Thursday, March 17, 2011

ASAM PEDAS TOM YAM & BENDI

Bahan:

2 ekor ikan kerisi atau ikan parang & terubuk
8 batang sayur bendi
(A) 2 biji bawang besar
      3 ulas  bawang putih
      1 cm halia
      1 cm kunyit hidup
      1 cm belacan (jika suka)
      4 s/b cili kisar
      1 buku kiub tom yam (mama guna Knoor)
      1/2 cawan air asam jawa
      1 tangkai daun kesum/daun limau purut
Kisar bahan A
CARA:
-Tumis bahan A sampai wangi.
-Masukkan kiub tom yam,air asam jawa & daun kesum.
-Biar mendidih seketika.
-Masukkan ikan.Biar sekejap.
-Masukkan bendi,biar empuk.
-Sesuaikan asam garamnya,
-Sedia utk dihidangkan..

              SELAMAT MENCUBA.

4 comments:

  1. ololo teliur lak tengah2 mlm ni :p

    ReplyDelete
  2. Ni makan panas2 ni memang best lah. melelah air liur ieta dibuatnya... hehehhehe

    ReplyDelete
  3. salam mamaleta...goringkan ikan masin sikit...pergh...mau bertambah nasi...

    ReplyDelete