Thursday, April 21, 2011

MENU MAMA HARI INI

IKAN TENGGIRI SAMBAL BERKICAP

1/2 ekor ikan tenggiri (potong nipis sikit)
3 s/b cili kisar
4  ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 cm halia (kisar) 
2 s/b kicap manis
1 s/b sos tiram
2 biji bawang besar (hiris bulat)

Cara:-

-Goring ikan hingga garing
-Tumis bhn kisar
-Masukkan cili kisar.biar garing sebentar
-Masukkan kicap manis & sos tiram
-Masukkan bawang besar.
-Sesuaikan rasanya.angkat.hidangkan.
          
     ikan tenggiri yg belum digoreng
 ikan tenggiri sambal berkicap
 asam pedas tempoyak....
 Goreng sayur sawi + sotong.
 ikan kering yg nipis2...rangup
Ulam jering (jowo ngomong jengkol)

22 comments:

  1. jengkol mentah sya x makan tp kalau jengkol rebus cicah ngan kelapa sya makan...dapppp

    ReplyDelete
  2. waaa....semua menu buat kecur air liur je huhu......slamt menjamu mata je la kat sy hehehehee...

    ReplyDelete
  3. fuhh.. tun duk nmpk jering tu jee..lama xmkan. dulu2 masa nenek ada selalu mkn jering rebus cicah ngan kelapa.. sedapnyer!

    ReplyDelete
  4. amboihhh...kemain meriah lauk mama :)

    ReplyDelete
  5. Salam mama,Ros dgn hubby suka ikan kering nipis-nipis tu.Tapi ada setengah ikan kering tu rasanya tawar sangat.Teringin la nak makan ikan kering dgn pulut gaul kelapa..

    ReplyDelete
  6. Bestnya lauk mama..xsedar ni tambah nasi 2 3 kali..:-)

    ReplyDelete
  7. "kebetulan lak kita,saya pun hari ni ikan tenggiri..tp goreng jer...ulam jering muda sedapkan..hmmmm..."

    ReplyDelete
  8. mama ikan kering nipis tu kita suka.Nampak ikan kering teringat pulut gaul kelapa makan ngan ikan kering!!!

    ReplyDelete
  9. To Intan: jengkol yg mkan dgn kelapa tu yg dh bercambah tu ke..mama x penah mkn lg..

    To Eamy Milea: Ala mama msak biasa2 je,x speacial pun.

    To Tun: Oh ye ke..mama x penak mkn jering rebus tu lagi.

    To Sha,hehe,sesekali...nk abis kn stok dlm petiais tu.

    To Yana: Ala Yana lauk simple2 je.

    To Pia..tula pasal,jering tu yg buat selera.

    To Ros..tp ikan kering tu tawar la ros,,bli kt psar mlm.

    ReplyDelete
  10. Salam mama...

    Macam2 ada menu ni...bila scroll sampai bawah paling tak tahan tgk ulam jering tu....fav2 cek...

    ReplyDelete
  11. salam mama,,'
    teliur ...kecur air liur nih..
    Nanti mama masak rendang pucuk ubi...sedap...pernahmakan kat hotel masa kursus kat PD hari tu ...nanti tulis dlm blog tag SHikin ye

    ReplyDelete
  12. dewi nak cuba masakan mama nie.... tq mama

    ReplyDelete
  13. Wah meriahnya menu mama... Sedap, boleh cuba nih...

    Jom singgah & follow ke blog saya pula... keep in touch...

    ReplyDelete
  14. Wow sedapnyer menu mama hari neh.. km kt Nz neh, xder ler leh merasa menu cm neh=((

    btw tq melawat kami nun jauh di Auckland City, senang2 dtg lg yea^^

    ** n i folo mama pnyer blog, yeler xfolo maka xkenal ler..hihihi

    http://kisahkami83.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Cik Cek
    tu yg buat menambah perisa kan.

    Shikin
    Insyaallah,nanti mama msak rendang pucuk...tu ya.

    Nurhawa
    lapau erk,mkn la apa lagi..

    Dewawi
    Ok2 t cuba ya,salam kenal dr mama.

    ReplyDelete
  16. Ainur..mama dh singgah.. ala lauk biasa je...

    Lun@
    Wah org jauh ni..thanks follow ya...salam kenal..

    ReplyDelete
  17. sedapnyer sis sambal ikan tenggiri tu.dan jering tu wat adik terliur jek..sabar2..lambat lg nak blk m'sia ni..huhu.saja jek duk memujuk hati.

    ReplyDelete
  18. waaaa sedap sedapppp...haha
    ikan tenggiri tu sedapp..
    paberet wa...
    post laju cpt hihi

    ReplyDelete
  19. hai mama.. sedap laa..berbunyi2 dah perutt.huu

    mira singgah sini n follow mama..;p

    ReplyDelete
  20. wahh...jowo ek?podo la kito...hahahah..kak,follow sy ye?heheh
    http://itshappen11.blogspot.com/

    ReplyDelete