Resepi :- Noorsafone @ storyofmama.blogspot.com.
Bahan2:-
300 gram taugeh (celur sekejap)
1 ikat pucuk paku (celur sampai lembut)
1/2 kg kerang (rebus & ambil isinya)
*1 biji cili merah (ikut pedas)
* 5 biji cili api (ikut pedas)
*1 cm belacan
*1 s/b udang kering
(tumbuk /kisar bhn bertanda *)
Bahan2:-
300 gram taugeh (celur sekejap)
1 ikat pucuk paku (celur sampai lembut)
1/2 kg kerang (rebus & ambil isinya)
*1 biji cili merah (ikut pedas)
* 5 biji cili api (ikut pedas)
*1 cm belacan
*1 s/b udang kering
(tumbuk /kisar bhn bertanda *)
5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
2 biji cili merah (hiris)
5 biji cili api (hiris)
1 biji bawang besar (hiris)
2 s/b kerisek.
1 tangkai daun ketumbar (hiris)
Garam & gula serta perasa (optional)
Cara2:
Celur taugeh sekejap je..jgn sampai layu sangat.
Tumbuk/kisar bahan bertanda *
Gaul taugeh,pucuk paku & bahan yg bertumbuk .
Masukkan kerang,kerisek,cili api ,cili besar & bawang besar yg dihiris.
Masukkan jus limau tadi.
Gaul sehingga rata...akhir sekali masukkan daun ketumbar.
Sesuaikan rasanya.
S E L A M A T M E N C U B A.
2 biji cili merah (hiris)
5 biji cili api (hiris)
1 biji bawang besar (hiris)
2 s/b kerisek.
1 tangkai daun ketumbar (hiris)
Garam & gula serta perasa (optional)
Cara2:
Celur taugeh sekejap je..jgn sampai layu sangat.
Tumbuk/kisar bahan bertanda *
Gaul taugeh,pucuk paku & bahan yg bertumbuk .
Masukkan kerang,kerisek,cili api ,cili besar & bawang besar yg dihiris.
Masukkan jus limau tadi.
Gaul sehingga rata...akhir sekali masukkan daun ketumbar.
Sesuaikan rasanya.
S E L A M A T M E N C U B A.
sedapnyer...tetibe lapa! ekeke
ReplyDeleteWalaupun terlewat sehari, kakcik nak buat ucapan juga : selamat menyambut ulangtahun perkahwinan ke 24, semoga tetap berbahagia dan berkasih sayang ke akhir hayat. :)
ReplyDeleteummm yummy yummy. ratah macam tu jer tak payah makan nasi.
ReplyDeleteAssalamualaikum akak...
ReplyDeletesayur mcm nie mmg sedap kan akak... tambah lg ada bubuh kerang.. mmg kegemaran tu.. sedap2..
wow..bestnye akak..nak cube la..hehhe
ReplyDeletekak,kaklong klu bab kerabu2 ni memang ghroma...nk try buek la...
ReplyDelete"wow..ini yg kalau buat time mkn t/hari mau tambah 2,3 pinggan nasik..resepi yg selalu gak saya buat,tp kami lebih suka guna perut lembu ganti kerang...sy tk berapa suka kerang..."
ReplyDeleteSha a.s
ReplyDeletecubalah sha...sedap.
Kakcik
ReplyDeleteterimakasih ya kakcik,semoga doa tu di makbulkan.AMIN.
Ibundo
ReplyDeletebetul2 ratah pun sedap..
Diana @ Melly Mey
ReplyDeleteyala diana,dpt pulak kerang yg besar2 sikit...manis je.
Cikceriacorner
ReplyDeletesedap cubalah
Kaklong
ReplyDeleteyo lah hai...ghoma yo...nanti leh buek yo
Piasara
ReplyDeletehaah sedap juga letak perut lembut,rebus dulu sampai empuk kan..
wahhh....sedap ni....boleh opah cuba.....kerang yg
ReplyDeletelebih masak aritu ada lgi.....
Salam singgah
ReplyDeleteTetiba jadik lapar plak pagi-pagi ni. cik ina suka kerabu tu. sedap
Aduh! lapo...lapo dah perut ni...dapat meratah kerabu taugeh ni sedapnya....:)
ReplyDelete