Thursday, February 17, 2011

MASAK TEMPOYAK IKAN PARANG DAN BENDI

2 keping ikan parang
6 batang bendi
3 s/b tempoyak
2 cm kunyit hidup
10 tangkai cili padi (ikut kepedasan)
1 tangkai daun kesum (jika suka)

cara membuatnya:-
kisar kunyit dan cili padi
bancuh tempoyak dengan 3 cawan air
masukkan ke dalam periuk
gaul bersama bahan yang dikisar.masukkan daun kesum,garam,gula dan serbuk perasa
masak hingga mendidih sebentar.masukkan ikan.biarkan mendidih
masukkan bendi.
tunggu empuk sebentar
angkat hidangan


3 comments:

  1. Kak Noor,


    Ikan Parang pun boleh rupanya.
    Selalu mertua masak ikan patin dan talapia . Saya pulak guna ikan tenggiri dan kembung aje.

    ReplyDelete
  2. boleh...ikan kerisi pun sedap gak....

    ReplyDelete
  3. salam, apa saja masakan tempoyak memang kegemaran sepanjang zaman...dah lama stok tempoyak takde..huhu

    ReplyDelete