Thursday, May 19, 2011

KUIH SOM-SOM (BUBUR SOM-SOM PANDAN)

Bahan2

11/2 cawan tepung beras
31/2 cawan santan + 1/2 cawan air pandan (mama tambah air pandan lg 1/4 cawan)
1 s/b tepung jagung
1 s/t garam
1 s/t pewarna hijau
NOTA:-(Mama tambah air pandan lg 1/4 cawan sebab,kuih ni mama masukkan dlm petisejuk,
bila dh sejuk..sedang elok je lembutnya)

Cara2
Satukan semua bahan & tapiskan kedalam periuk
Kacau adunan atas api yg kecil
Biar sampai masak & berkilat.
Tuang kedalam loyang
Sejukkan (mama masuk kedlm petisejuk)
Hidangkan dgn air gula merah

Bahan air gula merah:-
2 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Masak semua bahan hingga pekat.Angkat & masukkan kedalam loyang atau acuan kecil.
Sejukkan..

 Proses mengacau adunan diatas api yg kecil
 Taraa...dh siap masuk acuan,kali  ini mama buat tak masuk loyang.
Masuk acuan senang..nk makan terus je amik..tak payah nk potong.

Sedia dimakan untuk minum petang...
SELAMAT MENCUBA.

17 comments:

  1. wah sedap som som ni kak. wwangi pandan dengn gula mlaka.. aisehh mmg best

    ReplyDelete
  2. sedap! wat lagi k mama
    aha. love u!

    ReplyDelete
  3. masuk acuan kecik2 tu tak melekat ke mama....

    ReplyDelete
  4. "tq kak nor sebab ajak saya makan sama..heee..sedap som2 ni..,nak amik resepi la kak nor..boleh kan.."

    ReplyDelete
  5. diana x pernah lg buat kuih som2 nie... nmpk menarik dan sedap...

    ReplyDelete
  6. mama, Sha x penah tau pun ade kuih ni....sedeyh x? kalau sedeyh, meh bg Sha rs sket..eheh

    ReplyDelete
  7. Izahdaut
    lemak & manis...best..nak2 mkn sejuk lepas keluar dr petisejuk.

    ezy
    ok..t tlong msuk dlm acuan ye...Love U 2

    Nazrah
    Tak...santan tu lemak..masa nk keluarkan boleh guna pisau,korek sikit je.

    Hawa
    dh dpt perkataan baru...

    Pia
    amik je...memang nk share pun...ilmu tak elok kedekut kan..

    Diana
    cubalah...kalau dh buat masuk n3 ya..

    Sha
    meh2 amik sikit sha...mama dh siapkan 2 ketul yg kt dlm piring antik tu dgn sudu & garfu emas lagi...haha.

    ReplyDelete
  8. Salam kak noor..

    Comel jer bubur bentuknya.. Bau pandan mesti harum kan..

    ReplyDelete
  9. Hi Noor, love these kuih som som. Regret I have never heard of the name before.
    Looks really delicious.
    I guess you ada Black belt in baking....Nice colour too.
    Keep a song in your heart and have a nice day.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  10. Nurul biasa makan, tapi x tau buat.. pas ni boleh la try.. :) emmm... sedappp.

    ReplyDelete
  11. Naz
    wslam..memang harum bau pandan tu..kuihnya lemak2 gitu..hehe

    Uncle lee
    Thank you Uncle Lee...have a nice day.

    Nurul
    nanti try ok...sonang yo...

    ReplyDelete
  12. nmpk sangat sedap kuih som-som ni.nnt nak try jugak la

    ReplyDelete
  13. sedapnyaaa dah lama x makan nie .. taruk peti sedap nie sejukk je kan :)

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum kak, baru berkesempatan nak singgah sini....sedap dan comel jer nengok bubur tu kak...kena lak ngan air gula tu memang best tu.

    ReplyDelete
  15. Diba
    bukan nampak je sedap tp memang sedap,lemak2 gitu..

    lina_pg
    kalau dh try...bgtau ya...jgn lupa msuk n3.

    ieda
    kak noor memang suka mkn yg dh disejukkan...nyaman je masuk tekak..

    nieza
    Selamat kembali Nieza...rindu la...nanti Nieza buat ya...

    ReplyDelete