Bahan:
2 ekor ikan kerisi atau ikan parang & terubuk
8 batang sayur bendi
(A) 2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan (jika suka)
4 s/b cili kisar
1 buku kiub tom yam (mama guna Knoor)
1/2 cawan air asam jawa
1 tangkai daun kesum/daun limau purut
Kisar bahan A
CARA:
-Tumis bahan A sampai wangi.
-Masukkan kiub tom yam,air asam jawa & daun kesum.
-Biar mendidih seketika.
-Masukkan ikan.Biar sekejap.
-Masukkan bendi,biar empuk.
-Sesuaikan asam garamnya,
-Sedia utk dihidangkan..
ololo teliur lak tengah2 mlm ni :p
ReplyDeleteas salam, tauchu ayam pun sodappp
ReplyDeleteNi makan panas2 ni memang best lah. melelah air liur ieta dibuatnya... hehehhehe
ReplyDeletesalam mamaleta...goringkan ikan masin sikit...pergh...mau bertambah nasi...
ReplyDelete