Monday, April 4, 2011

KERANG MAK TOM

Jalan kat blog masak2...terjumpa pulak resepi kerang ni...teruja nk cuba...nampak macam sedap...TAPI...ermm
memang sedap.cik abg pu puji sedap..Spesial thanks to AYU Singapore (CURLYBABE'S SATISFACTION)
meh tengok bahan2 yg diperlukan.....


Bahan:-
1 kg kerang(kalau yg besar2 lg best)
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
5 tangkai cili merah
5 biji cili padi
2 s/b udang kering(stok takde,mama letak ikan bilis)

4s/b sos cili
4 helai daun limau purut
2 batang serai (ketuk)
Garam & gula


 bersihkan kerang dgn pelepah daun pisang.

 hasilnya kerang yg putih..

Cara:-

-Kerang direbus dan dikopek kulit sebelah sahaja
-Kisar b.putih,halia,kunyit hidup,cili merah,cili padi & udang kering.
-Bawang besar dihiris
-Tumis bahan kisar sampai garing
-Masukkan serai dan daun limau
-Masukkan sos cili,gula dan garam,kacau sebati
-Masukkan kerang...balik2kan dan sesuaikan rasanya.
-Bolehlah dihidangkan
SELAMAT MENCUBA.

28 comments:

  1. assalamualaikum kak nor, yum3x..sedapnya kak nampak kerang tu...hari ni je dah 3 n3 kerang saya nampak, mmg mengoda betul..esok mcm nak cari kerang jugak je..!!!

    ReplyDelete
  2. MamaNoor....nampak sedap...bolehla kak cek try ni...copy resepi ya...

    ReplyDelete
  3. To Bee & Cik Cek...sedap cubalah...cari kerang yg besar2 sikit...

    ReplyDelete
  4. mmm nampak sedap... senang jer pun bahan... pasti cuba ...tq

    ReplyDelete
  5. Assalam mama..
    Wah sedapnyer masak kerang mak tom. leh try lah hujung minggu nanti hehehe

    ReplyDelete
  6. kerang bakar cicah air asam best...

    ReplyDelete
  7. nampak sedap sgt.. tak pernah nmpk org buang kulit separuh mcm tu.. klu kepah tu biasalah kan.. boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  8. ma!!
    lame x mam kerang~
    nak!
    hu3
    luv u ;p

    ReplyDelete
  9. To Shahayu...bhn2 yg mudah didapati,klu dpt kerang yg besar2 lg best.

    To Cik Sue: Wsalam...Ok try ya...dh try nnti citer ngan mama ya.

    To AkieZecky: ermm terliur mama dengar air asam tu..best gak kan.

    To Hanis Azla: bila dh buang separuh kulit tu ,senang nk makan.

    To Ezloveycraft: Ok nnti mama masak utk kakak ya.Love U 2..

    ReplyDelete
  10. wow..akak..bestnye..nak cube la..heheh..terima kasih akak..:)

    ReplyDelete
  11. To cik Ceria:ok cuba tau...

    To Misz ein: bukan macamje...memang sedap.

    ReplyDelete
  12. wahhh ,nmpak sedap...tp anis x lalu mkn kerang =.= dah paksa diri ni,tp x lalu jugak..rugi kan ..hukhuk

    ReplyDelete
  13. slm kenal @ kunjung bls.... sedapnya kerang tu... nk ckit buat lunch.... tq

    ReplyDelete
  14. To Anis...rugilah tak makan...sedap tau.

    To Jai...salam kenal juga...boleh2 rasalah..

    ReplyDelete
  15. wah akak. Nampak sangat sedap kerangnya. Saya memang peminat kerang, boleh cuba nanti bila mata ni dah baik. Sekarng takut gatal...huhu

    ReplyDelete
  16. adoi sedapnye....nak beli kerang jap lagi!!!

    ReplyDelete
  17. ya Allah mama..sedapnye nampak kerang tuh...isk3...terliur dh...

    ReplyDelete
  18. sedapnyer...biler akk nak masakkan untuk anna lak??? peh!!! balik kg nak suh mak masakkan lah!! ehhehe

    ReplyDelete
  19. mmg sedap....tenguk pun tau. mommy nak cube ler.....

    ReplyDelete
  20. To Yus...nanti cuba ya..

    To Atiey..pegi beli kerang sekarang..hehe.

    To Nana :masak sendiri la...senang je...ikut je resepi tu...

    To BSB :Bakar cicah kicap cili api..perghhh.

    To Mommy :sedap kan mommy..

    ReplyDelete
  21. sedapnyer kerang..mmg geli nak mkn kerang yg kulit kotor.dulu kat kg leh la pki pelepah pisang...kini kat qatar saya pki daun serai je cuci sampai putih..hihi.wangi jek bau dia...janji putih kan?dah benda nye takda...

    ReplyDelete
  22. salam untuk perantau...
    Haah itu petua juga..cuci dgn daun serai...nnti Kak noor cuba.pulak.

    ReplyDelete
  23. alahai,syafa tak jumpa kerang yg sesuai lagi kat mexico ni.

    syafa ada review sket blog mama..hehe..

    mekaseh taw segala perkongsian.=)

    ReplyDelete
  24. kalau nurul makan kerang tak hingat dunie..suka sangat tapi dengarkata tak elok makan banyak nak2 skang banyak pencemaran..eh nurul follow k.tq singgah blog

    ReplyDelete
  25. mama noor, mcm mana nk guna pelepah tu utk cuci kerang ye? kena 'tenyeh'/gosok pelepah tu kt kulit ye, mama?

    wani baru 1st time dengar petua ni, sbb jarang makan kerang.. hehe

    ReplyDelete