IKAN TENGGIRI SAMBAL BERKICAP
1/2 ekor ikan tenggiri (potong nipis sikit)
3 s/b cili kisar
4 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 cm halia (kisar)
2 s/b kicap manis
1 s/b sos tiram
2 biji bawang besar (hiris bulat)
Cara:-
-Goring ikan hingga garing
-Tumis bhn kisar
-Masukkan cili kisar.biar garing sebentar
-Masukkan kicap manis & sos tiram
-Masukkan bawang besar.
-Sesuaikan rasanya.angkat.hidangkan.
ikan tenggiri yg belum digoreng
ikan tenggiri sambal berkicap
asam pedas tempoyak....
Goreng sayur sawi + sotong.
ikan kering yg nipis2...rangup
Ulam jering (jowo ngomong jengkol)
jengkol mentah sya x makan tp kalau jengkol rebus cicah ngan kelapa sya makan...dapppp
ReplyDeletewaaa....semua menu buat kecur air liur je huhu......slamt menjamu mata je la kat sy hehehehee...
ReplyDeletefuhh.. tun duk nmpk jering tu jee..lama xmkan. dulu2 masa nenek ada selalu mkn jering rebus cicah ngan kelapa.. sedapnyer!
ReplyDeleteamboihhh...kemain meriah lauk mama :)
ReplyDeleteSalam mama,Ros dgn hubby suka ikan kering nipis-nipis tu.Tapi ada setengah ikan kering tu rasanya tawar sangat.Teringin la nak makan ikan kering dgn pulut gaul kelapa..
ReplyDeleteBestnya lauk mama..xsedar ni tambah nasi 2 3 kali..:-)
ReplyDelete"kebetulan lak kita,saya pun hari ni ikan tenggiri..tp goreng jer...ulam jering muda sedapkan..hmmmm..."
ReplyDeletemama ikan kering nipis tu kita suka.Nampak ikan kering teringat pulut gaul kelapa makan ngan ikan kering!!!
ReplyDeleteTo Intan: jengkol yg mkan dgn kelapa tu yg dh bercambah tu ke..mama x penah mkn lg..
ReplyDeleteTo Eamy Milea: Ala mama msak biasa2 je,x speacial pun.
To Tun: Oh ye ke..mama x penak mkn jering rebus tu lagi.
To Sha,hehe,sesekali...nk abis kn stok dlm petiais tu.
To Yana: Ala Yana lauk simple2 je.
To Pia..tula pasal,jering tu yg buat selera.
To Ros..tp ikan kering tu tawar la ros,,bli kt psar mlm.
Salam mama...
ReplyDeleteMacam2 ada menu ni...bila scroll sampai bawah paling tak tahan tgk ulam jering tu....fav2 cek...
salam mama,,'
ReplyDeleteteliur ...kecur air liur nih..
Nanti mama masak rendang pucuk ubi...sedap...pernahmakan kat hotel masa kursus kat PD hari tu ...nanti tulis dlm blog tag SHikin ye
mama lapau tgk menu...waaaaa
ReplyDeletedewi nak cuba masakan mama nie.... tq mama
ReplyDeleteWah meriahnya menu mama... Sedap, boleh cuba nih...
ReplyDeleteJom singgah & follow ke blog saya pula... keep in touch...
Wow sedapnyer menu mama hari neh.. km kt Nz neh, xder ler leh merasa menu cm neh=((
ReplyDeletebtw tq melawat kami nun jauh di Auckland City, senang2 dtg lg yea^^
** n i folo mama pnyer blog, yeler xfolo maka xkenal ler..hihihi
http://kisahkami83.blogspot.com
Cik Cek
ReplyDeletetu yg buat menambah perisa kan.
Shikin
Insyaallah,nanti mama msak rendang pucuk...tu ya.
Nurhawa
lapau erk,mkn la apa lagi..
Dewawi
Ok2 t cuba ya,salam kenal dr mama.
Ainur..mama dh singgah.. ala lauk biasa je...
ReplyDeleteLun@
Wah org jauh ni..thanks follow ya...salam kenal..
sedapnyer sis sambal ikan tenggiri tu.dan jering tu wat adik terliur jek..sabar2..lambat lg nak blk m'sia ni..huhu.saja jek duk memujuk hati.
ReplyDeletesedapnye..akak
ReplyDeletewaaaa sedap sedapppp...haha
ReplyDeleteikan tenggiri tu sedapp..
paberet wa...
post laju cpt hihi
hai mama.. sedap laa..berbunyi2 dah perutt.huu
ReplyDeletemira singgah sini n follow mama..;p
wahh...jowo ek?podo la kito...hahahah..kak,follow sy ye?heheh
ReplyDeletehttp://itshappen11.blogspot.com/