Sorila sukatannya mama agak2 je..bila mama buat takada sukatan...campak2 je..hehe
Bahan2:-
Ubi kentang
Daging/ayam (cincang)mama guna daging kisar je.
Lada putih
Lada hitam
Bawang goring (mama beli yg siap)
Daun sup& daun bawang
Garam secukup rasa
2 biji telur
2 biji telur
Cara2
Ubi kentang dikupas kulit & dipotong kecil dan digoreng
Daging juga digoreng
Daun sup dihiris halus
Tumbuk daging & ubi kentang (mama guna lesung batu)
Campurkan dgn lada putih,lada hitam,daun sup & daun bawang
Bubuh sedikit tepung (sikit je supaya ubi kentang & daging melekat)
Bulat/leperkan
Celup telur dan goring kekuningan
Antara bahan yg diperlukan....
Taraa...siap
SELAMAT MENCUBA.
yang campak2 tu lagi sedap Noor.
ReplyDeleteas salam mama..
ReplyDeletewaahhh pebereet niiii!!
eh sama la tumbuk kentang dgn lsung batu hehehhehe!
*entri baru Sempat berjalan...
Kakcik suka makan begedil tapi belum pernah cuba buat. :)
ReplyDeletesuka sgt bergedil ni.. nak nak makan ngan soto...nti nak try buat la...
ReplyDeleteadoooiii....
ReplyDeletesedapnye kak noor...
lame dah tak buat begedil...
kalao buat soto mesti buat begedil...
dr smlm duk plan nak wat bergedil tp x jadi kenyataan lagi..huhhuuh
ReplyDeletebace post ni ley terbayang muke kakak mam bedegil ni..siap simpan stok dlm mulut lg..hehe ;p
ReplyDeletepernah buat...eheh..tapi jadi cekodok dan berminyak..nape ye?
ReplyDeleteKak sy suka bergedil ni bhn2nya pun senang je tak renyah nk buat ada masa nk buat gak nanti.
ReplyDeleteSalam Perkenalan
ReplyDeletemarilah join kontest blog saya dan marilah beli brooch di blog saya :
http://fasham87.blogspot.com/2011/06/perihal-craft-dan-contest.html
suka makan apa jua jenis bergedil..
ReplyDeleteThanks kpd semua yg komen...singgah selalu ya...
ReplyDelete