi :- Kak Rose (My Kuali) thanks banyak2 kongsi resepi ni...sedap..
Bahan2
1 biji nenas
1 in halia (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 s/b udang kering
1/2 s/t kunyit serbuk
1 s/t biji sawi
3 biji cili merah(hiris memanjang)
1 s/b cuka makan
2 s/b minyak utk menumis
Rempah tumis (buah pelaga,bunga lawang,cengkih & k.kayu manis)
Garam dan gula
Nenas yg sudah dicelur
Tengah mendidih...
Siap untuk hidangan tengahari.
Cara2
Potong nenas & celur (simpan airnya)
Panaskan minyak & tumis bawang putih & halia.
Setelah naik bau,masukkan udang kering,rempah tumis & biji sawi
Masukkan kunyit serbuk & air dari jus nenas
Masukkan nenas dan cili merah.
Sesuaikan rasanya.
S E L A M A T M E N C U B A.
glup!tertelan air liur!
ReplyDeletesedapnya pajeri kuning. terliur saya mama.
ReplyDeletehaaaa mama...yg ni Sha x reti mkn...kalaua de pun, Sha tgk dr jauh jer...hehehe
ReplyDeletebulan puasa selalu gak buat sebab pembuka selera makan..sebab manis.dan kerja kawin selalu buat :)
ReplyDeleteMrs.Eady
ReplyDeletesedap... cubalah..selamat berkenalan..
Kakcik@ella
sedap kakcik...berselera mkn jadinya..selamat berkenalan ya..
Sha a.s
sedaplah sha..nanti cuba makan ya
Nurhawa
yalah hawa lauk kenduri kawin...selera kan..
suka sangat pajeri kuning ni.... selalu dpt makan time kenduri kahwin jer...heheh lepas ni bole buat sendiri... senang je erk..
ReplyDeletesedapnya....yatie suka ni...
ReplyDeleteAkak, sedap ni.. kite penah makan dulu.. aa... nak sikit.. :))
ReplyDeleteShahayu
ReplyDeletelepas ni tak payah kenduri nk mkn pajeri ni...boleh buat sendirikan..
Yatie Awang
Nanti yatie cuba ya...salam kenal..
Hann
nak ke..? amik la hann..kalau tak cukup /buat sendiri ok..
assalam sedap pajeri nenas tu, semlm buat yg guna santyan tu..terliur lak bila tgk
ReplyDeletesalam Mama..dah lama xmkn pajeri nii..bestnya klu dpt mkn dgn kuzi plak tuu..;-)
ReplyDelete