Jalan kat blog masak2...terjumpa pulak resepi kerang ni...teruja nk cuba...nampak macam sedap...TAPI...ermm
memang sedap.cik abg pu puji sedap..Spesial thanks to AYU Singapore (CURLYBABE'S SATISFACTION)
meh tengok bahan2 yg diperlukan.....
Bahan:-
1 kg kerang(kalau yg besar2 lg best)
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
5 tangkai cili merah
5 biji cili padi
2 s/b udang kering(stok takde,mama letak ikan bilis)
4s/b sos cili
4 helai daun limau purut
2 batang serai (ketuk)
Garam & gula
-Kerang direbus dan dikopek kulit sebelah sahaja
-Kisar b.putih,halia,kunyit hidup,cili merah,cili padi & udang kering.
-Bawang besar dihiris
-Tumis bahan kisar sampai garing
-Masukkan serai dan daun limau
-Masukkan sos cili,gula dan garam,kacau sebati
-Masukkan kerang...balik2kan dan sesuaikan rasanya.
-Bolehlah dihidangkan
assalamualaikum kak nor, yum3x..sedapnya kak nampak kerang tu...hari ni je dah 3 n3 kerang saya nampak, mmg mengoda betul..esok mcm nak cari kerang jugak je..!!!
ReplyDeleteMamaNoor....nampak sedap...bolehla kak cek try ni...copy resepi ya...
ReplyDeleteTo Bee & Cik Cek...sedap cubalah...cari kerang yg besar2 sikit...
ReplyDeletemmm nampak sedap... senang jer pun bahan... pasti cuba ...tq
ReplyDeleteAssalam mama..
ReplyDeleteWah sedapnyer masak kerang mak tom. leh try lah hujung minggu nanti hehehe
kerang bakar cicah air asam best...
ReplyDeletenampak sedap sgt.. tak pernah nmpk org buang kulit separuh mcm tu.. klu kepah tu biasalah kan.. boleh cuba ni..
ReplyDeletema!!
ReplyDeletelame x mam kerang~
nak!
hu3
luv u ;p
To Shahayu...bhn2 yg mudah didapati,klu dpt kerang yg besar2 lg best.
ReplyDeleteTo Cik Sue: Wsalam...Ok try ya...dh try nnti citer ngan mama ya.
To AkieZecky: ermm terliur mama dengar air asam tu..best gak kan.
To Hanis Azla: bila dh buang separuh kulit tu ,senang nk makan.
To Ezloveycraft: Ok nnti mama masak utk kakak ya.Love U 2..
wow..akak..bestnye..nak cube la..heheh..terima kasih akak..:)
ReplyDeletemacam sedap jek!!!
ReplyDelete:)
To cik Ceria:ok cuba tau...
ReplyDeleteTo Misz ein: bukan macamje...memang sedap.
wahhh ,nmpak sedap...tp anis x lalu mkn kerang =.= dah paksa diri ni,tp x lalu jugak..rugi kan ..hukhuk
ReplyDeleteslm kenal @ kunjung bls.... sedapnya kerang tu... nk ckit buat lunch.... tq
ReplyDeleteTo Anis...rugilah tak makan...sedap tau.
ReplyDeleteTo Jai...salam kenal juga...boleh2 rasalah..
wah akak. Nampak sangat sedap kerangnya. Saya memang peminat kerang, boleh cuba nanti bila mata ni dah baik. Sekarng takut gatal...huhu
ReplyDeleteadoi sedapnye....nak beli kerang jap lagi!!!
ReplyDeleteya Allah mama..sedapnye nampak kerang tuh...isk3...terliur dh...
ReplyDeletesedapnyer...biler akk nak masakkan untuk anna lak??? peh!!! balik kg nak suh mak masakkan lah!! ehhehe
ReplyDeleteas salam, kerang kalau bakar pon sodapppp
ReplyDeletemmg sedap....tenguk pun tau. mommy nak cube ler.....
ReplyDeleteTo Yus...nanti cuba ya..
ReplyDeleteTo Atiey..pegi beli kerang sekarang..hehe.
To Nana :masak sendiri la...senang je...ikut je resepi tu...
To BSB :Bakar cicah kicap cili api..perghhh.
To Mommy :sedap kan mommy..
sedapnyer kerang..mmg geli nak mkn kerang yg kulit kotor.dulu kat kg leh la pki pelepah pisang...kini kat qatar saya pki daun serai je cuci sampai putih..hihi.wangi jek bau dia...janji putih kan?dah benda nye takda...
ReplyDeletesalam untuk perantau...
ReplyDeleteHaah itu petua juga..cuci dgn daun serai...nnti Kak noor cuba.pulak.
alahai,syafa tak jumpa kerang yg sesuai lagi kat mexico ni.
ReplyDeletesyafa ada review sket blog mama..hehe..
mekaseh taw segala perkongsian.=)
kalau nurul makan kerang tak hingat dunie..suka sangat tapi dengarkata tak elok makan banyak nak2 skang banyak pencemaran..eh nurul follow k.tq singgah blog
ReplyDeleteThanks Nurul...
ReplyDeletemama noor, mcm mana nk guna pelepah tu utk cuci kerang ye? kena 'tenyeh'/gosok pelepah tu kt kulit ye, mama?
ReplyDeletewani baru 1st time dengar petua ni, sbb jarang makan kerang.. hehe