Nk buat apa utk mlm ni ya....kalau buat cekodok sedap gak,sbb mama mmg tak mkn nasi waktu malam,tghari pun sama tak amik nasi,ptg br mkn nasi..mlm td rasa lapar la pulak,jd bancuhlah cekodok ni,cicah dgn sos thai
ermm,pas tu buat air nescafe panas,cuaca hujan pulak tu......Nk share resepi ? jom....
Thanks kpd tuanpunya resepi:-
.Terimakasih Cik Pnut...memang sedap...
Bahan;-
1 tin sardin (kalau ahli ramai besar,klu tak kecil pun cukup)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1 biji bawang besar
2 biji ubi kentang
1 s/t garam
Bhn2 sayur (tak letak pun takpe)
-carrot (dadu/sagat mcm buat popia)
-Daun bawang/kucai (saya tambah)
-Cili merah (dadu kecil)
Cara:-
-Bawang dipotong dadu
-Ubi kentang (dadu mcm buat inti karipap & rebus)
-Ikan sardin pecahkan kasar-kasar,masukkan sos sardin sekali
_Bancuh semua bhn dgn sedikit air(mcm cekodok biasa)
(masuk sardin sekali,bila pecah kasar,bila mkn terasa sardinnya)
-Goreng hingga kekuningan.
Nota:- Kalau takde tepung naik sendiri,guna tepung gandum pun bole,campur dgn 1s/t b.powder
Tapi guna tepung naik sendiri lebih lembut dan sodapp(mama guna tepung naik sendiri)
S E L A M A T M E N C U B A.
Bhn2 yg diperlukan.
Ubi kentang yg sudah direbus
Bancuhan yg sedia utk digoreng
Sedia utk dimakan
Sedap dicicah dgn sos pilihan anda.
hehehe..singgah wall kak noor di fb,tgk2 kak noor tuo setahun dari sey..kono panggil akak lah yo..
ReplyDeleteNi camno sey boleh tak ponah dengar cekodok sardin ni kak?..boleh try satu hari nanti nih..nampak cam best je tuh..
kita tak pernah pulak wat cucur sardin ni Mama...sedap agaknya ya...
ReplyDeletejom mencicah ramai2...nyum3
ReplyDeletewah... tak pernah makan cucur sardin ni, cucur cecah dengan sambal sardin biasa la
ReplyDeletenak cuba nanti
To Anim...panggil la apo2 pun Anim...tp anniversary dh 27 tahun..kawin copek yo...cekodok sardin..ermm sodap cubolah..lembut * gebu..
ReplyDeleteTo Nazrah cubalah..sedap,bg mama lah.
To Lydia; jom cicah jgn tak cicah.
To Ibu Intan: ni bukan cicah ngan sardin,masukkan sardin dlm adunan tu..cuba ya.
* UTK SEMUA KWN2...KALAU DH BUAT CUCUR TU BGTAU YA...NK TGOK GEK..
wahhhhhhhhhhhhhhhhh sedapppp
ReplyDelete"sedap nya...tapi saya lom pernah buat lagi cucur sardin ni...kreatif kan..cucur bawang cicah ngan sambal sardin pernah la.."
ReplyDeletewahhh cekodok sardin!
ReplyDeleteden tak ponah mkn nih...
tq share kat sini nnt nak cubolah.
klu buat tuk minum petang sure best ni...bleh la try nti...=)
ReplyDeletesardin masak ape pun memang sedap!
ReplyDeletewah.. resepi baru lah.. pasnie boleh try.. thank mama
ReplyDeletejamuan di ptg hari...diwaktu0waktu redup....pergh...mavelous.....sedapnye...:)
ReplyDeleteKak Noor..sedapnyer cicah dgn sos thai...byk inti cucur ni yer...kenyang!
ReplyDeletemama, Sha x penah bwt cucur style cmni...leh Sha terai..mesti sedap recipe mama ni....
ReplyDeleteK.Noor, sy belum pernah mkn cucur sardin.enak cicah sos buat minum ptg ni...
ReplyDeleteTo Risa,Pia,Mazz,Zih@n,Nurhawa,Rohayu,Sal,Muzhirah & Mamasya..You all kena try..lg banyak sardin,lg best...rasanya,sedap pd Kak noor la..ada kelainan.
ReplyDeletesedap! memang suka sangat sardin! selalu buat cucur kembong cicah kuah sardin. btw, tengs mama for sharing! nanti bole try :)
ReplyDeleteCikCoklet..oh suka sardin ye..share la resepi cucur kembung tu..
ReplyDeletedewi suka mama punye ^^
ReplyDeleteThanks Dewawi...selamat berkenalan.
ReplyDelete