Tuesday, April 19, 2011

CEKODOK/CUCUR SARDIN

Nk buat apa utk mlm ni ya....kalau buat cekodok sedap gak,sbb mama mmg tak mkn nasi waktu malam,tghari pun sama tak amik nasi,ptg br mkn nasi..mlm td rasa lapar la pulak,jd bancuhlah cekodok ni,cicah dgn sos thai
ermm,pas tu buat air nescafe panas,cuaca hujan pulak tu......Nk share resepi ?  jom....
Thanks kpd tuanpunya resepi:-
.Terimakasih Cik Pnut...memang sedap...

Bahan;-
1 tin sardin (kalau ahli ramai besar,klu tak kecil pun cukup)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung  naik sendiri
1 biji bawang besar
2 biji ubi kentang
1 s/t garam

Bhn2 sayur (tak letak pun takpe)
-carrot (dadu/sagat mcm buat popia)
-Daun bawang/kucai (saya tambah)
-Cili merah (dadu kecil)

Cara:-

-Bawang dipotong dadu
-Ubi kentang (dadu mcm buat inti karipap & rebus)
-Ikan sardin pecahkan kasar-kasar,masukkan sos sardin sekali
_Bancuh semua bhn dgn sedikit air(mcm cekodok biasa)
 (masuk sardin sekali,bila pecah kasar,bila mkn terasa sardinnya)
-Goreng hingga kekuningan.
Nota:- Kalau takde tepung naik sendiri,guna tepung gandum  pun bole,campur dgn 1s/t b.powder
Tapi guna tepung naik sendiri lebih lembut dan sodapp(mama guna tepung naik sendiri)

S E L A M A T   M E N C U B A.


 Bhn2 yg diperlukan.
 Ubi kentang yg sudah direbus
 Bancuhan yg sedia utk digoreng
 Sedia utk dimakan
 Sedap dicicah dgn sos pilihan anda.






20 comments:

  1. hehehe..singgah wall kak noor di fb,tgk2 kak noor tuo setahun dari sey..kono panggil akak lah yo..

    Ni camno sey boleh tak ponah dengar cekodok sardin ni kak?..boleh try satu hari nanti nih..nampak cam best je tuh..

    ReplyDelete
  2. kita tak pernah pulak wat cucur sardin ni Mama...sedap agaknya ya...

    ReplyDelete
  3. wah... tak pernah makan cucur sardin ni, cucur cecah dengan sambal sardin biasa la

    nak cuba nanti

    ReplyDelete
  4. To Anim...panggil la apo2 pun Anim...tp anniversary dh 27 tahun..kawin copek yo...cekodok sardin..ermm sodap cubolah..lembut * gebu..

    To Nazrah cubalah..sedap,bg mama lah.

    To Lydia; jom cicah jgn tak cicah.

    To Ibu Intan: ni bukan cicah ngan sardin,masukkan sardin dlm adunan tu..cuba ya.

    * UTK SEMUA KWN2...KALAU DH BUAT CUCUR TU BGTAU YA...NK TGOK GEK..

    ReplyDelete
  5. "sedap nya...tapi saya lom pernah buat lagi cucur sardin ni...kreatif kan..cucur bawang cicah ngan sambal sardin pernah la.."

    ReplyDelete
  6. wahhh cekodok sardin!
    den tak ponah mkn nih...
    tq share kat sini nnt nak cubolah.

    ReplyDelete
  7. klu buat tuk minum petang sure best ni...bleh la try nti...=)

    ReplyDelete
  8. wah.. resepi baru lah.. pasnie boleh try.. thank mama

    ReplyDelete
  9. jamuan di ptg hari...diwaktu0waktu redup....pergh...mavelous.....sedapnye...:)

    ReplyDelete
  10. Kak Noor..sedapnyer cicah dgn sos thai...byk inti cucur ni yer...kenyang!

    ReplyDelete
  11. mama, Sha x penah bwt cucur style cmni...leh Sha terai..mesti sedap recipe mama ni....

    ReplyDelete
  12. K.Noor, sy belum pernah mkn cucur sardin.enak cicah sos buat minum ptg ni...

    ReplyDelete
  13. To Risa,Pia,Mazz,Zih@n,Nurhawa,Rohayu,Sal,Muzhirah & Mamasya..You all kena try..lg banyak sardin,lg best...rasanya,sedap pd Kak noor la..ada kelainan.

    ReplyDelete
  14. sedap! memang suka sangat sardin! selalu buat cucur kembong cicah kuah sardin. btw, tengs mama for sharing! nanti bole try :)

    ReplyDelete
  15. CikCoklet..oh suka sardin ye..share la resepi cucur kembung tu..

    ReplyDelete
  16. Thanks Dewawi...selamat berkenalan.

    ReplyDelete