Bahan2
11/2 cawan tepung beras
31/2 cawan santan + 1/2 cawan air pandan (mama tambah air pandan lg 1/4 cawan)
1 s/b tepung jagung
1 s/t garam
1 s/t pewarna hijau
NOTA:-(Mama tambah air pandan lg 1/4 cawan sebab,kuih ni mama masukkan dlm petisejuk,
bila dh sejuk..sedang elok je lembutnya)
Cara2
Satukan semua bahan & tapiskan kedalam periuk
Kacau adunan atas api yg kecil
Biar sampai masak & berkilat.
Tuang kedalam loyang
Sejukkan (mama masuk kedlm petisejuk)
Hidangkan dgn air gula merah
Bahan air gula merah:-
2 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Masak semua bahan hingga pekat.Angkat & masukkan kedalam loyang atau acuan kecil.
Sejukkan..
Sejukkan..
Proses mengacau adunan diatas api yg kecil
Taraa...dh siap masuk acuan,kali ini mama buat tak masuk loyang.
Masuk acuan senang..nk makan terus je amik..tak payah nk potong.
Masuk acuan senang..nk makan terus je amik..tak payah nk potong.
Sedia dimakan untuk minum petang...
SELAMAT MENCUBA.
SELAMAT MENCUBA.
wah sedap som som ni kak. wwangi pandan dengn gula mlaka.. aisehh mmg best
ReplyDeletesedap! wat lagi k mama
ReplyDeleteaha. love u!
masuk acuan kecik2 tu tak melekat ke mama....
ReplyDeleteorang melaka panggil..mentebak
ReplyDelete"tq kak nor sebab ajak saya makan sama..heee..sedap som2 ni..,nak amik resepi la kak nor..boleh kan.."
ReplyDeletediana x pernah lg buat kuih som2 nie... nmpk menarik dan sedap...
ReplyDeletemama, Sha x penah tau pun ade kuih ni....sedeyh x? kalau sedeyh, meh bg Sha rs sket..eheh
ReplyDeleteIzahdaut
ReplyDeletelemak & manis...best..nak2 mkn sejuk lepas keluar dr petisejuk.
ezy
ok..t tlong msuk dlm acuan ye...Love U 2
Nazrah
Tak...santan tu lemak..masa nk keluarkan boleh guna pisau,korek sikit je.
Hawa
dh dpt perkataan baru...
Pia
amik je...memang nk share pun...ilmu tak elok kedekut kan..
Diana
cubalah...kalau dh buat masuk n3 ya..
Sha
meh2 amik sikit sha...mama dh siapkan 2 ketul yg kt dlm piring antik tu dgn sudu & garfu emas lagi...haha.
Salam kak noor..
ReplyDeleteComel jer bubur bentuknya.. Bau pandan mesti harum kan..
Hi Noor, love these kuih som som. Regret I have never heard of the name before.
ReplyDeleteLooks really delicious.
I guess you ada Black belt in baking....Nice colour too.
Keep a song in your heart and have a nice day.
Best regards.
Lee.
Nurul biasa makan, tapi x tau buat.. pas ni boleh la try.. :) emmm... sedappp.
ReplyDeleteNaz
ReplyDeletewslam..memang harum bau pandan tu..kuihnya lemak2 gitu..hehe
Uncle lee
Thank you Uncle Lee...have a nice day.
Nurul
nanti try ok...sonang yo...
nmpok sedap!
ReplyDeletenmpk sangat sedap kuih som-som ni.nnt nak try jugak la
ReplyDeletesedapnyaaa dah lama x makan nie .. taruk peti sedap nie sejukk je kan :)
ReplyDeleteAssalammualaikum kak, baru berkesempatan nak singgah sini....sedap dan comel jer nengok bubur tu kak...kena lak ngan air gula tu memang best tu.
ReplyDeleteDiba
ReplyDeletebukan nampak je sedap tp memang sedap,lemak2 gitu..
lina_pg
kalau dh try...bgtau ya...jgn lupa msuk n3.
ieda
kak noor memang suka mkn yg dh disejukkan...nyaman je masuk tekak..
nieza
Selamat kembali Nieza...rindu la...nanti Nieza buat ya...